Taylan Küçüker: ” Dünya Kooperatifçilik Gününüz Kutlu Olsun”

Kooperatifler, kar amaçlı kuruluşlar değildir. Ortaklaşa çalışarak ve yardımlaşarak, birlikte kazanma modellerdir.

Taylan Küçüker: ” Dünya Kooperatifçilik Gününüz Kutlu Olsun”
21 Aralık 2017 Perşembe 15:33

Dünya’da ilk kez İngiltere’de, 1844 ‘de 28 dokuma işçisi bir tüketim kooperatifi kuruyor.

Türkiye'de ise 1863'de Mithat Paşa, Memleket Sandıkları (Tarım Kredi Kooperatiflerini) kuruyor.

1930 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Silifke’de kooperatif kuruyor.
 
Sağlık alanında 1979 da Eczacılar, Manisa ve İzmir’de Ecza kooperatiflerini kurmuş ve geldiğimiz süreçte, pazarın %21'ne hâkim olmuşlardır.
 
Kooperatifler, dünya’da 3 milyardan fazla insana hizmet ediyor. En büyük 300 kooperatifin cirosu 2,2 trilyon dolar hasılatı mevcut. Bu rakam dünyanın 9 büyük ekonominin gayri safi milli hasılasından fazladır.
 
Kooperatifler sosyal, kültürel ve ekonomik ihtiyaçları karşılamak için kurulur. Demokratik olarak kontrol edilir. Ortakların ekonomik katkısı vardır. Özerk iktisadi teşkilatlardır.
 
Sağlık hizmet sunucuları olarak, yarı kamu kuruluşu iken, uygulanan liberal ekonomi ile adeta piyasa aktörlerine dönüştük. AB müktesebatıdır söylemleriyle, mesul müdürlükle mülkiyet hakkımızı kaybettik dolayısıyla sermaye zincirleri ile tanıştık. Zincirler dikey büyür. Kooperatifler yatay büyür. Zincirlerde, gözlükçülere biçilen rol işçiliktir.
 
2011 yılında Gözkoop, 27 ortakla İzmir’de kuruldu. Geldiğimiz süreçte 170 ortak, 300’ün üzerinde satış noktasına ulaştık. Gözkoop’tan sonra İstanbul’da Optik Koop ve Mersin’de Akdeniz Koop kuruldu.
 
Şu anda sektöründe Türkiye’nin en büyük alım birliğiyiz. Kooperatif sınırlı sorumludur. Bunun anlamı; 3. şahıslara ortakların sorumluluğu, ortaklık payları kadardır. Ortaklık payı ortak olurken bir kez verilir, ortaklıktan ayrılırken de geri alınabilir. Kooperatifte 37  tedarikçimiz mevcuttur. Elde ettiği kar operasyon giderleri dışındaki kar risturn olarak dağıtılmaktadır. İskonto ve vade avantajları sağlanır. Kendi cam ve çerçeve markaları mevcuttur.
 
Mesleki geleceğinizi Gözkoop ile inşa ederek, geleceğe güvenle taşıyın. Kooperatifler  güven ve istikrarın adıdır. Geleneksel müesseselerin iktisadi güvencesidir.
 
21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günününüz kutlu olsun.

Taylan KÜÇÜKER
Eczacı Gözlükçü
 
 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.