Türk Tabipleri Birliği’ne Açık Şikayetimiz

Geçtiğimiz hafta tarafımıza 12 göz doktorunun reçete ile marka yönlendirmesi yaptığına dair toplamda 22 belgeli vaka bildirildi.

Türk Tabipleri Birliği’ne Açık Şikayetimiz
08 Temmuz 2021 Perşembe 10:22

Türk Tabipleri Birliği’ne
Açık Şikayetimiz…

Değerli Meslektaşlarım,

Reçete ile marka yönlendirmesine ilişkin yazılarımızın ardından siz değerli optisyen/gözlükçü meslektaşlarımız bize şikayetleri iletmeye başladılar.

Geçtiğimiz hafta tarafımıza 12 göz doktorunun reçete ile marka yönlendirmesi yaptığına dair toplamda 22 belgeli vaka bildirildi.

Bu belgelerin 20’si aynı markaya ait olmak üzere toplamda 3 yabancı cam üreticisinin reçete ile marka yönlendirdiğini tespit ettik.

Yerli cam üreticileri kanunları harfiyen uygularken, yabancı cam üreticileri maalesef ticari bakış açısıyla, ülkemizin kanun ve iş etiklerini hiçe sayarak çalışmaya devam ediyorlar!

Hemen bu belgeleri derleyip Türk Oftalmoloji Derneği’ne, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihazlar Kurumu’na ve Türk Tabipleri Birliği’ne birer ön yazı ile bildirdik.

Sizlerden gelen her belgeyi aynı titizlikle ilgili kurumlara göndererek, bu konuda yanlış yapan herkesin ceza alarak bu haksız rekabet yaratan durumdan çıkmalarını sağlamak üzere elimizden gelen her şeyi yapmaya devam edeceğiz.

Bu yazıları kurumlara gönderdik ama Türk Tabipleri Birliği’ne yazdığımız yazıyı buradan da açık bir yazı olarak yayınlamak istiyoruz ki sizler de okuyun ve resmi tam olarak görerek bilgilenin.

Sizler bize siz yerel bağımsız optisyenlik müessesleriyle ilgili sorunlarınızı aktardıkça, yerli üretici, toptancı ve perakendeye karşı haksız rekabet yapıldığına dair problemleri saptadıkça biz de her zaman bunların takipçisi olmaya devam edeceğiz.

Kalın Sağlıcakla,

H. Erol Harbi

Opak Lens

Akay Optik

Cihan Medikal
Optik Gazete

7 Temmuz 2021

TTB Yönetim Kurulu
GMK Bulvarı, Şehit Daniş Tunalıgil Sok.
No: 2/17-23,
06570 Maltepe-ANKARA / TÜRKİYE

Türk Tabipleri Birliği Yönetim Kurulu’na

Sayın İlgililer;

Öncelikle 2020 Mart ayından bu yana dünyamızı ve ülkemizi etkisi altına alan Covid-19 salgını sırasında büyük özveri ve gayretle halkımızın sağlığı için çalışan tüm doktorlarımıza minnettarlığımızı sizler huzurunda ifade etmek isteriz. Bu salgın sırasında yaşamını kaybetmiş doktorlarımıza ve tüm sağlık çalışanlarına Allahtan rahmet dileriz. Değerli kayıplarınız için sizlere başsağlığı dileriz.

Pandeminin etkileri halen yaşanmakta iken size ileteceğimiz konu belki öncelikli bir sorun gibi görünmeyebilir. Ancak maalesef bizim mensubu bulunduğumuz optik sektörü için bu sorunun birçok negatif etkisi bulunmaktadır. Ve ayrıca mevcut ortam ne olursa olsun, yasalar ve deontoloji söz konusu olduğunda hiç kimsenin kanunlara ve iş etiğine aykırı hareket etmemesi gerekmektedir. Bu nedenle konuyu ilgili her birime iletmeyi ve sorunun ortadan kaldırılması için gerekli talep ve başvuruları yapmayı, kendimize, sektörümüze ve ülkemize karşı bir vazife olarak görmekteyiz.

Ekte 26 Şubat, 21 Nisan ve 30 Haziran 2021 tarihlerinde Türk Oftalmoloji Derneği’ne gönderdiğimiz bilgilendirme yazıları bulunmaktadır. Üç yazı da, yasal olmadığı halde reçete ile cam markalarına yönlendirme yapılmasıyla ilgili sorunların giderek arttığını bildirmektedir.

Bilindiği üzere göz hekimleri kontak lens muayenesi yaptıktan sonra, reçeteye uyguladıkları kontak lens marka ve modelini yazabilirler. Bu, yasal bir uygulamadır. Kontak lens doğrudan korneaya temas ettiği için, lensin materyali de kullanım parametreleri içinde yer alır ve materyali içeren marka reçeteye yazılabilir, hatta yazılması daha doğru olur. Ancak gözlük camının yapımı ve malzemesi kullanım parametrelerini etkilemediği için marka yönlendirmesi yapmanın göz sağlığı açısından bir faydası olmadığı gibi, tam tersine ekonomik açıdan haksız rekabet durumu yaratır.

Bu yasa dışı uygulamada toplanan belgelerin yalnızca yabancı marka cam üreticilerine ait olduğu görülmektedir. Çünkü bu marka sahipleri genelde optometrinin uygulandığı ülkelerden gelmektedir. Optometri bir ticari çalışma şeklidir, oftalmoloji ise kutsi tıp mesleğinin insan sağlığının sorumluluğunu taşıyan önemli bir dalıdır. Maalesef yabancı markalar alıştıkları ticari usüllerde hareket edemeyince ülkemizde oftalmologlara optometrist gibi yaklaşmaktadırlar. Bu bizim bakış açımızla çok yanlış bir uygulamadır.

