“Yerli gözlük üretimi nasıl artar?”

Taylan Küçükler "Yerli gözlük üretimi nasıl artar?" diyerek bir basın açıklaması yaptı.

“Yerli gözlük üretimi nasıl artar?”
22 Ocak 2015 Perşembe 12:47

 Gözlükçüler ve Optisyenler Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Eczacı Gözlükçü Taylan Küçükler "Yerli gözlük üretimi nasıl artar?" diyerek bir basın açıklaması yaptı.

 

Küçüker açıklmasında, "Çin'de bir işçi 25-30 dolara 12 saat haftanın 7 günü çalıştırılıyor. Yılda 25 milyon vatandaşına iş imkânı sağlıyor. Çin'de enerjide, vergide üreticilere büyük teşvik ve kolaylıklar sağlanıyor. Bizde asgari ücretin işverene maliyeti 1000 TL.'den fazla. Enerji pahalı.

 

Optik Sektörünün İtalya, Almanya, Fransa'da bulunan marka değeri yüksek dev firmaları fabrikalarını Çin'e taşıdı. Eğer ürününüz markaysa Çin fırsat, değilse Çin büyük tehlikedir.

 

Optik Sektöründe %90 ihtiyaç ithalatla karşılanmaktadır. 15 sene önce başlayan Çin istilasını durdurmak için yerli üreticiler çeşitli yöntemleri denediler.

 

Önce kota uygulamasını başlattılar. Çin'de üretilen ürünler Bulgaristan, İtalya gibi ülkelerden (Made in İtaly) markası ile Türkiye'ye girdi ve doğal olarakta kota uygulaması kaldırıldı.

 

Üreticiler; AB ülkelerinde olmayan, perakendeci gözlükçüleri son derece mağdur eden, garanti belgesi uygulamasını denediler, Bundan da arzu edilen sonuç elde edilemedi. Meslektaşlarımız SGK'dan haksız çok ciddi para cezaları ödediler.

 

SSK optik provizyon uygulamasına geçilmesiyle bu problemin çözüleceğini söylediler, Optik Provizyon sistemide problemin çözümünde etkili olmadı.

 

Çerçeve üreticileri, son olarak çerçeve başına 3 dolar fon uygulaması getirdiler. Bunu hükümetimizden isterken , 3 dolar fon uygulaması ile sektörün Türkiye'de Avrupa'nın Çin'i olacağını, ihracat yapacaklarını iddia ettiler. Aradan geçen 7 sene göstermiştir ki, 3 dolar fon uygulaması ile açıklanan hedefler maalesef gerçekleştirilememiştir.

 

En son Barkod uygulaması ile üretimlerinin artacağını savundular. SGK'da barkod uygulaması belli bir disiplin sağlasa da, üretim için beklenen artışı sağlamadı.

 

Sonuç olarak, SGK, sigortalıları için, gözlükçülerden aldığı çerçevelerde yerli ürünü Başbakanlık Genelgesi'ne uyarak 5-10 TL daha pahalıya satın alarak, yerli üretimi teşvik edebilir. Bu uygulama mümkündür. Bu Çin'i durdurmak için seçenekler içerisindeki en uygun çözümdür. Bu uygulama istihdan ve üretimi artırdığı gibi, cari açığımızın da düşmesine imkân verecektir. Bu çözüm konfederasyonumuz tarafından da desteklenmektedir" dedi.

 

Kaynak:sivasanadolu.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.