Z Kuşağında Miyop Salgınında Artış Var

Z kuşağı körlüğü salgınının yaklaşmakta olduğuna dair uyarı: Günümüzün çocukları 'önceki nesiller kadar dışarı çıkmıyor'

Z Kuşağında Miyop Salgınında Artış Var
23 Mart 2024 Cumartesi 10:55

2050’de dünya nüfusunun yarısının miyop olacağı öngörülürken yeni bir çalışma, dijital bağımlılığın yüksek olduğu Z kuşağının (zoomer) daha fazla miyop hale geldiğini ortaya koyuyor, “Böyle devam ederse körlük salgınıyla karşı karşıya kalınabilir” uyarısı yapılıyor. Daily Mail’de yer alan araştırmaya göre, yakın görüşlülük veya miyopi oranları son 30 yılda Birleşik Krallık’ta yüzde 46 arttı.

Z kuşağı körlüğü salgınının yaklaşmakta olduğuna dair uyarı: Günümüzün çocukları 'önceki nesiller kadar dışarı çıkmıyor'

İngiltere'de son 30 yılda uzağı görememe oranında yüzde 46 artış görüldü

Uzmanlar, aşırı ekran başında kalma süresinin görme üzerinde uzun vadeli etkiler yaratabileceği konusunda uyarıyor.

Aşırı ekran başında kalma süresi, Z kuşağının gelişim yıllarında hayati önem taşıyan doğal ışığı kaçırdığı anlamına geliyor ve bu da onların görüşleri üzerinde uzun vadede yıkıcı bir etki yaratma potansiyeline sahip.

Son otuz yılda Birleşik Krallık'ta yüzde 46'lık bir artışla, dünyada hali hazırda artan miyop oranları yaşanıyor.

Ancak dünyaca ünlü göz cerrahı Dr. Joern Jorgensen'in durumun daha da kötüleşeceği konusunda uyararak rakamların salgın seviyelerine ulaştığını söyledi.

Dr. Jorgensen, ergenlik döneminde kapalı mekanlarda çok önemli bir oranda cihazlarının başında kalan çocukların yeterli dopamin alamadıkları anlamına geldiğini ve bunun da gözlerine zarar verdiğini söylüyor.

İkinci faktör, yüzden birkaç santim uzaktaki telefonlara ve tabletlere bakarak harcanan zamanın miktarıdır; bu da miyopiye veya uzağı görememeye neden olabilir.

Dr Jorgensen, sekiz kliniğinin bulunduğu Çin'de, ülkenin bazı bölgelerinde miyopluk oranının yüzde 30'dan yüzde 95'e ve üzerine çıktığını gördü.

Ayrıca çocukların boş zamanlarını geçirme biçiminde büyük bir değişiklik olmadan aynı durumun Britanya'da da yaşanacağı konusunda uyarıyor.

Londra cerrahisinde görev yapan ve aynı zamanda dünya çapında 44 göz cerrahisi kliniğinin CEO'su olan Dr. Jorgensen, şunları söyledi: 'Çocuklar önceki nesiller kadar dışarı çıkmıyor, ihtiyaç duydukları her şey cihazlarında önlerinde.

'Bu, hayatlarının kritik bir döneminde doğal güneş ışığı alamadıkları anlamına geliyor ve bu da miyoplukta gözle görülür bir artışa neden oluyor, bu endişe verici ve gördüğümüz şey bir salgın.

'Gün ışığında futbol oynamak, herhangi bir spor yapmak veya sadece arkadaşlarla oynamak için dışarı çıkmak, dopamin salgılayan kimyasal bir sürece neden oluyor.

'Bunun, uzağı görememeye neden olan gözdeki büyüme türüne karşı bir inhibitör olduğunu biliyoruz. Gözün yatay kısmı uzar ve büyümeye devam eder, bu da odaklanmayı zorlaştırır.

'Çocukları dışarı çıkmaya ve daha fazla spor yapmaya teşvik edebiliriz, ancak sosyal medyanın hayatlarında bu kadar önemli bir rol oynamasıyla yaşananları tersine çeviremezsiniz.

'İkinci zarar verici faktör ise genç insanların yaptığı ve aynı zamanda zarar verici olan yakın işlerin miktarıdır.'

Yüzden birkaç inç uzakta bir ekrana sahip olmak, gözlerin daha az kırpılması ve saatlerce yakın görevlere odaklanıldığında bu durumun telafi edilememesi anlamına gelir.

Miyopi nedir?

Uzağı görememe olarak da bilinen miyopi, uzaktaki nesneleri net göremediğimiz yaygın bir göz rahatsızlığıdır.

