Yakında Bunu da Görürsek Şaşırmayacağız:

"En Ucuza Apandist Ameliyatını Biz Yaparız!"

Yakında Bunu da Görürsek Şaşırmayacağız:
23 Ocak 2015 Cuma 08:26

 

 Yakında Bunu da Görürsek Şaşırmayacağız: "En Ucuza Apandisit Ameliyatını Biz Yaparız!"

 

Sağlıkla ilgili ürünlere dair reklamların yasak olduğu ülkemizde, AVM'lerde stant açılarak lazerle, göz kusuru düzeltme ameliyatlarının reklamının yapıldığı tespit edilmiştir.


Tarih: 21 Ocak 2015 Çarşamba
Yer: Optimum Alışveriş Merkezi
Yasadışı Yapılan İşlem : Lazer ameliyat ile göz kusuru düzeltme konusunda reklam, tanıtım çalışması


Alışveriş merkezinde gezerken elinize bir promosyon kalem tutuşturuluyor; yanında bir de broşür. Üzerinde şöyle bir mesaj var: "Xxxx ile Gözlüklerinizden Kurtulun!" Kafanızı kaldırıp bir bakıyorsunuz kocaman bir stant. Bir kişi, gelene geçene lazer ile göz refraksiyon sorunlarının giderilmesiyle ilgili broşür dağıtırken, tıbbi donanıma sahip olup olmadığı belli olmayan bir diğeri de insanlara ulu orta bunun nasıl yapıldığını anlatan bilgiler veriyor.


Optik Gazete olarak buradan Sağlık Bakanlığı yetkililerine duyuruyoruz! Bunun, "En Ucuza ya da En İyi Apandisit Ameliyatını Biz Yaparız" demekten hiçbir farkı bulunmamaktadır!
Zira, bir operatör doktor tarafından icra edileceğinde kuşku olmayan ve tıbben ameliyat olarak tanımlanan göz lazer operasyonlarının reklamının,


• 1219 Sayılı Kanun'un, 24. Maddesine,
• 4077 Sayılı Kanun'un 16. Maddesine,
• Özel Hastaneler Yönetmeliği'nin 60. Maddesine,
• Ayakta Teşhis Ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik'in 29. Maddesine

 

aykırı ve yaptırıma tabi olduğunda şüphe bulunmamaktadır!


Sağlıkla ilgili bu kadar önemli bir konuda, mevzuata tamamen aykırı olduğu halde bu şekilde alenen yapılan tanıtımlar, en hafif tabirle "şaşırtıcı"dır.


Optik Gazete olarak, bir yandan toplumu bu konuda bilinçlendirmek, diğer yandan Sağlık Bakanlığı yetkililerinin dikkatini çekmek üzere aşağıda bazı konuların altını çizmek istiyoruz.

 

Sözkonusu reklam faaliyeti,


1- Yasa dışı:

 

Burada duyurduğumuz bu reklam, tanıtım çalışması yasa dışıdır. Buna rağmen bu kadar fütursuzca yapılabildiğine göre bu konuyla ilgili uygulanan cezai yaptırımlar son derece yetersiz ve caydırıcı olmaktan uzak demektir.


Üstelik broşürün üzerinde çeşitli dergi, gazete ve televizyon haberlerinde konunun ne şekilde yer aldığı da anlatılmaktadır. Dolayısıyla, bu broşürlerden tanıtım çalışmasının sürekli bir şekilde yapılmakta olduğunu da anlıyoruz. Üstelik markayı internetten araştırdığınızda peşin ödemeye göre fiyatı bile alenen yazıldığı ve ayrı bir yasa dışı eyleme kalkışıldığı görülmektedir.

 

2- Yanıltıcı:

 

Dağıtılan broşürlerin üzerindeki bilgiler birbirleriyle çeliştiği tespit edilmiştir. Broşürlerden bazılarında yöntemin önemli bir özelliği olarak vurgulanan bölümde, kocaman puntolarla tedavi sonrası gözlerin açık bırakıldığı belirtilirken, bazılarında "gözler operasyondan sonra kapatıldığı," belirtilmektedir.

 

Broşür o kadar kendinden emin hazırlanmış ki: "İstenmeyen Yan Etkisi Yok" şeklinde bir ifade yer almaktadır. Cihazla yapılan bir operasyondan söz ederken; yan etkisi olmadığının, olmayacağının bu kadar kesin bir dille ifade edilmesini, tıp bilimine hakaretle eş değer olduğunu söylememize gerek olmadığını düşünüyoruz. Kaldı ki bu ifadeyi yazdıklarına göre, operasyondan önce hastaya herhangi bir belge de imzalatmamaları gerekiyor bu durumda (!) Hatta buna göre hasta, kurumdan "müdahale sırasında ve/veya sonrasında olabilecek sorunları kabul etmekteyiz," diyen bir belge bile isteyebilir (!)

 

3- Dikkat çekici ve etkili:

 

Sağlık konusundaki ürünlerin reklam ve tanıtımının yasak olmasındaki temel neden toplumun sağlığını korumaktır. Çünkü, reklamlar ticari anlamda ciddi etkiler yaratmaktadır ve sağlık ürünlerine de uygulandığında bu konuda bilgisi olmayan kişileri cezbedip etkilemesi oldukça mümkündür. Toplumun sağlığını hiçe sayarak, sadece ticari gelir peşinde koşan bu tür kişilere / kuruluşlara daha etkin cezai yaptırımlar uygulanmalıdır. Aksi takdirde, düşük para cezalarını ödemeyi göze alarak aynı şekilde davranmaya devam edeceklerdir. Bu konuda duyarlı olan, işlerini sağlığın gerektirdiği koşullar ve yasal çerçeveler içinde icra eden kurumlar da bu durumda haksız rekabete maruz kalmaktadır! Ve maalesef bütün bunlar yazılıp çizilirken dün o alışveriş merkezinde dolaşan yüzlerce kişiye bu broşürler dağıtılmıştır ve önüne geçilmezse kim bilir daha ne kadar dağıtılacaktır?!

 

Optik Gazete olarak, Sağlık Bakanlığı yetkililerine durumu bildiriyor, halkımıza da sağlık ürünleri ve hizmetleri konusundaki reklamlara karşı dikkatli olmalarını hatırlatıyoruz.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.