Solotica Lensleri Optisyenlik Müesseselerimize Müşteri Kazandırmaya Başladı

İki gün önce ve dün iki ayrı bölgeden benzer konuda teşekkür aldık. Duyunca çok sevindim. O gözümde beliren fotoğrafın gerçeğe dönüşmesi doğaldır ki beni çok mutlu etti.

Solotica Lensleri  Optisyenlik Müesseselerimize Müşteri Kazandırmaya Başladı
21 Ocak 2021 Perşembe 17:42

ÇAPRAZ SATIŞ

Eskiden Internette Satılan Solotica Lensleri
Optisyenlik Müesseselerimize Müşteri Kazandırmaya Başladı

Değerli Meslektaşlarım,

Brezilya’lı üretici firma Solotica lensleri Türkiye’de optisyenlik müesseseleri tarafından satılsın diye bizimle temasa geçtiğinde gözümde bir fotoğraf belirmişti.

Internette Solotica bulamayan bir kullanıcının optik mağazadan içeri girerek lenslerini almasının ne kadar önemli bir değişim olacağını düşünmüştüm. Bu distribütörlük görüşmelerine internette satmayacağımız ve satılmasına izin vermeyeceğimiz konusunu net olarak belirterek başlamıştım.

Solotica lansmanımızı 5 Aralık 2020’de Zoom üzerinden yaptık ve satışlarımız 7 Aralık 2020’de başladı. Aşağı yukarı 1.5 aydır Türkiye’de Solotica optisyenlik müesseseleri tarafından satılıyor. Ve geçen sene bu zamanlarda internette satılan Solotica’nın kullanıcıları lenslerini yenilemek istedikleri zaman “Solotica internette satılmaz!” mesajını görüyorlar.

Bu sizin için ne ifade ediyor bilmiyorum ama benim için çok şey ifade ediyor.

2004 yılından beri internette yasal olmayan kontak lens satışıyla şahsen ve yönetim kurulunda olduğum bütün şirketler grubumuzun gücünü arkama alarak kurumsal olarak mücadele ediyorum. Bugün maalesef internette yasal olmayan kontak lens satışlarını kökten çözememiş olsak bile gelişmesini önlemede katkımız oldu diye düşünüyorum. Zamanında o kadar mücadele etmeseydik bugün dünya alışveriş devleri de kontak lens satıyor olurdu.

Internette yasal olmayan kontak lens satışlarının yerel bağımsız optisyenlik müesseselerine çok zarar verdiğini hepimiz biliyoruz. O nedenle de bildiğim her yolla önlerine set çekmeye devam edeceğim.

İki gün önce ve dün iki ayrı bölgeden benzer konuda teşekkür aldık. Duyunca çok sevindim. O gözümde beliren fotoğrafın gerçeğe dönüşmesi doğaldır ki beni çok mutlu etti.

Yıllardır optisyenlik müesseselerine yaptığımız tüm tanıtım seminerlerinde kontak lens satışının ciddiye alınması gerektiğini anlatırız. Kontak lensi iyi bilen ve anlatan bir optisyen-gözlükçünün toplum sağlığına ciddi bir katkıda bulunabileceğini ve ticari anlamda da ciddi bir çapraz satış imkanı yaratabileceğini belirtiriz.

Deriz ki, optiğe kontak lens almak için giren birisine sadece cevap vermeyin, o sormasa da mutlaka temel bilgileri aktarın. Bilgi seviyesine bakarak eksiklere dikkatini çekin. Bu sayede ürünü daha bilinçli şekilde kullanır. İyi bir optisyen-gözlükçü zaten kontak lens kullanıcısına lens kullanımının inceliklerini anlatırken yedek gözlüğü olması gerektiğini söyler, solüsyon kullanımının önemini vurgular, lensin UV koruması olsa bile gözün tüm korneasını kaplamadığından dolayı UV korumalı güneş gözlüğü de kullanmasının önemini vurgular. Ve bu bilgiler kontak lens kullanıcısını daha bilinçli hale getirir.

Biz de göz sağlığı konusunda oluşabilecek riskleri anlatma fırsatı bulur, toplumun ve fertlerin göz sağlığına katkıda bulunmuş oluruz. Internetten yasal olmayan online kontak lens satışlarında sahte, kaçak, süresi geçmiş lens satın alma ihtimallerini duyunca yanlış yapmaktan korumuş oluruz.

Ve bilinçli hale gelen bir kullanıcı aslında ihtiyacı olan ama ihtiyacı olduğunu bilmediği diğer ürünlere de ilgi gösterir. Böylece hem ihtiyacını karşılamış olursunuz, hem de ticari anlamda memnun bir müşteri yaratarak size bağlı müşteri kazanmış olursunuz.

Gelelim beni mutlu eden haberlere. İlki iki gün önce Samsun’dan geldi… Değerli optisyen-gözlükçü meslektaşım şubemize yazılı bir mesaj göndererek şu bilgileri aktarmış: “Internetten Solotica satın almak isteyen bir kullanıcı sosyal medyadan internette satılmadığını öğrenmiş, geldi ve bizden kontak lensini satın aldı. Kendisiyle yaptığımız görüşme sonunda bir de güneş gözlüğü alarak çıktı.“

İkinci benzer yazılı mesajı da Gaziantep bölgemizdeki bir başka değerli optisyen-gözlükçü meslektaşımızdan aldık.

Her ikisine de bu bilgiyi bizimle paylaştıkları için teşekkür ediyorum.

Ne mutlu bize ki daha önce internetten satın alan kontak lens kullanıcılarını optiklerimize gider hale getirmeyi başardık. Şimdi diyeceksiniz ki tersine gidiş çok fazla. Maalesef öyle, ama biz de boş durmuyoruz. Onunla da ilgili kurumlara sürekli şikayet dilekçeleri yazarak mücadele etmeye devam ediyoruz. Ama bir yandan da geri kazanıyoruz.

Bir buçuk aydır sosyal medyadan yazan bir çok kişiye internetten online kontak lens satışının aslında yasal olmadığını bildiriyoruz ve onlar da optik mağazalara gidip alış veriş yapıyorlar. Her gün satış rakamları yükseliyor. Bu bile şimdiden büyük bir katkıdır diye düşünüyorum.

Bu mesajlar gelince çok sevdiğim ve kendi yaşamımda önemseyerek uyguladığım deniz yıldızı hikayesini bir kez daha anımsadım.

Okyanus çekilince kıyıda susuz kalan deniz yıldızlarını suya atan adama, çocuğu sormuş “burada binlerce var, az sonra kuruyacaklar, sen teker teker suya atıyorsun, hepsini kurtaramazsın, ne fark edecek ki?” Babası çocuğa bakıp elindeki yıldızı suya fırlatmış ve “bak bunun için fark etti,” demiş.

İşte o misal. Internetten alışverişi kesip optisyenlik müessesesine giden her kullanıcının bir çift gözünü kurtarmak bile fark yaratır.

Hepinize sağlıklı, bereketli, esenlik dolu bir gün dilerim.

H. Erol Harbi

Yönetim Kurulu Başkanı

Opak Lens

Akay Optik

Cihan Medikal

Harbi Optik

Optik Gazete


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.