Ağaç Kabuğundan Kontak Lens Solüsyonu!

Ağaçlarda bulunan organik bileşik kontak lens göz enfeksiyonlarını önleyebilir

Ağaç Kabuğundan Kontak Lens Solüsyonu!
23 Şubat 2024 Cuma 10:59

Ağaçlarda bulunan organik bileşik kontak lens göz enfeksiyonlarını önleyebilir

Araştırmacılar, hidrokininin kontak lensler için doğal olarak oluşan etkili bir dezenfekte edici çözüm olabileceğini ve keratit enfeksiyonlarıyla mücadeleye yardımcı olabileceğini söylüyor

Yeni bir bilimsel çalışma, doğal olarak oluşan bir organik bileşenin, dünya çapında milyonlarca insan tarafından kullanılan kontak lensler için etkili bir dezenfektan olduğunu öne sürüyor.

Mikrobiyal keratit, kontak lens kullanıcıları için potansiyel komplikasyonlardan biridir. Bakterilerin neden olduğu kornea enfeksiyonudur; en yaygın olanı Pseudomonas aeruginosa'dır.

Bazı ağaçların kabuğunda bulunan organik bir bileşik olan hidrokininin, Pseudomonas aeruginosa'ya ve Staphylococcus aureu s, Escherichia coli ve Klebsiella pneumoniae dahil olmak üzere klinik açıdan önemli diğer birçok mikroplara karşı bakteriyel öldürme aktivitesine sahip olduğu bilinmektedir.

Keşfin arkasındaki İngiltere Portsmouth Üniversitesi ile Tayland Naresuan ve Pibulsongkram Rajabhat üniversitelerinden ekip, hidrokinin içeren çok amaçlı formüllerin kontak lensler için dezenfektan olarak potansiyel kullanımını araştırdı.

Hidrokininle formüle edilmiş çok amaçlı solüsyonların (MPS'ler) antibakteriyel, yapışma önleyici ve biyofilm önleyici özelliklerini incelediler ve ardından bunu iki ticari solüsyon ile karşılaştırdılar. Doğal bileşik, dezenfeksiyon sırasında bakterilerin yüzde 99,9'unu öldürdü.

Antibiyotikler dergisinde yayınlanan makale , bu bulguların P. aeruginosa bakterisiyle mücadeleyi amaçlayan yeni dezenfektanların geliştirilmesine yardımcı olabileceğini söylüyor.

Portsmouth Üniversitesi Eczacılık ve Biyomedikal Bilimler Fakültesi'nden Dr. Robert Baldock şunları söyledi: "Bir dizi kimyasaldan oluşan, piyasada satılan dezenfektan solüsyonları bazen yan etkilerle reaksiyonlara neden olabiliyor.

"Doğal ürünlerden yapılan yeni ajanların, kontak lens kontaminasyonu riskini sınırlamak veya azaltmak için mükemmel bir seçenek olabileceğini göstermeyi umuyorduk.

“Bu araştırmanın nasıl ilerlediğini görmek heyecan verici; keşiften potansiyel uygulamaları keşfetmeye kadar."

Yılda 3,5 milyona kadar kornea enfeksiyonu raporu bulunmaktadır ve ileri enfeksiyon durumlarında kalıcı göz hasarına ve görme kaybına neden olabilir. Birisi gece boyunca veya tavsiye edilen günlük miktardan daha uzun süre kontak lens taktığında mikrobiyal keratit riski iki katına çıkıyor.

Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre, mikrobiyal keratitin neden olduğu kornea körlüğü, görme engelliliğin önde gelen bir nedeni olarak ortaya çıkmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ayrıca çoklu ilaca dirençli P. aeruginosa'yı en endişe verici patojenlerden biri olarak sınıflandırıyor.

Antimikrobiyal direnç, mikropların zamanla değişmesi ve artık ilaçlara yanıt vermemesi durumunda ortaya çıkıyor ve bu da enfeksiyonların tedavisini zorlaştırıyor.

Hidrokininin insanlarda sıtmaya karşı etkili bir ajan olduğu zaten biliniyor ve aynı zamanda Hollanda'da gece kas kramplarını tedavi etmek için de kullanılıyor. Şimdiye kadar ilaca dirençli özellikleri hakkında çok az araştırma yapıldı.

Naresuan Üniversitesi Müttefik Sağlık Bilimleri Fakültesi'nden baş yazar Sattaporn Weawsiangsang, şu anda Portsmouth Üniversitesi'nde misafir araştırmacı olarak şöyle söyledi: "İlk bulgularımız, kontak lensleri hidrokinin içeren çok amaçlı bir solüsyonda bekletmenin muhtemelen kontaminasyon ve enfeksiyonu önlemeye yardımcı olabileceğini gösteriyor.

"Ancak hidrokininin kendisinin de olumsuz reaksiyonlara veya toksisiteye sahip olup olmadığını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.”

"Bileşiği birkaç hücre üzerinde test etmeye devam ediyoruz ve şu ana kadar sonuçlar gerçekten umut verici. Bu potansiyel gelişme, doğal ürünlerden yeni dezenfektanların oluşturulmasına, P. aeruginosa enfeksiyonlarıyla etkili bir şekilde mücadele edilmesine ve kornea enfeksiyonu vakalarının azaltılmasına katkıda bulunabilir."

Makale, hidrokininin birkaç farklı kontak lens malzemesiyle ve diğer patojenik mikroorganizmalara karşı etkinliğini inceleyen daha fazla araştırma önererek sonuçlanıyor.

Kaynak: www.port.ac.uk


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.