Yaz Aylarında Göz Enfeksiyonuna Dikkat!

Hijyen koşullarının sağlanamadığı havuz ve kirli denizlerden gözlerimizde bulaşıcı da olabilen konjonktivit ve keratit dediğimiz enfeksiyonlar şeklinde ortaya çıkabilir.

Yaz Aylarında Göz Enfeksiyonuna Dikkat!
11 Temmuz 2022 Pazartesi 11:00

Yaz aylarında göz enfeksiyonuna dikkat! Göz sağlığını korumak için yapılması gerekenler

Yaz ayları keyif verici olsa da gerekli önlemler alınmadığı takdirde bu aylarda gözlerde ciddi problemleri ile karşılaşıldığını belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Öznur İşcan, dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Havuz dezenfeksiyonunda kullanılan kimyasallar göz enfeksiyonlarından korunmak için bazen yetersiz kalmaktadırlar. Havuzu kullanan kişi sayısı arttıkça enfeksiyon riski de o oranda artmaktadır.





Hijyen koşullarının sağlanamadığı havuz ve kirli denizlerden gözlerimizde bulaşıcı da olabilen konjonktivit ve keratit dediğimiz enfeksiyonlar şeklinde ortaya çıkabilir. Bu enfeksiyonlar gözde çapaklanma, sulanma ve bulanık görme gibi belirtiler gösterebilir.

Gözlük yerine kontankt lens kullanıyorsanız iltihaplanma durumlarına yakalanma ihtimalini arttırmaktadır. Bu sebeple kontak lensle suya girmek önerilen bir durum değildir. Aynı zamanda deniz gözlüğü kullanmak oldukça faydalı olmaktadır. Havuzlarda bulunan klor miktarı aşırıya kaçarsa gözde irritasyon meydana gelmekte kızarma ve yanmaya neden olmaktadır. Özellikle alerji zemini olan gözlerde bu irritasyon daha fazla olabilmektedir. Alerji problemi olan kişilerin yaz mevsimi başlamadan bu sıkıntıları yaşamamak için bir göz hekimi tarafından tedaviye başlamaları çok daha doğru olacaktır.



Çok nadir gördüğümüz Acanthamoeba keratiti kornea dediğimiz gözümüzün önündeki şeffaf tabakanın Acanthamoeba paraziti tarafından oluşturulan ağrılı, görme sağlığını tehdit eden hızlıca tedavi edilmediği takdirde korneada erime, görme kaybı hatta körlük ile sonlanabilen bir enfeksiyondur. Etkenin doğada yaygın olarak doğal su kaynaklarında, deniz suyunda, toprakta, havada hatta insanlar tarafından oluşturulan içme suyu, yüzme havuzları, kontak lens sıvıları vb. ortamlarda bulunduğu gösterilmiştir. Yapılan çalışmalar en önemli risk faktörünün kontak lens kullanımı (günlük ve uzun kullanımlı yumuşak lensler), ev yapımı lens yıkama solüsyonların kullanılması ve önerilen dezenfeksiyon kurallarına uyulmaması olduğunu bildirilmektedir. Kontak lens kullanan kişilerin lens kullanım ve hijyen kurallarına dikkat etmeleri göz ve görme sağlığını tehdit eden enfeksiyonlardan korunmak açısından önemli olduğu unutulmamalıdır.

Kaynak:www.hurriyet.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.