Yasa Dışı Güneş Gözlüklerinde Ceza Riski!

Araç sürücülerinin kazalardan ve olası 5.000 £ para cezasından kaçınmak için araç kullanmadan önce güneş gözlüklerinin yasallığını doğrulamaları istendi.

Yasa Dışı Güneş Gözlüklerinde Ceza Riski!
06 Haziran 2024 Perşembe 10:27

Araç sürücülerinin kazalardan ve olası 5.000 £ para cezasından kaçınmak için araç kullanmadan önce güneş gözlüklerinin yasallığını doğrulamaları istendi.


Mayıs ayı ile birlikte güneşli bahar ve yaz günlerinin gelmesi ile pek çok sürücü, ister iş ister eğlence amaçlı olsun, yola çıkma fırsatını değerlendirdi. Ancak sürüş uzmanları, İngiliz sürücüleri güneş gözlüklerinin parlak güneş ışığında araç kullanmaya uygun olduğundan emin olmaları konusunda uyardı.

Karayolları Kanunu'nun 237. Kuralı, sürücülerin güneş ışığından gözleri kamaşması durumunda yavaşlamalarını veya kenara çekmelerini tavsiye ediyor. Ancak renk tonu seviyesi yanlış olan güneş gözlüğü takmak da tehlikeli olabilir.

Birleşik Krallık'ta satılan tüm güneş gözlüklerinin, sürüşe uygunluğunu belirten bir kategori numarası taşıması gerekir. Güneş gözlükleri ilettikleri ışık seviyesine göre sıfırdan dörde kadar derecelendirilir.


 

Çoğu standart güneş gözlüğü 'kategori iki' olarak etiketlenir ve ışığın %18 ila %43'ünün geçmesine izin verir, bu da onları gündüz sürüşü için uygun kılar. Ancak 'dördüncü kategori' güneş gözlükleri çok koyu bir renk tonuna sahiptir ve ışığın yalnızca %3 ila %8'ini iletir. Bu tür güneş gözlükleri araç kullanmaya uygun değildir ve bu şekilde açıkça etiketlenmelidir.

Sürücüler ayrıca çevresel görüşü engelleyebilecek geniş yan kolları olan güneş gözlüklerine ve güneşten yeterli koruma sağlayamayan moda veya sarı renkli gözlüklere karşı da uyarılıyor.

Uygun olmayan gözlüklerle araç kullanmak, sürücülerin tehlikeleri tespit etme yeteneğini engelleyebileceği için yayalar ve diğer yol kullanıcıları için risk oluşturur. Tehlikeli araç kullanmaktan suçlu bulunanlar 11'e kadar ceza puanı, yüklü para cezası ve hatta beş yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilir.

Uzmanlar şunları söyledi: “Bu parlak aylarda, özellikle de güneşin ne zaman ortaya çıkacağını bilmediğimiz Birleşik Krallık'ta, torpido gözünüzde yedek bir çift yasal güneş gözlüğü taşımak çok önemlidir.”

"Doğru güneş gözlüğü takmak bu yaz kendinizi ve diğer yol kullanıcılarını güvende tutmanıza yardımcı olacaktır; uygunsuz gözlükler sizi para cezası, ceza puanı veya daha kötü risklerle karşı karşıya bırakabilir.

“Güneş gözlükleri yol kullanımına uygun olup olmadıklarını göstermek amacıyla dört kategoride etiketleniyor. Ortalama bir çift güneş gözlüğü 'ikinci kategori'dir ve bu nedenle araba kullanmaya uygundur.

“Ancak 'dördüncü kategori'deki daha koyu renkli güneş gözlükleri, küçük moda gözlükler, sarı renkli gözlükler veya büyük yan kolları olan bir çift güneş gözlüğü ile araç kullanmak  fazla tehlikeli sayılabilir.

“Uygunsuz güneş gözlüğü takan herhangi bir sürücü, ağır para cezaları, ceza puanları ve hatta hapis cezasıyla sonuçlanabilecek tehlikeli bir sürüş cezasına maruz kalabilir.

“Güneş ışığından gözleriniz kamaşıyorsa ve hava çok parlak ve araç kullanmak tehlikeli hale geliyorsa, devam etmek güvenli oluncaya kadar yavaşlayın veya kenara çekin ve risk almayın.

"Görüşünüzün bozulmadığından emin olmak sizin sorumluluğunuz; gözlerinizi güneşten yeterince korumazsanız ve bir kaza geçirirseniz, araba sigortanızı geçersiz kılabilirsiniz."

Kaynak: https://www.taxi-point.co.uk


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.