Sürücülerin Çoğu Görme Standartlarından Habersiz

Direksiyona her geçtiğinizde reçeteli gözlüklerinizi veya kontak lenslerinizi takıyor musunuz?

Sürücülerin Çoğu Görme Standartlarından Habersiz
15 Ocak 2022 Cumartesi 10:50

İngiltere’de yapılan bir ankete göre Sürücülerin Çoğu Görme Standartlarından Habersiz

Direksiyona her geçtiğinizde reçeteli gözlüklerinizi veya kontak lenslerinizi takıyor musunuz?

İngiltere’de yapılan bir ankete göre, sürücülerin yüzde 65 kadarı DVLA (Sürücü ve Araç Ehliyet Kurumu) tarafından belirlenen görme gereksinimlerinin farkında değil.

Sürücü ve Araç Ehliyet Kurumu sürücüler için bir görme standardı belirlemiştir, bu da güvenli bir sürüş için 20 metre uzaktan bir plakayı okuyabilmeniz gerektiği anlamına gelir.

Ancak her üç sürücüden ikisi, gerektiğinde gözlük veya lens takmayarak aslında yasaları çiğnediğinin farkında değil.

1.029 İngiliz sürücüyle, sürüş sırasında reçeteli gözlüklerini ne sıklıkta taktıkları ve en son ne zaman görme testi yaptırdıklarını öğrenmek için anket yapıldı.

Araştırma bazı oldukça şok edici - ve muhtemelen tehlikeli - sonuçlar verdi.

  • Araç sürüşü sırasında minimum görme gücü görme gereksinimi

Anket, katılımcıların yalnızca yüzde 35'inin DVLA tarafından belirlenen görme standardının farkında olduğu sonucunu çıkardı.

Bir araba plakasını 20 metre öteden okuyabilmelisiniz.

Ek olarak, görüşünüz Snellen ölçeğine göre şu anda 6/12'den (ondalık 0,5) daha kötü olmamalıdır.

  • Sürücülerin yarısından azı, reçeteli gözlüklerini sürüş süresinin yüzde 100'ünde takıyor

Öngörülen gözlüklerinizi veya kontak lenslerinizi takmak, 6/12 (ondalık 0,5) sürüş görme standardını karşılamanıza olanak tanıyor.

Bu şartı yerine getirmeden halka açık yollarda araç kullanırsanız, ehliyetiniz iptal edilebilir ve kovuşturmayla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Yapılan araştırmaya göre, sürücülerin yalnızca yüzde 48'inin reçeteli gözlüklerini sürekli olarak taktığını gösterdi.

Ankete katılanların dörtte birinden fazlası - yüzde 26 - arabalarını sürerken zamanın yarısında gözlüklerini takıyor ve her on kişiden biri onları direksiyon başında hiç takmadığını söyledi.

İlginç bir şekilde, erkeklerin yüzde 53'ü, kadınların yüzde 44'üne kıyasla, araç kullanırken geçirdikleri zamanın yüzde 100’ünde  numaralı reçeteli gözlüklerini takıyor.

55 yaş ve üstü kişiler, yüzde 61 ile 17-24 yaş gurubundakilere kıyasla gözlüklerini sürüş sırasında daha fazla kullanıyor.

Sürüş sırasında kontak lens takmak

Ankete göre, kontak lens kullanıcılarının reçeteli gözlüklerini direksiyon başında takma olasılıkları daha düşük.

Sürücülerin sadece yüzde 30'u sürüş sırasında her zaman gözlüklerini takıyor, üçte biri ise direksiyon başında geçirdikleri zamanın yüzde 25-75'inde takıyor.

  • Beş katılımcıdan biri, standart gereklilik olarak iki yıl önce görme testi yaptırdı

Sürücü olsanız da olmasanız da herkesin gözlerini iki yılda bir test ettirmesi önerilir.

Gözlerimiz zamanla bozulur, bu nedenle sürücüler görüşlerindeki değişikliklerin farkında olmalı ve endişelenirlerse göz hekimlerine giderek bir göz testi yaptırmalı.

Çalışma, sürücülerin yüzde 22'sinin görme testini iki yıldan daha uzun bir süre önce yaptırdığını ortaya koyuyor. Ortalama olarak, ankete katılan sürücülerin görme testinin 1,5 yıl önce yapıldığı ortaya çıktı.

Uzmanlar şu değerlendirmeyi yaptılar: "Yollarda zayıf görme nedeniyle hala kazalar meydana gelirken, sürücülerin düzenli göz muayenelerinden geçmeleri çok önemli.

"Sürücüler, yollara uygun olduklarından ve kendilerine veya başkalarına herhangi bir tehlike oluşturmadığından emin olmak için en az iki yılda bir göz testi yaptırmalıdır.

"Görmenizde bir bozulma veya görüşünüzde bir değişiklik yaşarsanız, mümkün olan en kısa sürede bir göz testi yaptırmanız çok önemlidir.

"Kötü görme, yolda meydana gelen olaylara daha yavaş tepki verilmesine neden olabilir ve bu nedenle kaza olasılığını artırabilir.

Sürücüler, gözlerini düzenli olarak test ettirmenin yanı sıra, yılın belirli zamanlarında ve belirli koşullarda araç kullanırken daha dikkatli olmalıdır.

"Örneğin kış aylarında güneş, en yoğun yolculuk zamanlarında yükselme ve düşme eğilimi gösterir, bu da sürücünün görüşünü etkileyebilir ve görmelerini engelleyebilir."

Kaynak: www.dailyrecord.co.uk


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.