Hastasının göz kırma kusurlarını reçetelerken, reçeteye oftalmik cam isim, marka ve modeli yazan broşür eklemek suretiyle, oftalmik cam markası yönlendirmesi yaptığı ekteki belgeler ile tespit edilen göz doktorlarının Tıbbi Deontoloji Nizamnamesi’nin 8, 12 ve 44. maddelerinde bulunan hükümler uyarınca gereken uyarı ve cezaların verilmesiyle ilgili Türk Oftalmoloji Derneği’ne ilettiğimiz talep yazılarımızı ekte görebilirsiniz.

Maalesef son aylarda reçete ile gözlük camı markasına yönlendirme konusu düşünüldüğünden daha fazla yaşanmaya başlamıştır. Gerekli önlemler alınmadığı takdirde istenmeyen boyutlara ulaşacak ve hiç çözülemeyecek hale gelecektir.

Bu şikayetlerimizi size iletirken niyetimiz hiçbir göz hekimimizi zor durumda bırakmak değildir. Aksine onların sağlığa dayalı kutsal mesleki görevlerini icra ederken, sadece ticari kazanç peşinde olan firmaların yönlendirmesine kapılarak, belki de fark etmeden Tıbbi Deontoloji Nizamnamesine aykırı hareket etmek durumunda kalmak suretiyle sıkıntıya düşmelerini önlemek arzusundayız.

Bu konu yasa dışı bir uygulamadır, sağlık hizmetleri gibi özel bir konunun yapısına ve kutsiyetine aykırıdır, optik sektöründe ciddi anlamda haksız rekabete yol açmaktadır.

Bu konuyla ilgili olarak Türk Oftalmoloji Derneği’ne tekrar başvurmamızın ve konuyu ayrıca Türk Tabipleri Birliği dikkatine sunmamızın ana nedenleri şöyledir:

  • Reçete ile markaya yönlendirme konusu düşünülenin aksine münferit değil, sistemli çalışmalar sonucu yaygın bir uygulama haline gelmiştir. Önlem alınmazsa daha da yaygınlaşması kaçınılmazdır.
  • Yanlışı tespit edilen kişilerin Deontoloji Tüzüğü’ne uygun şekilde uyarılması ve cezai şartların uygulanması, bu konuda benzer tavırlarda bulunan diğer kişiler için örnek teşkil ederek, caydırıcı olması açısından önem taşımaktadır. Bu nedenle ekte listesi verilen göz hekimlerinin bu konuyla ilgili aksiyonlarının Türk Tabipler Birliği tarafından incelemeye alınarak Tıbbi Deontoloji Nizamnamesi’nin 8. Maddesi, 12. Maddesi ve 44. Maddesinde bulunan hükümler uyarınca gereken uyarı ve cezaların verilmesi konusu dikkate alınmalıdır.
  • Bu konuda şikayet unsurları oluşmadan önce, caydırıcı bir önlem niteliğinde ilgili birim ve kişilere bilgilendirme yapılarak durumun öneminin bir kez daha hatırlatılması gerekmektedir.

Konuyu değerli görüşlerinize arz ederiz.

Saygılarımla,

H. Erol Harbi
Yönetim Kurulu Başkanı

Opak Lens

Akay Optik

Cihan Medikal

Optik Gazete

EKLER:

  1. Farklı illerden tarafımıza iletilen reçeteyle marka yönlendirme konusuna ilişkin dosyada 12 ayrı doktora ait 22 belge ve onlara ilişkin bilgilerin özet tablosu bulunmaktadır
  2. Türk Oftalmoloji Derneği’ne 26 Şubat 2021’de Gönderilen Yazı ve Eki
    1. Ek 1. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından yazılan 78489059/511.17 Sayılı, Optik Reçetede Marka Konulu İl Tabib Odası’na Bildirilmek Üzere Yazılmış Şikayet Metni
  3. Türk Oftalmoloji Derneği’ne 21 Nisan 2021’de Gönderilen ve 1 (Bir) Göz Hekiminin Belgesini İçeren Şikayet Yazısı ve Ekleri
    1. Şikayete konu olan 1 Nisan 2021 tarihli 12202870 protokol numaralı reçete
      ve ekinde verilen progressive cam yönlendirme broşürü
    2. 3 Mart 2021 tarihli TOD Başkanlığı’na konuyla ilgili gönderdiğimiz genel bilgilendirme yazısı
      ve ekinde gönderilmiş olan Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından yazılan 78489059/511.17 Sayılı, Optik Reçetede Marka Konulu İl Tabib Odası’na Bildirilmek Üzere Yazılmış Şikayet Metni
  4. Türk Oftalmoloji Derneği’nden 24 Mayıs 2021 Tarihinde Tarafımıza Gönderilen Cevap Yazısı
  5. Türk Oftalmoloji Derneği’ne 30 Haziran 2021’de Gönderilen ve 11 (Onbir) Göz Hekiminin Belgesini İçeren Şikayet Yazısı ve Ekleri
    1. Farklı illerden tarafımıza iletilen reçeteyle marka yönlendirme konusuna ilişkin dosyada 11 ayrı doktora ait 21 belge ve onlara ilişkin bilgilerin özet tablosu bulunmaktadır.

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Nilgün Tan - 3 yıl önce
Evrensel değerleri esas alarak yerli ve milli markalarımızı tercih etmeli ve destek olmalıyız. Biz YERLİ VE MİLLİ düşünceye sahip çıkmak istiyoruz.