Göz Egzersizleri Görmeyi Düzeltir Mi?

Görme yeteneğinizi iyileştirdiğini iddia eden görme terapisi programları hakkında uzmanlar neler söylüyor?

Göz Egzersizleri Görmeyi Düzeltir Mi?
10 Aralık 2023 Pazar 10:57

Göz Egzersizlerine Başlamadan Önce Bilmeniz Gereken 5 Şey

Gözlerinizi çalıştırmanız mı gerekiyor?

Görme yeteneğinizi iyileştirdiğini iddia eden görme terapisi programları hakkında uzmanların söyledikleri:

Belki sosyal medya gönderilerini, akıllı telefon uygulamalarını veya göz yorgunluğunu hafifletmenin, görüşünüzü iyileştirmenin veya kırışıklıkları ortadan kaldırmanın bir yolu olarak göz egzersizlerini tanıtan reklamlar görmüşsünüzdür. Hatta bu reklamlardan bazıları gözlük veya kontak lens ihtiyacını ortadan kaldırma sözü bile veriyor.

Yararlı olabilecek bazı göz egzersizleri olsa da uzmanlar, bir göz egzersizi programının görme yeteneğinizi "düzeltebileceğini" gösteren hiçbir bilimsel kanıt olmadığını bilmenin önemli olduğunu söylüyor.

Amerikan Montana, Laurel'de bir göz doktoru olan Ron Benner, "İnternette bulabileceğiniz kendi kendine göz kırma kusurunuzu düzeltme egzersizlerinin etkili olduğunu gösteren hiçbir bilimsel kanıt yok" diyor. "Bunu doktorun önerdiği görme terapisinden ayırmanız gerekiyor."

Benner, görme terapisinin doktorların belirli göz rahatsızlıklarına yardımcı olmak için reçete edebileceği özel bir program türü olduğunu ancak bu rahatsızlıkların çoğunlukla genç hastaları etkilediğini söylüyor.

İşte göz egzersizlerine başlamadan önce bilmeniz gereken beş şey:

1. Göz egzersizleri görme sorunlarının çoğunu düzeltmez

Amerikan Oftalmoloji Akademisi, göz egzersizlerinin herhangi bir zarar vermesi muhtemel olmasa da, göz egzersizleri veya görme eğitiminin görüşünüzü daha keskin hale getirebileceğine dair bir kanıt bulunmadığını söylüyor.

Benner, yakın görüşlülük, uzak görüşlülük veya astigmatizma gibi düzeltici mercek gerektiren sorunların kas zayıflığından değil, gözün yapısından veya şeklinden kaynaklandığını, bu nedenle egzersizlerin herhangi bir fayda sağlama ihtimalinin düşük olduğunu söylüyor.

Egzersizler ayrıca okuma gözlüğünüzden kurtulmanıza da yardımcı olmaz. Yaşlandıkça yakındaki nesnelere odaklanmayı zorlaştıran durum olan presbiyopi, merceğin yaşla birlikte kalınlaşıp sertleşmesiyle ortaya çıkar. Benner, göz kaslarınızı güçlendirmenin merceğinizi daha esnek hale getirmeyeceğini söylüyor.

Katarakt ve makula dejenerasyonu gibi görmeyi etkileyen diğer rahatsızlıkların da egzersizlerle tedavi edilemeyeceğini söylüyor.

Benner, "Yaşlandıkça ortaya çıkan görme sorunlarına yardımcı olacak gerçek bir egzersiz yok" diyor.

2. Görsel kalem egzersizi ve diğer terapiler belirli durumlarda yardımcı olabilir

Bir hastada çoğunlukla göz kası kontrolüyle ilgili birkaç özel durumdan biri varsa, görme terapisi adı verilen doktor tarafından reçete edilen egzersizler yardımcı olabilir.

M Health Fairview'de göz doktoru ve Minnesota Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yardımcı doçent olan Ethan Greenberg, araştırmaların göz egzersizlerinin yakınsama yetersizliği adı verilen bir durumun tedavisinde etkili olduğunu gösterdiğini söylüyor.

Bu, gözler yakın plandaki nesnelere odaklanmak için birlikte çalışmadığı zamandır ve çalışmalar, hastaların kalemi daha yakın ve daha uzak tutarken ona baktıkları "kalem şınavı" adı verilen bir egzersiz yapmaları halinde bu durumun iyileşebileceğini göstermektedir.

Greenberg, "Görmeyi geliştirmek için egzersizlerin kullanıldığına dair kesin kanıt gösteren tek şey bu" diyor. "Optometristler/görme terapistleri tarafından zaman zaman öne sürülen diğer tüm egzersizlerin oftalmoloji camiasında pek desteği yoktur."

