Tek Dokunuşla Numarası Değişen Gözlük

Teknoloji şirketi DeepOptics'in 32°N güneş gözlükleriyle kişi, gözlüğünün numarasını gözlük sapındaki bir tuşla tekbir kaydırma hareketi yaparak değiştirebiliyor.

Tek Dokunuşla Numarası Değişen Gözlük
03 Aralık 2023 Pazar 10:58

32°N uyarlanabilir odaklı güneş gözlükleri, uzak mesafeden okuma moduna geçiş yapabiliyor.

Teknoloji şirketi DeepOptics'in 32°N güneş gözlükleriyle kişi, gözlüğünün numarasını gözlük sapındaki bir tuşla tekbir kaydırma hareketi yaparak değiştirebiliyor.

Uyarlanabilir odaklı güneş gözlükleri, DeepOptics'in pikselli sıvı kristal (LC) lensler olarak adlandırdığı bir teknolojiyi kullanıyor.

Bu camlar binlerce piksel içeriyor bu özelliği ile gözlük camlarının optik özelliklerini değiştiren küçük elektronik kontrolleri sayesinde kullanıcılarını birden fazla gözlük kullanmaktan kurtarıyor.

Yeni teknolojinin pek çok uygulaması olabilir ancak şirket, ilk ürünüyle, yaşlandıkça herkesi etkileyen ve yakındaki nesnelere odaklanmayı giderek zorlaştıran bir durum olan presbiyopi hastası insanları hedef alıyor.

Etkilenen insanlar genellikle dışarıdayken iki gözlük (bir güneş gözlüğü ve bir çift okuma gözlüğü) arasında geçiş yapmakla karşı karşıya kalırken, 32°N gözlükleri ile kullanıcılar görüntüde bir değişiklik yapmak için yalnızca çerçevenin kolunu şakaklarına yakın bir yere kaydırmaları yeterli oluyor.

DeepOptics CEO'su ve kurucu ortağı Yariv Haddad, Dezeen'e şöyle konuştu: "Dinamik gözlük camları ile kullanıcılar farklı mesafeleri görmek için optik numaralarını dinamik olarak değiştirebiliyor."

Dinamik odaklama optikleri için başka teknolojiler olsa da bunların neredeyse hiçbirinin gözlükler için uygun olmadığını çünkü hareketli parçalara bağlı olduklarını açıkladı.

"Sıvı Kristal, hareket etmeden veya şeklini değiştirmeden optik özelliklerini elektronik olarak değiştirebilen bir malzemedir ve bu nedenle bu yeni nesil uyarlanabilir gözlüklerin üretilmesi açısından kritik öneme sahiptir" dedi.

Kullanıcılar görüntüleme modları arasında geçiş yapmak için gözlüğün yan tarafını kaydırıyor.

Teknolojinin gözlüklere neredeyse hiç ağırlık veya hacim eklemediğini ve zaman içinde yeni büyütme profilleriyle güncellenebilme avantajına sahip olduğunu söyledi.

Presbiyopide kişinin reçetesi, 65 ila 70 yaşları arasında stabil hale gelinceye kadar kademeli olarak artar, bu da kişinin genellikle birden fazla gözlük kullanması gerektiği anlamına gelir, ancak 32°K güneş gözlüklerinin reçetesi, beraberindeki bir uygulama aracılığıyla ayarlanır ve güncellenebilir.

Elektronik aksamın eklenmesi çoğu zaman bir nesnenin ömrünü kısaltsa da, 32°N gözlüklerin birçok normal gözlükten daha uzun süre kullanımda kalmasını sağlıyor.

Teknolojinin sırrı, Haddad'ın televizyonlarda ve akıllı telefonlarda kullanılan sıvı kristal ekran (LCD) ekranların şeffaf versiyonunun benzer şekilde tasarlanıp üretildiğini ve bir matrisin üstünde bir sıvı kristal katmana sahip olduğunu söylediği sıvı kristal lenstir.

Gözlükler küçük yazıları okumakta zorluk çeken kişiler için tasarlandı

Haddad, "Bu pikseller aslında sıvı kristal katmana lokal voltaj uygulayan ve bunun sonucunda kırılma indisini değiştiren küçük elektronik kontrollerdir" dedi.

Haddad, piksellerin, merceğin şeklini sıvı kristal katman üzerine "işlemsi" olarak düşünülebileceğini, farklı küçük voltajların verdikleri talimatı belirlediğini söylüyor.

Ürünün çalışmasını sağlamak için enjekte edilmiş polimer çerçeveye küçük bir işlemci, pil ve Bluetooth çipi yerleştirilmiştir ve uyarlanabilir odak lenslerini etkinleştirmek için yalnızca küçük bir miktar güç gerekiyor.

"Güç verildiğinde, lens şeklini andıran çok hassas ve karmaşık bir 2 boyutlu voltaj profili üretiyorlar ve sıvı kristali her noktada farklı şekilde etkiliyorlar."

Buluş, presbiyopisi olan kişileri birden fazla gözlük taşımaktan kurtarıyor

32°N güneş gözlükleri bu yılki Dezeen Ödülleri'nde ön listeye alındı. DeepOptics bundan sonra LC mercek teknolojisini presbiyopinin yanı sıra miyopisi olan kişilere yönelik gözlüklere de getirmeyi planlıyor, böylece bu kişiler uzak görüş ve okuma gözlükleri arasında geçiş yapabilecekler.

İnsanlar bu durumda sıklıkla çift odaklı veya progresif gözlük camları kullanıyor ancak bunların camları birden fazla kullanım için farklı bölümlere ayırdıkları için dezavantajları olabiliyor. Şirket ayrıca, gözlük çerçevesindeki göz izleme sensörlerinden gelen verileri kullanarak, kullanıcının yakın veya uzaktaki bir şeye bakıp bakmadığını ölçerek modları manuel yerine otomatik olarak değiştiren bir model üzerinde de çalışıyor.

Gözlükteki diğer son yenilikler arasında Viture tarafından her yerde video akışı sağlayan akıllı gözlükler ve Reframd tarafından Siyah yüzlere uyacak şekilde özel olarak tasarlanan çerçeveler yer alıyor.

Kaynak: https://www.dezeen.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.