Tiroide Bağlı Göz Hastalıkları

Tiroid bezinin otoimmün inflamatuar hastalığına bağlı olarak gözde bir takım rahatsızlıklar ve şekil bozuklukları oluşmaktadır.

Tiroide Bağlı Göz Hastalıkları
19 Şubat 2024 Pazartesi 10:40

Tiroide Bağlı Göz Hastalıkları

Metabolizmanın düzenlenmesinde önemli rol oynayan tiroid bezinin otoimmün inflamatuar hastalığına bağlı olarak gözde bir takım rahatsızlıklar ve şekil bozuklukları oluşmaktadır.

Tiroide Bağlı Göz Hastalığı Nedir?

Metabolizmanın düzenlenmesinde önemli rol oynayan tiroid bezinin otoimmün inflamatuar hastalığına bağlı olarak gözde bir takım rahatsızlıklar ve şekil bozuklukları oluşmaktadır. Orbitada, çevre dokularında; göz çevresi kaslar, orbita yağ dokusu ve göz kapaklarında etkilenme olur. Bu durum tiroid bezinin aşırı çalıştığı durumlarda (hipertiroidi) daha sık görülebilmektedir.

“Graves hastalığı”, ya da “Basedow-Graves hastalığı” olarak da isimlendirilen bu hastalıkta çarpıntı, terleme, ellerde titreme, kilo kaybı, aşırı sinirlilik hali gibi sistemik belirtiler görülmektedir.

Tiroide Bağlı Göz Hastalığında Göz Bulguları Nelerdir?

Göz bulguları hastalığın derecesine göre değişebilmektedir. Gözde irritasyon, batma, kızarıklık, göz tansiyonu, gözlerde ileri doğru çıkma (ekzoftalmi, proptozis), kapak aralıklarının çok açılması (kapak retraksiyonu), şaşılık, çift görme, görme azalması gibi bulgular ortaya çıkabilmektedir. “Tiroid orbitopati” veya “Graves orbitopati” gibi isimlerle de anılan bu hastalık, çok hafif seyredebileceği gibi görme kaybına gidebilecek kadar ciddi boyutta da olabilmektedir. Görme azlığı ve kaybı, ciddi kuru göz ya da proptosise bağlı olabileceği gibi optik sinirin sıkışması nedeniyle de ortaya çıkabilmektedir.

Tiroide Bağlı Göz Hastalığının Cerrahi Tedavisi Nedir?

Medikal tedavilere rağmen aktif hastalık kontrol altına alınamaz ve görmeyi kaybetme riski oluşursa, cerrahi tedavi (orbita dekompresyonu) gerekebilmektedir. Bunun dışında göz anomalileri ve şaşılık için uygulanacak cerrahiler hastalığın aktif dönemi geçtikten sonra uygulanmaktadır.

Gözlerin geriye alınması için orbita dekompresyonu ameliyatları gerçekleştirilebilmektedir. Orbita dekompresyonu ameliyatlarında orbitanın genişletilmesi işlemi uygulanarak göz küresinin daha geriye doğru oturması sağlanmaktadır. Morluk ve şişlikler yaklaşık 10 gün içinde ortadan kaybolmaktadır.

Üst göz kapağının fazla açılmasına bağlı kapak retraksiyonu olarak tanımlanan durumda ise, üst kapak ameliyatları ya da üst kapağa botox enjeksiyonu yapılabilmektedir. Kapaklardaki şişliklerin düzeltilmesi için blefaroplasti, çift görmeyi düzeltmek için şaşılık ameliyatları uygulanabilmektedir.

Hastalığın belirtileri zamanla azalsada hiç bir zaman tam düzelme gerçekleşmemektedir.

Tiroide Bağlı Göz Hastalığı Takip ve Tedavisinde Nasıl Bir Yol İzlenir?

Graves hastalığında multidisipliner bir yaklaşım izlenmelidir. Hastanın düzenli takip ve tedavileri, endokrinoloji, genel cerrahi uzmanları ve göz hekimi tarafından yapılmaktadır. Tiroid hastalığının tedavisinde ilk aşama medikal ya da cerrahi tedavidir.

Aktif inflamatuar dönemde göz bulguları konservatif olarak tedavi edilir; gözyaşı damlaları ve gerekirse kortizon tedavisi uygulanmaktadır. Sigara kulanımı göz bulgularını kötüleştirdiği için kesinlikle kullanılmamalıdır.

Kaynak: www.yeditepehastaneleri.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.