Benner, göz doktorlarının şaşılık, göz tembelliği, çift görme veya zayıf derinlik algısı için de görme terapisi önerebileceğini söylüyor. Bazı küçük çalışmalar, göz egzersizlerinin, gözleri hala büyümekte olan çocuklarda miyopluğun iyileştirilmesine yardımcı olabileceğini de öne sürüyor.

3. Göz egzersizleri göz yorgunluğunu gidermeye yardımcı olabilir

Bilgisayarınıza veya telefonunuza bakarak çok fazla zaman harcıyorsanız, dijital göz yorgunluğunu önlemeye yardımcı olmak için gözlerinize "egzersiz yapabilirsiniz" .

Semptomlar arasında kırmızı, sulu veya tahriş olmuş gözler, ağır göz kapakları, bulanık görme, baş ağrısı veya göz spazmları yer alır. Yaşlı yetişkinlerin çoğunda, ekran karşısında geçirilen sürenin daha da kötüleştirdiği, kuru göz adı verilen bir durum da gelişir.

Uzmanlar, göz yorgunluğunu hafifletmek için yapabileceğiniz en kolay, en kanıtlanmış egzersizin 20-20-20 kuralı olarak adlandırılan kuralı takip etmek olduğunu söylüyor: 20 dakika ekrana baktıktan sonra 20 saniye ara verin ve 6 metre yükseklikteki bir şeye bakın uzak.

Benner, "Yakın iş yaptığınızda gözlerinizi birbirine doğru çeviriyorsunuz ve bu gerçekten kas sistemlerine baskı yapıyor" diyor. “Bir süre sonra yoruluyorlar. Rahat kalmalarını sağlamak için onlara dinlenme zamanı vermek hayati önem taşıyor."

Amerikan Oftalmoloji Akademisi sözcüsü ve Weill Cornell Medicine'de göz doktoru olan Christopher Starr, gözünüz kuruysa egzersize dördüncü bir adımın eklenmesini öneriyor: gözlerinizi 20 saniye boyunca sıkarak kapatmak, "yaşların göz merceğine dağıtılması" yüzeye çıkar ve gözlerinizi yeniden ıslatır.

4. Gözleriniz için en iyi egzersizler tüm vücudunuzu çalıştıran egzersizler olabilir

Eğer görüşünüzü gerçekten korumak istiyorsanız, vücudunuzu çalıştırmak, gözlerinizi çalıştırmaktan daha iyi bir seçim olabilir. Araştırmalar, düzenli egzersiz yapan kişilerin ciddi göz hastalıklarına yakalanma olasılığının daha düşük olduğunu gösteriyor.

3.800'den fazla kişiyle yapılan bir çalışmada araştırmacılar, haftada üç kez egzersiz yapan kişilerin, egzersiz yapmayan kişilere göre yaşa bağlı makula dejenerasyonuna yakalanma olasılığının önemli ölçüde daha düşük olduğunu buldu.

Spor ve Egzersizde Tıp ve Bilim dergisinde yayınlanan bir başka araştırma, düzenli egzersizin , optik sinire zarar verebilecek ve tedavi edilmediği takdirde görme kaybına veya körlüğe neden olabilecek ciddi bir göz hastalığı olan glokom riskinin yüzde 53 daha düşük olmasıyla bağlantılı olduğunu buldu.

Egzersiz aynı zamanda diyabetli kişilerin durumu yönetmesine ve diyabetik retinopati dahil komplikasyon riskini azaltmasına da yardımcı olur. Akademi, diyabetik retinopatinin çalışma çağındaki yetişkinler arasında görme kaybının önde gelen nedeni olduğunu söylüyor.

5. Yıllık göz muayenenizi unutmayın

Benner, göz egzersizi uygulama ve programlarını takip eden kişilerin, görme sorunlarına gerçekte neyin sebep olduğunu teşhis edebilecek bir doktora gitmeyi erteleyebileceklerinden endişe ediyor.

Örneğin göz kuruluğunuz varsa, göz doktorunuz gözyaşı kanallarınızı tıkayacak bir tedaviyle belirtilerinizi hafifletebilir. Göz muayenesi aynı zamanda katarakt, diyabetik retinopati, glokom ve makula dejenerasyonu gibi yaşa bağlı göz hastalıklarının erken teşhis edilmediği takdirde görme yeteneğinin bozulmasına neden olabilmesi açısından da önemlidir.

Benner, "Egzersizler gözlerin yaşlanmasına çözüm değil" diyor. “Bunun yerine gözlerinizin sağlıklı olduğundan emin olun. Gözleriniz için doğru tedavi uygulamasını yaptığınızdan emin olun ve bunun için de kapsamlı bir göz muayenesiyle işe başlamanız gerektiğini asla unutmayın.”

Kaynak: https://www.aarp.org


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.