Kontak Lensleri Doğru Kullanıyor muyuz?

Her insanda farklı olabilen çap ve temel eğrilik ölçülmeden bilinmeden kullanılan lensler gözde bası belirtilerine ve çiziklere neden olabilmektedir.

Kontak Lensleri Doğru Kullanıyor muyuz?
24 Ocak 2021 Pazar 14:00

Bilinçsiz şekilde lens kullanımına dikkat!

Kontak lens göz kırma kusurlarını düzeltmek için gözlüğe alternatif olarak geliştirilmiş ince saydam bir mercek görevi görür. Ancak kontak lensleri kullanırken kullanım şekli ve hijyene çok dikkat etmeliyiz. Op. Dr. Şeyda Atabay, konu hakkında bilgi verdi.

Op. Dr. Şeyda Atabay, kontak lensin göz kırma kusurlarını düzeltmek için gözlüğe alternatif olarak geliştirilmiş ince saydam mercek olduğunu belirterek, "Göz ön yüzeyindeki kornea tabakasının yüzeyine yerleştirilir. Bu sayede gözdeki kırma kusurları tedavi edilebilmektedir" dedi.

Kontak lenslerin miyopi, astigmatizma, hipermetropi tedavilerinde kullanılırken son yıllarda presbiyopi yani yakın görme bozuklukları tedavilerinde de kullanıldığını söyleyen Op. Dr. Atabay, "Yakın görme tedavisinde kullanılan kontak lensler multifokal kontak lens olarak adlandırılmaktadır. Keratokonus adı verilen kornea hastalığında ise özel kontak lensler kullanılmaktadır" ifadelerini kaydetti.

Kırma kusuru olan veya olmayan durumlarda da daha iyi ve güzel gözükmek amacıyla renkli lensler kullanıldığını dile getiren Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Şeyda Atabay, "Kontak lensler her ne amaçla kullanılırsa kullanılsın mutlaka doktor kontrolünde olmalıdır. Doktor kontrolü olmadan bilinçsizce temin edilen kontak lensler göz kaybına bile varabilecek sorunlar oluşturabilmektedir. Kontak lens numarası gözlük numarasından farklı özellikler içerir. Her insanda farklı olabilen çap ve temel eğrilik ölçülmeden bilinmeden kullanılan lensler gözde bası belirtilerine ve çiziklere neden olabilmektedir.

Ayrıca kontak lens numarası her zaman gözlük numarasına eşit değildir. Numaranın özelliklerine göre gözlük numarasından farklılıklar gösterebilmektedir. Bu tüm numaralara göre farklılık gösterir. Yani lens numarası gözlük numarasından bir derece düşük olur düşüncesi yanlıştır ve bu ayarlama göz doktorlarınca yapılmalıdır" açıklamasında bulundu.

Kaynak:www.milliyet.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.