Yaş İlerledikçe Görme Kaybını Önlemenin 8 Yolu

Net ve sağlıklı görmeyi sürdürmek ve yaşlandıkça göz hastalıklarını önlemek için gözlerinize erken dönemde bakım yapmanız çok önemlidir.

Yaş İlerledikçe Görme Kaybını Önlemenin 8 Yolu
26 Ağustos 2023 Cumartesi 10:55

Yaşlanma İlerledikçe Görme Kaybını Önlemek İçin Bugün Göz Sağlığını Korumanın 8 Yolu

Günümüzün hızlı tempolu, teknoloji odaklı çağında görsel talepler her zamankinden daha yüksek. Vücudun tüm sistemleri ve organları birbirine bağlı olduğundan genel sağlığınızın göz sağlığınızı da etkilemesi şaşırtıcı değildir.

Net ve sağlıklı görmeyi sürdürmek ve yaşlandıkça göz hastalıklarını önlemek için gözlerinize erken dönemde bakım yapmanız çok önemlidir. En yaygın göz rahatsızlıklarından bazılarına ve sağlıklı yaşam tarzı uygulamalarını kullanarak bunların nasıl önlenebileceğine bir göz atalım.

Birkaç yaygın göz rahatsızlığı

Katarakt:

Katarakt, gözün kristal lensini etkileyen bir durumdur. Doğal olarak şeffaf olan mercek, ışığın retina üzerinde odaklanmasına yardımcı olan spesifik optik özelliklere sahip, kristalin adı verilen özel proteinlerden oluşur. Bu proteinler ayrıca gözü korumak için kısa dalga (mavi) görünür ışığı, ultraviyole ve kızılötesi radyasyonu absorbe etme işlevi de görür.

Kişi yaşlandıkça, oksidatif stres serbest radikallerin üretimine yol açarak hücrelerin bütünlüğüne zarar verir ve bu özel proteinleri denatüre ederek merceğin çeşitli metabolik verimliliğini azaltır. Bu daha sonra katarakt oluşumuna neden olur.

Semptomlar, özellikle geceleri daha fazla parlama ve ışığa hassasiyetle birlikte bulanık, puslu görmeyi içerir. Katarakt dünya çapında körlüğün önde gelen nedenidir.

Makula dejenerasyonu:

Makula dejenerasyonu, retinayı, özellikle makula adı verilen yapıyı ve koroid adı verilen altta yatan dokuyu etkileyen bir durumdur.

Retina, vücutta metabolik olarak en aktif sistemlerden biridir ve hepsi ışığı uygun şekilde odaklamak için birlikte çalışan çok sayıda özel hücre katmanından oluşur. Makulanın, en hassas bölgeleri korumak için yüksek yoğunluklu, kısa dalga boylu (mavi) görünür ışığı filtreleyen doğal olarak oluşan pigmentler olan lutein, zeaksantin ve mezo-zeaksantin gibi güçlü bir karotenoid konsantrasyonuna sahip olduğuna dikkat etmek önemlidir.

Makula dejenerasyonu bu spesifik retina hücrelerinin bozulmasına neden olur. Oksidatif stres ve inflamasyon, bu hücrelerin uygun protein ve lipit metabolik homeostazisini sürdürmesini engeller. Bu, retinanın altında drusen 3 adı verilen küçük birikintilere yol açar. Makula dejenerasyonu ilerledikçe, daha fazla drusen birikir ve daha sonra daha fazla anormal kan damarlarının oluşumunu teşvik etmek için vasküler endotelyal büyüme faktörünün (VEGF) salınmasını tetikler.

İki tür makula dejenerasyonu vardır: Kuru (veya neovasküler olmayan) ve ıslak (veya neovasküler). Kuru makula dejenerasyonu yalnızca drusen varlığında meydana gelirken, ıslak maküla dejenerasyonu yeni kan damarları oluştuğunda meydana gelir. Kuru form, makula dejenerasyonunun en erken ve en yaygın şeklidir. Sonraki ıslak form ise görmeyi daha fazla tehdit eder. 60 yaş üzerindeki körlüğün ve derin görme kaybının en yaygın nedenlerinden biridir ve 2040 yılına kadar dünya çapında yaklaşık 300 milyon insanı etkilemesi beklenmektedir.

Glokom:

Glokom, retinanın yanı sıra optik sinir adı verilen farklı bir yapıyı da etkileyen başka bir durumdur. Sağlıklı bir optik sinir, görsel uyaranların yorumlanması için retinadan beyne sinyaller iletir.

Glokomun, beyindeki Alzheimer hastalığına benzer şekilde, gözün nörodejeneratif bir hastalığı olduğu düşünülmektedir. Hem merkezi görmeyi etkileyen hem de erken belirtilere yol açan katarakt ve makula dejenerasyonundan farklı olarak glokomda, hastalık çok daha ileri aşamalara gelene kadar herhangi bir belirti görülmez. Bu nedenle sıklıkla "sessiz hastalık" olarak anılır. Bu da körlüğün diğer bir yaygın nedenidir ve etkilenen hasta sayısının 2040 yılına kadar 110 milyonu aşacağı tahmin edilmektedir.

