Üç Ay Meslekten Men Hakkında!

Mesul müdürlük yapan gözlükçü ve optisyenlerin dikkatine!

Üç Ay Meslekten Men Hakkında!
24 Şubat 2015 Salı 14:56

Değerli üyelerimiz,

5193 sayılı optisyenlik hakkındaki kanun 3. Madde 5. Fıkrası mesul müdürü; optisyenlik müessesesinde optisyenlik mesleğinin icra edilmesinden bizatihi sorumlu kişiyi, ifade eder şeklinde tanımlamıştır.Optisyenlik uygulamaları başlıklı 6. Madde 1. Fıkrasında, optisyenler, yalnız koruyucu gözlükleri, güneş gözlüklerini ve göz hastalıkları uzmanı tabipler tarafından verilen reçetelerde yazılı numaralı gözlük camlarını, her türlü lensleri, optik görme gereçlerini ve gözlük çerçevelerini satabilirler denmektedir.

Aynı maddenin devam fıkrası başında ise, optisyenlerin reçetesiz olarak numaralı gözlük camı satmaları, vermeleri veya tavsiye etmeleri yasaktır denilmektedir. Söz konusu kanun maddeleri, bazı müesseseler ve sorumlu mesul müdürleri tarafından numarasız lenslerin reçetesiz olarak satılabileceği şeklinde okunmaktadır.

Oysa 28886 sayılı optisyenlik müesseseleri hakkında yönetmelik, tanımlar başlıklı 4. Maddesi (d) fıkrası kontakt lensi; kornea üzerine yerleştirilen refraktif, kozmetik, terapötik amaçla kullanılan tıbbi gereç olarak tarif etmekte ve yine aynı yönetmeliğin yasaklar başlıklı 25. Maddesi (b) fıkrası, optisyenlik müessesesinde, reçetesiz HER TÜRLÜ kontakt lens satılması ve HER TÜRLÜ kontakt lens uygulaması, lens uygulamasıyla ilgili alet bulundurulması yasaktır demektedir.

Daha açık bir ifade ile yasamız ve alt hukukunu oluşturan yönetmeliğimize göre kornea üzerine yerleştirilen bir tıbbi gereç olan kontakt lensin, numaralı yada numarasız olmasına bakılmaksızın reçete edilmiş olması gerekir. Esasen, konuya sağlıkçı gözü ile bakıldığında ise ergonomik olarak tasarlanmış bir ürünün kullanıcının anatomisine uygunluğunun bir hekim tarafından teşhis ve tesbit edilmesi de gerekli bir süreçtir.

Aksi uygulamalar, 5193 sayılı kanunumuzun beşinci bölüm cezai hükümler başlıklı 15. Maddesi 2. Fıkrası gereği "6ncı maddede zikredilen yasaklar hilafına hareket eden OPTİSYENLERE (yada GÖZLÜKÇÜLERE) altıbin Türk Lirası idari para cezası verilir ve ÜÇ AY SÜRE İLE OPTİSYENLİK MESLEĞİNİ İCRA ETMEKTEN MEN EDİLİRLER." şeklinde idari yaptırıma bağlanmıştır.

Yukarıda işaret ettiğimiz yasal çerçeveye göre hareket edilmemesi halinde idarece verilecek cezaların siz değerli meslektaşlarımızın şahsına yöneltileceğini tekrar işaret eder, çalıştığınız müesseseler tarafından siz mesul müdürlere aksi yönde talepler gelmesi halinde haklarınızın korunması ve ileride doğabilecek olumsuzluklardan sakınmanız için bu gibi taleplere olumlu cevap vermemenizi rica ederiz.
Ayrıca optisyenlik müesseselerinde verilen mal ve hizmetlerin alıcısı ve geri ödeme kurumu olan SGK da optisyenlik müesseseleri ile yaptıkları sözleşmelerde 5193 sayılı kanun ve ilgi yönetmeliğinde belirtilen esaslar üzerinden uygulamaları takip etmekte olup bu cümleden, 28886 sayılı yönetmeliğin; yasaklar başlıklı 25. Maddesi (g) fıkrasında "OPTİSYENLİK MESLEĞİNİ İCRA EDENLERİN ve müesseselerin, kişileri, herhangi bir sağlık kurum veya kuruluşuna ve yahut tabibe yönlendirmesi veya buralardan kendi müesseselerine hasta yönlendirmesi, bunlara aracılık etmesi yasaktır." şeklinde tarif ettiği suç, aynı şekilde optik sözleşmesinde de yer almaktadır.Ayrıca gerek il sağlık müdürlükleri gereksede SGK il müdürlükleri tarafından yürütülen işlemlerde siz değerli mesul müdürlerimizin bu iş ve işlemlerden maddi fayda sağlayıp sağlamadığınıza bakılmamakta, konu sizin sorumluluğunuzda yürütülmesi gereken iş ve işlemlerde kusurlu olmanız şeklinde değerlendirilmekte ve verilen yada verilecek cezalardan hukuken kurtulma şansınız bulunmamaktadır.

Yukarıda belirtilen yada belirtilmemekle birlikte hukuki düzenlemelerde yer alan diğer gerekçeler ile ilgili denetim birimlerince yürütülen yada yürütülecek denetim ve soruşturmalarda bu gün ve yarın zarara uğramamanız açısından, mesul müdür olarak sorumluluğunu üstlendiğiniz optisyenlik müesseselerinin iş ve işlemlerinde yasal çerçevede hareket etmek ve edilmesini sağlamak vazgeçemeyeceğiniz sorumluluklarınız arasındadır.

Unutmayınız ki, mesul müdürlük yaptığınız müesseselerin yasa ve kural dışı uygulamalarından, il sağlık müdürlüklerine karşı tek başınıza, SGK'na karşı ise altında imzanız olan sözleşmelerden dolayı işyeri sahipleri ile birlikte müteselsilen ve müştereken SORUMLUSUNUZ.

İhtiyaç duyacağınız kanun ve yönetmelik bilgileri derneğimiz internet sayfasında mevcut olup, güncel gelişmeler ise sürekli yayınlanmaktadır. Uygulamanın yukarıda işaret edildiği şekilde yapılması ve tereddüte düşülen konularda üyesi bulunduğunuz derneğiniz sekreteryasından, gereği halinde hukuk servisinden yardım almanız menfaatiniz icabıdır. Bu vesile iyi çalışmalar sağlıklı ve huzurlu günler dileriz.


Gözlükçüler ve Optisyenler Konfederasyonu Yönetim Kurulu


Kaynak:gok.org.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.