Stres Ve Gözler Arasında Nasıl Bir İlişki Var?

Stres uykunuzu, cildinizi ve sindirim sisteminizi etkileyebilir. Ama aynı zamanda gözlerinizi de etkileyebileceğini biliyor muydunuz?

Stres Ve Gözler Arasında Nasıl Bir İlişki Var?
10 Şubat 2023 Cuma 14:59

Stres uykunuzu, cildinizi ve sindirim sisteminizi etkileyebilir. Ama aynı zamanda gözlerinizi de etkileyebileceğini biliyor muydunuz?

Stresli veya endişeli olduğunuzda, kısa süreli veya düzenli olarak gözleriniz göz içi basıncı (GİB) artışı gibi değişikliklere uğrar. Bu değişiklikler genellikle geçicidir, ancak özellikle glokomunuz veya kuru göz gibi oküler yüzey hastalığınız varsa, stresin gözlerinizi nasıl etkileyebileceğini bilmek önemlidir.

Stres ve gözler arasındaki bağlantı tam olarak anlaşılamamıştır ancak şunu biliyoruz: Stresli hissettiğimizde vücudumuz kortizol ve adrenalin adı verilen hormonlar salgılar. Bu hormonlar vücudumuzu algılanan tehditlere yanıt vermeye hazırlar. Bunu “savaş ya da kaç” tepkisi olarak tanıyabilirsiniz. Örneğin adrenalin, olası tehditleri daha net görebilmemiz için göz bebeklerimizin genişlemesine neden olur.

Zamanla, bu hormonların yüksek seviyeleri şunlara yol açabilir:

YÜKSEK GÖZ İÇİ BASINCI

Göz basıncındaki kısa değişiklikler mutlaka zararlı değildir ve siz bunları fark etmeyebilirsiniz bile. Ancak uzun bir süre boyunca göz basıncındaki değişiklikler optik sinire zarar verebilir. Bu, özellikle birincil açık açılı glokom olarak bilinen en yaygın glokom türüne sahipseniz geçerlidir. Glokom, 60 yaşın üzerindeki kişilerde önde gelen körlük nedenlerinden biridir, bu nedenle yaşlandıkça düzenli göz muayenesi yaptırmanız önemlidir.

IŞIĞA DUYARLILIK

Stresli veya endişeli olduğunuzda, parlak ışıkların gözlerinizi normalden daha fazla incittiğini veya görmeyi zorlaştırdığını fark edebilirsiniz. Bu fotofobi olarak bilinir. Genellikle sadece stresten kaynaklansa da, ışık hassasiyeti bazen daha ciddi bir duruma işaret edebilir. Bunu düzenli olarak yaşarsanız göz doktorunuza bildirin.

GÖZ SEĞİRMESİ

Stresli olduğunuzda göz kapaklarınız kasılıyor mu? Göz seğirmesi, kafein ve kötü uyku ile daha da kötüleşen strese karşı oldukça yaygın bir tepkidir. İyi haber şu ki, göz seğirmesi genellikle zararsızdır ve çoğu zaman kendiliğinden geçer.

BULANIK GÖRÜŞ

Stres, nesnelerin ve insanların biraz odak dışı görünmesine neden olabilir. Orta yaşlı insanlar, kaygının presbiyopilerini (nesneleri yakından görme güçlüğü) kötüleştirdiğini fark edebilir. Panik atak gibi aşırı stres sırasında, vücuttaki oksijen ve karbondioksit dengesizliği nedeniyle hiperventilasyon bulanık görmeye neden olabilir.

GÖZ YORGUNLUĞU

Göz yorgunluğunun birçok nedeni olabilir (uzamış ekran süresi dahil), stres ve kaygı da buna neden olabilir. Okurken veya bilgisayara bakarken gözlerinizi dinlendirmek için “20-20-20” kuralını deneyin: Bakışlarınızı 20 saniye boyunca en az 20 fit uzaktaki nesnelere kaydırmanızı hatırlatması için 20 dakikalık bir zamanlayıcı ayarlayın.

TÜNEL GÖRÜŞÜ

Aşırı kaygı, çevresel (yan) görüşünüzü geçici olarak engelleyebilir ve yalnızca doğrudan önünüzdeki nesneleri görüyormuşsunuz gibi hissetmenize neden olabilir. Bu uzun sürerse veya düzenli olarak gerçekleşirse, göz doktorunuza mutlaka söyleyin. Kronik tünel görüşü bazen son dönem glokom gibi daha ciddi göz rahatsızlıklarının bir işareti olabilir.

ÇOK KURU VEYA ÇOK ISLAK GÖZLER

Her iki değişiklik de vücudunuzun strese verdiği tepkiden kaynaklanabilir. Sorun kuru gözlerse, bu ipuçlarını deneyin.

GÖZDE UÇUŞAN CİSİMLER

Stres uçuşan cisimlere neden olmasa da, görüş alanınızda uçuşan küçük noktaların farkındalığının artmasına neden olabilir. Stres veya endişe ile mücadele ediyorsanız ve bu görme değişikliklerinden herhangi birini düzenli olarak yaşıyorsanız, göz hekiminizle kapsamlı bir göz muayenesi planlayın. Göz doktorunuz , rahatsız edici göz semptomlarını hafifletmeye ve altta yatan koşulları tedavi etmeye yardımcı olabilir.

Kaynak: www.eyeassociatesofsouthtexas.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.