Diyabetik retinopati:

Diyabetik retinopati, retina kanaması ve şişmesi ile ortaya çıkan sistemik diyabetin önemli bir komplikasyonudur. Hiperglisemi, kan damarlarının retinal iskemi ve hipoksiye yol açacak şekilde genişlemesine neden olabilir, bu da VEGF'nin yukarı regülasyonunu tetikleyerek damar geçirgenliğini daha da artırır.

2045 yılına kadar yaklaşık 160 milyon hastanın diyabetik retinopatiyle başvuracağı öngörülüyor. Sistemik kan şekerinin yönetilmesi, bu durumu hafifletmenin anahtarıdır.

Kuru gözler:

Kuru gözler, yaklaşık 30 milyon Amerikalıyı ve dünya çapında her yaştan en az 350 milyon insanı etkileyen, yeni büyüyen bir salgın haline geldi. Gözyaşı filmi, kornea, konjonktiva, gözyaşı ve meibomian bezleri gibi birçok önemli yapıyı etkiler. Bunlardan bazıları optik güçten sorumludur, bu nedenle kuru gözlü hastalarda bulanık görme görülebilir.

Birçok kişi kuru gözleri kırmızı, tahriş olmuş ve yorgun gözlerle ilişkilendirse de bu durum ciddi ve zayıflatıcı olabilir. En ileri evresinde görme, göz sağlığı ve genel sağlık üzerinde derin etkileri vardır; görme kaybına, göz ağrısına, yaşam kalitesinin düşmesine ve hatta şiddetli depresyona yol açabilir. Enflamasyon kuru gözlerin önde gelen etkenidir.

Miyopi:

Miyopi, yakın görüşlülükle başvuran çocuklarda giderek yaygınlaşmaktadır. Bir zamanlar bunun gözlük, kontakt lens veya LASIK gibi refraktif cerrahi ile düzeltilebilecek basit bir görme hatası olduğu düşünülüyordu. Ancak yeni çalışmalar, miyopinin kişinin katarakt, makula dejenerasyonu, glokom ve retina dekolmanı dahil olmak üzere yukarıda sıralanan durumların çoğuna yakalanma riskini artırabileceğine dair artan kanıtlara dikkat çekmektedir.

Günlük göz bakımı kontrol listesi

Göz hastalıkları genetik, oksidatif stres ve inflamasyonun birleşimi nedeniyle ortaya çıkar. Bu, yukarıdaki koşullara yakalanma şansınızı azaltacak yaşam tarzı faktörlerini kullanabileceğiniz anlamına gelir. İşte rutininize eklemenizi tavsiye ettiğim birkaç şey:

1 . Yıllık göz muayenelerini yaptırın

Amerikan Optometri Derneği'ne göre göz muayeneleri 6 aylıktan itibaren başlamalıdır. Pediatrik popülasyon potansiyel kırma kusurunu (miyopinin artmasıyla birlikte), binoküler görme gelişimini ve herhangi bir konjenital göz hastalığının varlığını izlemek için muayene yaptırmalıdır. Çocuk yaklaşık 6 yaşında okula başladıktan sonra, daha erken bir zorunluluk olmadığı sürece her yıl göz muayenesi yapılmalıdır.

2 . Dışarıda uzun süre vakit geçireceğiniz zaman güneş gözlüğü takın

Doğal güneş ışığına maruz kalmak sağlık açısından faydalıdır (ve gereklidir). Güneş, D vitamininin en iyi formlarından birini sağlar ve sabah ilk iş olarak (ideal olarak sabah 10'dan önce) biraz güneşe maruz kalmak sirkadiyen ritimlerimizi düzenlemek için gereklidir. Ayrıca miyopinin önlenmesi ve ilerlemesi açısından da kritik öneme sahiptir. Bununla birlikte, çok fazla UV'ye maruz kalmak gözlere zarar verebilir ve katarakt, makula dejenerasyonu ve diğer bazı göz rahatsızlıklarının olasılığını artırabilir.

Dışarıda 15 ila 30 dakikadan fazla vakit geçirmeyi planlıyorsanız güneş gözlüğü takmanızı tavsiye ederim. Ve daima güneşe doğrudan bakmaktan kaçının.

3 . Cihazlara uzun süre maruz kalma durumunda mavi ışığı engelleyen lensler kullanın

Pek çok çalışma, mavi ışığa maruz kalmanın (UV ışığına maruz kalma gibi) yukarıda bahsedilen birçok göz hastalığının riskini artırabileceğini öne sürüyor.

