Bayram Tatilinde Göz ve Kulaklara Dikkat!

Ramazan Bayramı’nın yaz sıcaklarına denk gelmesiyle 3 günlük tatil sürecini fırsat bilen herkes deniz ve havuzlara akın ediyor.

Bayram Tatilinde Göz ve Kulaklara Dikkat!
14 Temmuz 2015 Salı 11:08


Ramazan Bayramı’nın yaz sıcaklarına denk gelmesiyle 3 günlük tatil sürecini fırsat bilen herkes deniz ve havuzlara akın ediyor. Ancak kalabalık deniz ve havuzlar göz ve kulak enfeksiyonlarına sebep olabiliyor. Anadolu Sağlık Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Operatör Doktor Burcu Usta Uslu ve Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Profesör Doktor Mustafa Kazkayası tatilini deniz ve havuzda değerlendirmek isteyenlere göz ve kulak enfeksiyonlarından korunmak için uyarılarda bulunuyor. Uslu, “Havuza girmeye bağlı olarak yaz aylarında göz enfeksiyonlarında artış görülüyor. Hatta bu enfeksiyonlar kornea kayıplarına, görme kayıplarına bile yol açabiliyor” diyor. Kazkayası ise, “Havaların ısınmasıyla fırsat bulan herkes kendini denizin ya da havuzun serin sularına bırakıyor. Sıcak-nemli ortamda yaşamak ve sık suya girmek de dış kulak iltihabına (yüzücü kulağı) sebep olabiliyor” diyor.

Sıcak yaz günlerinde serinlemek isteyenler deniz ve havuzlara koşuyor. Deniz ve havuz gibi nemli alanlar ise göz ve kulak enfeksiyonlarına yol açabiliyor. Anadolu Sağlık Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Operatör Doktor Burcu Usta Uslu, “Virüslerin, bakterilerin, özellikle de paraziter hastalıkların havuzdan geçme riski çok yüksektir. Havuz ne kadar klorlansa, dezenfekte edilse de pek çok enfeksiyondan, özellikle de parazitlerden koruyamayabiliyor. Bunlar ise kornea ülserleri gibi pek çok kornea enfeksiyonlarına, hatta kornea kayıplarına, görme kayıplarına bile yol açabiliyor. Bu nedenle havuz yerine denize girmek daha sağlıklı olabiliyor. Bazen en kirli olduğunu düşündüğümüz deniz bile en temiz havuzdan daha az mikrop bulaştırır” diyor. Anadolu Sağlık Merkezi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Profesör Doktor Mustafa Kazkayası ise, “Sık sık denize ya da havuza girmek kulaklarda eksternal otite sebep olabiliyor. Dış kulak yolu ve kulak kepçesi enfeksiyonu olan eksternal otit, Kulak-Burun-Boğaz hastalıkları içerisinde sık karşılaşılan bir durumdur ve hafif bir seyirden hayatı tehdit edici boyutlara kadar değişik aşamalarda olabilir” diyor.

GÖZ SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN HANGİ ÖNLEMLER ALINMALI?

Deniz ve havuza gireceklere göz sağlığı için uyarılarda bulunan Uslu, “Deniz varsa havuz yerine deniz tercih edilmelidir. Gözleri korumak için su geçirmeyen deniz gözlükleri takılmalıdır. Havuza girmeden önce ve havuzdan çıkar çıkmaz mutlaka duş alınmalıdır. Gözlerde kızarıklık, batma ve çapaklanma gibi sorunlar meydana gelirse vakit kaybedilmeden göz doktoruna başvurulmalıdır” diyor. Çocuk havuzlarında daha fazla kimyasal bulunduğunu dile getiren Uslu, havuzların çocuklar için daha riskli olduğuna da dikkat çekiyor.

DIŞ KULAK İLTİHABININ ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN NE YAPILMALI?

Dış kulak iltihabının sık sık suyla temas edildiğinde oluştuğunu söyleyen Kazkayası, “Kulaklar mümkün olduğu kadar kuru tutmaya çalışılmalıdır. Yüzme, banyo veya duştan sonra kulaklar ince bir bez ile kurulanmalıdır. Saç kurutma makinesi düşük devirde kullanılarak dış kulak yolunun kurutulmasında yardımcı olabilir. Kulak problemi varsa suya girerken vazelinli ya da silikonlu kulak tıkaçları kullanılmalıdır” diyor.


Kaynak: sanliurfa.com



İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.