400 hasta ithal kornea ile ışığa kavuştu

İthal kornealar hastalar için umut ışığı oldu.

400 hasta ithal kornea ile ışığa kavuştu
07 Mart 2014 Cuma 07:06

 

Sağlık Bakanlığı’nın kornea nakli bekleyenler için ABD’deki bir firma ile anlaşmasının ardından ülkeye getirilen ithal kornealar hastalar için umut ışığı oldu.

 

Geçtiğimiz yıl 2 bin 901 kornea nakli yapıldı. Bu hastaların 400'ü ithal kornea ile ışığa kavuştu. Bakanlık bu yıl da en az 500 hastaya ithal kornea nakli yapmayı planlıyor. İthal kornealar için ABD'nin organ nakli şirketi ile anlaşan bakanlık ilk etapta geçen yıl içerisinde bin 500 korneayı Türkiye'ye getirtti. Parça parça gelen kornealar nakil bekleyen hastaların dermanı oldu. Yıllardır gün ışığı görmeyen 400 hasta İstanbul, Ankara ve İzmir'de gerçekleşen operasyonlarla hayata tutundu.

 

Başbakana mektupla başladı

 

Uzun yıllar kornea bekleyen genç bir kızın yaşadığı dramı Başbakan Erdoğan'a yazdığı mektupla iletmesi ithal kornea projesinin başlamasında etkili oldu. ABD'deki bir kornea merkeziyle anlaşma yapan Sağlık Bakanlığı, korneaları Türkiye'ye ithal ediyor. Merkezle yapılan anlaşmaya göre kornea başına 2 bin 500 lira ödeniyor.

 

Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) bağlı hastanelerde yapılan nakiller, kişi başına devlete yaklaşık 10 bin liraya mal oluyor. Bakanlık ithal korneaların yanı sıra Türkiye'de ilk defa 81 ilde 5 kişilik ekipler halinde kornea ekipleri kurdu. Ekipler Türkiye'nin dört bir yanından hastaneleri gezerek uygun korneaların alınmasını sağlıyor. Ebe, hemşire, sağlık memuru ve acil tıp teknikerlerinden oluşan 5 kişilik kornea timi aileleri de ikna ederek, 2013 yılı içerisinde 3 bin 366 canlı ve 379 kadavradan kornea buldu.

 

Kaynak : www.medimagazin.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.