TOGB Oda Kanunun Yeni Kurulan Derneklerin Birlik Genel Kuruluna Katılma Talebi Reddedildi

Oda kanununun yeni derneklerin Birlik Genel Kurulu’na katılma talebi için Ankara 1. İdare mahkemesine açmış olduğu dava sonuçlandı.

TOGB Oda Kanunun Yeni Kurulan Derneklerin Birlik Genel Kuruluna Katılma Talebi Reddedildi
08 Aralık 2018 Cumartesi 09:38

TOGB Oda kanununun Cumhurbaşkanlığı onay süreci içinde kurulan yeni derneklerin Birlik Genel Kurulu’na katılma talebi mahkeme tarafından reddedildi.
 
Davacı derneğin optisyenlik mesleğiyle ilgili olarak faaliyette bulunan dernekler arasında yer almadığı gerekçesiyle ilk genel kurula kabul edilmemesine ilişkin olarak düzenlenen dava konusu işlemde mevzuata ve hukuka aykırılık bulunmamıştır.

Mahkeme, davacı derneğin ilk genel kurulunun yapılmamış olması ve dolayısıyla zorunlu organlarının teşekkül etmemiş olması sebebiyle fiili ehliyetini kazanmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin düzenlendiği, Kanuna eklenen geçici maddede, “ Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce optisyenlik mesleği ile alakalı olarak faaliyette bulunan dernekler ibaresinin açıkça yer aldığı, derneğin optisyenlik alanında faaliyette bulunabilmesi için kanuna ve kuruluş belgelerine göre gerekli organlara sahip olmak suretiyle fiil ehliyetini kazanması gerektiği, bu şekilde iradesini organları aracılığıyla açıklayabileceği, davacı derneğin genel kurulunun teşekkül etmemiş olması sebebiyle davacı derneğin kuruluş aşamasında olduğu ve henüz optisyenlik alanında faaliyette bulunan dernek niteliğinde bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

Kararın tebliğinden itibaren 30 gün içerisinde Ankara Bölge idare Mahkemesine istinaf yolu açık olmak üzere 16/11/2018 tarihinde oy birliği ile karar verilmiştir.






 





 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.