Genellikle gözlük veya kontak lenslerle düzeltilebilir.

Yetişkinlerde de görülebilir ancak genellikle 6 ila 13 yaş arasındaki çocuklarda başlar.

Miyopi aileden geçebilir ve 20 yaş civarında gözün büyümesi durana kadar daha da kötüleşebilir.

Sizin veya çocuğunuzun miyop olabileceğine dair işaretler şunlardır:

  • Okuldaki beyaz tahtayı okumak gibi uzaktan kelimeleri okumada zorluk
  • TV'ye veya bilgisayara yakın oturmak veya cep telefonunu veya tableti yüzünüze yakın tutmak
  • Baş ağrısı
  • Gözleri çok ovuşturmak

Bu, gözdeki kasların gerilmesi ve merceğin kayması anlamına gelir, bu da göz küresinin kademeli olarak uzamasına neden olur ve uzaktaki nesnelere odaklanma şeklimize zarar verir.

Dr Jorgensen, miyopinin sadece gözlük sipariş etmek anlamına gelmediği konusunda uyarıyor; ciddi vakalar körlüğe yol açabilir.

Araştırmalar, gençlerde kötü miyopi vakalarının, makula dejenerasyonuna yakalanma olasılığını yüzde 41 artırdığını ileri sürüyor.

Bir türü yaşa bağlı olan makula dejenerasyonu, körlüğün önde gelen nedenidir.

Dr Jorgensen şunları söyledi: 'AMD'yi tedavi etmek NHS'nin ((National Health Service, ulusal sağlık sistemi) karşı karşıya olduğu en büyük maliyetlerden biridir ve kaynaklar üzerinde büyük bir yüktür.

'Ciddi miyopluk, glokom ve retina dekolmanı gibi diğer ciddi durumların gelişme şansını da önemli ölçüde artırıyor.

'Bu çok ciddi bir durum; yüksek miyopi vakalarını 30 kat daha sık görüyoruz ve bu da göz hastalığı, katarakt, glokom, retina dekolmanı ve AMD'den oluşan dört etkeni tetikliyor.'

Çin'deki çalışmaları sayesinde, çocukların dışarıda çiftliklerde çalışma olasılığının daha yüksek olduğu Tibet gibi kırsal bölgelerde miyopluk düzeyinin önemli ölçüde düştüğünü buldu.

Batı Yorkshire, Wakefield'deki Pinderfields Hastanesi'nden Dr. İrfan Jeeva, dijital cihazlara maruz kalma nedeniyle daha fazla gencin gözlüğe ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Dr Jeeva, telefonların, tabletlerin ve televizyonların sıklıkla 'bebek bakıcısı' olarak kullanıldığını söyledi ancak ebeveynleri, çocuklarının ekran başında geçirdiği süreyi sınırlamaları konusunda uyardı.

BBC Look North'a şunları söyledi: 'Bunu hâlâ öğreniyoruz, ancak ekrana daha fazla maruz kalmanın görsel sağlığınızı, zihinsel sağlığınızı, fiziksel sağlığınızı ve duygusal sağlığınızı etkileyebileceğine inanmamı sağlayacak yeterli veri var.

'Ekranlar oldukça bağımlılık yapıyor. Onlarla daha fazla zaman geçirme isteği uyandıran içsel bir ödül mekanizması var.'

University College London'daki (UCL) bilim insanları, vakalardaki en büyük artışın yetişkinler ve en yüksek akademik başarıya sahip olanlar arasında olduğunu gördü.

Britanyalıların yaklaşık üçte birinde miyop var ve bu durum çocuklarda giderek yaygınlaşıyor.

Küresel Miyopi Farkındalık Koalisyonu tarafından yaptırılan araştırma, bugün çocukların yarısından fazlasının (yüzde 52) ebeveynlerinin küçükken yaptıklarından daha az dışarıda oynadığını ortaya çıkardı.

Üç ebeveynden birine yakını (yüzde 31) çocuklarının ekran bağımlısı olduğuna inanırken, yüzde 54'ü çocuklarının televizyon izleyerek, video oyunları oynayarak veya tabletle etkileşimde bulunarak daha az zaman geçirmesini istediklerini söyledi.

Ebeveynlerin 10'da dördünden fazlası (yüzde 45) yüksek ekran başında kalma süresinin göz sağlığı üzerinde olumsuz etkisi olabileceğinin farkında değilken, yüzde 51'i açık havada vakit geçirmenin miyopluğu geciktirebileceğini bilmiyordu.

Kaynak: www.dailymail.co.uk


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.