Jüri, mavi ışığı engelleyen gözlüklerin gözlerinize fayda sağlayıp sağlamadığı konusunda hâlâ kararsız. Araştırmalar bunları giymenin göz yorgunluğuna ve göz yorgunluğuna karşı koruma sağladığını kanıtlamadı. Ancak anekdot olarak, hastalarımın çoğunluğu bu lensleri takarken aslında daha az göz yorgunluğu ve göz yorgunluğu bildiriyorlar.

Dijital cihazlarda geçirdiğimiz süre göz önüne alındığında, göz sağlığımızı korumak ve olası göz yorgunluğunu azaltmak için mavi ışığı engelleyen gözlük takmamızın doğru olacağına inanıyorum.

4 . Akdeniz tarzı bir diyet yiyin

Gıda ilaçtır ve göz sağlığına da katkıda bulunabilir. Herkesin beslenme ihtiyaçları farklı olsa da, Akdeniz tarzı bir diyet oküler hastalıkları önlemede en yararlı yöntem gibi görünmektedir. Bunun nedeni, antioksidanlar ve antiinflamatuar, nöroprotektif bileşikler gibi genel göz sağlığı için gerekli olan besinleri sağlamasıdır. İşte Akdeniz diyetine başlamanız için eksiksiz bir rehber.

Bağırsak sağlığına uygun bir diyet yemek aynı zamanda vücudun bağırsak-göz eksenine sahip olması nedeniyle oküler rahatsızlık riskinizi azaltmanıza da yardımcı olabilir . Hipokrat'ın dediği gibi bütün hastalıklar bağırsakta başlar!

5 . Gerektiğinde takviye

Diyetiniz ne kadar sağlıklı olursa olsun, besin eksiklikleri hala mevcut olabilir. Takviyenin faydalı olduğu yer burasıdır. Takviyeler, birçok göz hastalığına karşı korunmak ve ilerlemesini önlemek için önemlidir. Çeşitli göz vitaminlerinin koruyucu bir role sahip olduğu gösterilmiştir:

  • Karotenoidler
  • Omega-3'ler
  • Çinko
  • Probiyotikler
  • Maqui meyvesi
  • Yabanmersini
  • Gingko

6 . Düzenli egzersiz

Egzersizin göz sağlığı açısından önemini ortaya koyan çok sayıda çalışma bulunmaktadır. Fiziksel aktivitenin glokom, makula dejenerasyonu ve diyabetik retinopatiye karşı koruma sağladığı gösterilmiştir. Egzersizin gözleri nasıl koruduğu konusunda çeşitli mekanizmalar önerilmiştir. Biraz inek olmaya hazır mısın? Burda biraz var:

Glokomla ilgili olarak, fiziksel aktivite oküler perfüzyon basıncını ve nöronların sağlığı için gerekli olan BDNF'yi ( beyin kaynaklı nörotrofik faktör)

Diyabetik retinopatide egzersiz endotelyal vasküler fonksiyona ve inflamasyon kontrolüne yardımcı olur.

Makula dejenerasyonunda, kompleman kaskadının düzensizliğini ve oksidatif stresi azaltırken aynı zamanda inflamasyonu da azaltır.

Kuru gözlerde egzersiz inflamasyonu azaltır ve lakrimal bezin parasempatik innervasyonunu uyararak gözyaşı filmini iyileştirir.

7 . Bol bol uyuyun

Genel sağlık için uykunun önemi şaşırtıcı değildir. Gözler istisna değildir ! Uyurken meydana gelen onarıcı ve detoksifiye edici mekanizmaların çoğu, göz sağlığı için de gereklidir. Uyku apnesi gibi uyku koşulları da kişinin glokom riskini artırır.

8 . Göz çevresinde güvenli güzellik ürünleri kullanın

İyi hijyen, oküler mikrobiyomu dengede tutmak için önemlidir. Fazla yağı ve bakterileri gözünüzden uzak tutmak için göz kapaklarınızı ve kirpik kenarlarınızı mutlaka temizleyin ve sert kimyasallar içermeyen ürünler kullanın.

Bu bileşenler oküler yüzeyi tahriş edebilir ve kuru gözlere, kontakt lens intoleransına ve makyaj hassasiyetine katkıda bulunabilir. Son araştırmalara göre kaçınılması gereken maddeler arasında parabenler, ftalatlar, parfümler ve per- ve poli-floroalkil maddeler (PFAS) yer alıyor.

Sonuç Olarak

Bazı yaygın oküler rahatsızlıkların genetik yatkınlıkları olmasına rağmen çoğu yaşam tarzı faktörlerinden kaynaklanmaktadır. Bu basit göz sağlığı kontrol listesini uygulamanın yalnızca göz sağlığınız üzerinde değil aynı zamanda genel sağlığınız üzerinde de anlamlı etkileri olabilir. Unutmayın, vücut, ayrı ayrı değil, uyum içinde çalışan, karmaşık bir şekilde birbirine bağlı ve entegre bir ekosistemdir. İçinizde sağlıklı bir ekosistem oluşturmak etrafınızdaki dünyayı daha iyi görmenize yardımcı olacaktır.

Kaynak: www.mindbodygreen.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.