Uzmanlar 100 Optisyen Yetiştirip Çalışacakları Yeri Göstermiş…

İş garantisi sunan mesleki eğitim modeli Almanya’ya yayılıyor.

Uzmanlar 100 Optisyen Yetiştirip Çalışacakları Yeri Göstermiş…
31 Temmuz 2015 Cuma 17:55


Almanya’da uzun süre işsiz kalanların sayısı iş piyasasındaki hareketlenmeye rağmen yerinde sayıyor. Bavyera ve Kuzey Ren-Vestfalya’da oldukça başarılı bir sonuç ortaya koyan Eckert Okulları ise bu sorunu Almanya çapında çözecek bir model önerdi. Bu modele göre önce iş aranıyor, ondan sonra tam o işe göre mesleki eğitim alınıyor ve iş bulmak garanti oluyor. Almanya’da uzun süreden beri işsiz olanların sayısı yarım milyonu geçti. Bir yıldan fazla bir süre iş bulamayanlar uzun süreli işsizlik kategorisinde yer alıyorlar ve bu insanların mesleğe dönmeleri oldukça zor oluyor.

İş piyasasındaki imkânlar hiç olmadığı kadar artsa da uzun süreli işsizlerin sayısı azalmıyor. Bavyera’da mesleki eğitimi ilerletme hizmeti sunan Eckert Okulları ise meslek garantisi sunan bir projesi ile Almanya’nın diğer bütün eyaletlerine örnek olabilecek bir çalışma yürütüyor. Oldukça başarılı bir çalışma ortaya koyan Eckert Okulları, Bavyera’nın en büyük mesleki eğitimi ilerletme kurumu Jobcenter’lar ile birlikte yeni yollar deniyor ve patlama yaşayan iş piyasasında bu zamana kadar şansı yaver gitmeyenlere yardımcı oluyor. Eckert Okulları Bavyera ve Kuzey Ren-Vestfalya’dan (KRV) sonra Almanya çapında ekol olmayı hedefliyor.

SONUÇTAN İŞLETMELER DE MEMNUN…

Eckert Okulları Satış Müdürü Harald Hauptmann, bu zamana kadar yapıldığı gibi önce mesleki ilerleme eğitimi alıp ardından iş aramadıklarını söylüyor. Bu durumda iş aramanın sık sık başarısızlıkla sonuçlandığına dikkat çeken Hauptmann, kendilerinin ise önce iş yeri aradıklarını ardından da iş başvurusunda bulunan kişiye bu ile uygun olacak şekilde eğittiklerini söyledi.

Eckert Okulları bunu sağlamak için hem şirketlerle hem de iş ajanslarıyla temas kuruyor. İlk pilot projeler ise modelin işe yaradığını gösteriyor. Münih’te uzun süredir işsiz olan 16 aday McDonaldsDeutschland ile işbirliği sayesinde eğitim alıyor. Adaylar kursları bitirir bitirmez sözleşmeyi imzalayacaklar ve servis bilgisini haiz kalifiyeli mutfak elemanı olarak çalışmaya başlayacaklar. McDonalds bu personeli bulmakta zorlandığı için Eckert Okulları’nın bu çalışması iki taraf için de avantaj sağlıyor. İş garantisi ise kursa katılanlar için ayrı bir enerji kaynağı.

AĞ DAHA DA GENİŞLEYECEK!

Eckert Okulları’nın takip ettiği model, uzun süre işsiz kalanların tekrar iş bulmakta en çok zorlandığı eyaletlerin başında gelen KRV’de de büyük ilgi görüyor. Kuruluş bu eyalette de hizmet sektöründe çalışmış işsizleri özel bir eğitimden geçirerek mobilya montajcısı olmalarını sağlıyor. Adaylar eğitimi bitirdiklerinde mobilya şirketi XXXLutz’ta çalışacak. Doğu Bavyeralı mesleki ilerleme eğitimi uzmanları zanaatkârlar odası ile işbirliğine gitmiş ve Almanya’nın tamamında iş piyasasının ihtiyaç duyduğu optisyenleri yetiştirmeye başlamış. Uzmanlar 100 optisyen yetiştirip çalışacakları yeri göstermiş.

Kaynak: cihan.com.tr

 



İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.