Soğuk Ve Karlı Havalarda Göz Sağlığımızı Nasıl Koruruz?

Kışın göz kuruluğuna karşı bu önlemleri alın...

Soğuk Ve Karlı Havalarda Göz Sağlığımızı Nasıl Koruruz?
29 Aralık 2022 Perşembe 13:38

Kış aylarında özellikle 2 göz problemiyle karşı karşıya kalırız: Birincisi hava kirliliğine, rüzgara ve kapalı ortamlarda kalmaya bağlı olarak artan göz kuruluğu... İkincisi ise karlı havalarda yaşanan kar körlüğü

Kışın göz kuruluğuna karşı şu önlemleri alın

1. Bulunduğunuz mekanları nemlendirin: Ortam havasının kuruluğu, göz kuruluğunu iyice artırır. Kaloriferin üstüne su kabı koyarak veya soğuk buhar makinesi ile ortamı nemlendirmek; gözyaşımızın buharlaşmasını azaltır ve gözümüzün kurumasını önler.

2. Bol su için: Su içmenin vücudumuz için sayısız yararlarının yanı sıra, göz kuruluğuna da olumlu etkisi vardır. Az su tükettiğimizde gözyaşı üretimi azalır. O nedenle bolca su içmeyi ihmal etmeyelim.

3. Rüzgarlı havalarda koruyucu gözlük takın: Rüzgar gözümüzü kurutur. Göz yüzeyi çok kuruyunca, bünyemiz bunu telafi etmek ister ve gözlerimizden refleks bir yaş boşanır. Yani rüzgarda gözlerimizin yaşarması -tezat gibi görünse de- aslında göz kuruluğunun bir belirtisidir. Gözlerimizi bu kadar kurutmamak için kışın rüzgarlı havalarda koruyucu gözlük kullanmamızda fayda var...

4. Beslenmenize dikkat edin: Haftada en az 2-3 kez balık (özellikle somon, sardunya, ton balığı) tüketmek; balıktaki zengin omega-3 içeriği sayesinde göz kuruluğuna iyi gelir. Ayrıca ıspanak, karnabahar, ceviz gibi gıdalar da bolca omega-3 içerir ve göz kuruluğuna karşı faydalıdır.

5. Suni gözyaşı damlası kullanın: Hele dijital ekran kullanımınız yoğunsa, gözlerinizi suni gözyaşı damlaları ile nemlendirin. İçlerinde prezervan madde içermeyen suni gözyaşlarının göze hiçbir toksik etkisi yoktur, lüzum duyduğunuz sıklıkta kullanabilirsiniz.

Kar körlüğünden nasıl korunuruz?

Kara uzun süre çıplak gözle bakmak “kar körlüğü”ne yol açabilir. Kar körlüğü aslında kardan yansıyan güneş ışınlarıyla gözlerde güneş yanığı oluşması… Çünkü kar çok iyi bir yansıtıcı ve güneşin ultraviyole (UV) ışınlarının %80’ini geri yansıtıyor.

Kar körlüğü ağrılı bir durum ama neyse ki geçici… Belirtiler 24-48 saat içinde düzelmekte… Kar körlüğü özellikle kayak, dağ tırmanışı veya snowboard için gidilen yüksek rakımlı yerlerde gelişiyor çünkü yüksek rakımda ultraviyole ışınları da daha güçlü.

Kar körlüğü yaşadığınızı şu belirtilerle anlayabilirsiniz:

-Göz ağrısı

-Göz yanması

-Göz kızarıklığı

-Gözün içinde yabancı cisim varmış hissi

-Işık hassasiyeti

-Göz yaşarması

-Bulanık görme

-Gözlerde/göz kapaklarında şişme

-Baş ağrısı

-Işıklarla kamaşma ve ışıkların etrafında haleler görme

Kar körlüğü yaşarsanız gözlerinize ilk iş olarak bolca suni gözyaşı damlası damlatın ve güneş gözlüğü takarak gözlerinizi rahatlatın. Sonra da hemen göz doktoruna başvurun…

Kaynak: www.hurriyet.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.