Soğuk Havada Bulaşıcı Göz Hastalıklarına Karşı Güneş Gözlüğü Kullanın!

"Soğuk havada aktif olarak daha uzun süre yaşayabilen virüsler göz sağlığını da etkiliyor" diyen Opr. Dr. Şehvar Nefesoğlu, uyarılarını sıraladı.

Soğuk Havada Bulaşıcı Göz Hastalıklarına Karşı Güneş Gözlüğü Kullanın!
23 Ocak 2021 Cumartesi 14:00

Soğukta bulaşıcı göz hastalığına karşı güneş gözlüğü ve kâğıt mendil kullanın

Kış mevsiminde soğuk havayla temasa alışık olmayan gözlerde kızarıklık, sulanma ve kaşıntı gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor. Yaygın mikrop kapma olasılığı sebebiyle konjonktivit gibi bulaşıcı göz hastalıklarına karşı uyaran uzmanlar, güneş gözlüğünü, havlu yerine kâğıt mendil kullanmayı ve su içmeyi önerdi.

Soğuk havada virüslerin daha uzun süre yaşayabileceğine dikkat çeken uzmanlar, konjonktivit gibi bulaşıcı göz hastalıklarına karşı uyardı. Göz kapakları haricinde soğuk havayla temasının kesilmediği gözlerde kış mevsiminde kızarıklık, sulanma ve kaşıntı gibi belirtiler ortaya çıkabiliyor.

BULANIK GÖRMEYE SEBEP OLABİLİR

Yaygın mikrop kapma olasılığı sebebiyle konjonktivit gibi bulaşıcı göz hastalıkları da görülebiliyor. Göz Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Opr. Dr. Şehvar Nefesoğlu, şu bilgileri verdi:

"Soğuk havalara uyum sağlamaya çalışan bedenimizde çeşitli değişiklikler ortaya çıkıyor. Göz çevresinde bulunan damarların soğuk hava sebebiyle daralması gibi sonuçlar oluşabiliyor. Daralan damarlar çift görmeye ya da bulanık görmeye zemin hazırlıyor. Kış mevsiminde dışarıda uzun süre geçirmek bu sonuçların etkisini artırabildiği için gelişebilen problemlerin önüne geçmek için tedbir almak büyük önem taşıyor."

SOĞUK HAVA VİRÜS YAYILIMINI KOLAYLAŞTIRIR

"Soğuk havada aktif olarak daha uzun süre yaşayabilen virüsler göz sağlığını da etkiliyor" diyen Opr. Dr. Şehvar Nefesoğlu, uyarılarını şöyle sıraladı:

"Soğuk algınlığına sebep olan virüsler göz ile temas sonucunda oldukça bulaşıcı olan konjonktivit hastalığına sebep olabiliyor. Adenovirüs olarak adlandırılan bu virüsler gözlerde kırmızılığa yol açarken aynı zamanda özellikle kapalı ortamlarda hızlı yayılım gösterebiliyor. Gözyaşı kanalı tıkanıklığı problemine sahip hastalar ise kış mevsiminde gözlerine dikkat etmesi gereken bir başka kesim olarak belirtiliyor. Göz sulanmasına yol açan gözyaşı kanalı tıkanıklığı kış mevsiminin sert rüzgârları sebebiyle şikâyetlerin artmasına sebep oluyor."

EN ÇOK GÖZ SULANMASI ŞİKÂYETİ OLUYOR

Göz kapaklarımızın koruması haricinde soğuk havayla direkt temas içinde olan gözler, hava koşullarından etkilenebiliyor. Sert rüzgârlı günlerde gözlerde yaşarma en sık karşılaşılan şikâyetlerden biri olurken, rüzgârın sebep olduğu göz kuruluğu da yine en çok şikâyet edilen göz problemleri arasında yer alıyor. Rüzgârın kuvvetiyle kuruyan gözlerde gözyaşı bezleri daha fazla gözyaşı üretmeye başlıyor. “Refleks yaşarma” olarak tanımlanan bu durum gözlerimizin kendini korumak üzere yaptığı eylemlerden biri.

HAVLU YERİNE KÂĞIT MENDİL KULLANIN

Yaz mevsiminde güneşin etkilerinden gözleri korumak için takılan güneş gözlüklerinin kışın da mutlaka kullanılması öneriliyor. Karlı havalarda zeminden kırılan zararlı ışınlardan ve rüzgârın sebep olduğu göz kuruluğundan korunmak için gözlük kullanmak önem taşıyor. Evden çalışma sürecinde yoğun bilgisayar kullanımı sebebiyle de gözler kuruyup, batma hissine yol açabiliyor. Gözleri dinlendirerek çalışmak göz sağlığını koruyor. Doktor kontrolünde kullanılacak göz damlaları da kuruluk probleminin çözülmesine yardımcı oluyor. Konjonktivit problemiyle karşılaşan kişilerin havlu yerine kâğıt mendillerin kullanması tavsiye ediliyor. En önemlisi ise göz sağlığını korumak ve doğru tedbirleri almak için mutlaka düzenli olarak göz muayenesinden geçmek gerekiyor.

SU İÇMEK GÖZLERİ NEMLENDİRİR

Pandemi sürecinde kapalı alanlar eskisine göre daha fazla havalandırılsa dahi kimi zaman yeterli olmayabiliyor. Kış mevsiminde soğuk havalar nedeniyle kalorifer peteklerinin sebep olduğu sıcak hava kuru göz problemine sebep olabiliyor. Kuru göz probleminden ve mevsimin etkilerinden korunmak için basit tedbirler yeterli oluyor. Konjonktivit ve diğer virüslere karşı elleri sık sık yıkamak gerekiyor. Özellikle konjonktivitin bulaşmasını engellemek için kişisel eşyaların ortak şekilde kesinlikle kullanılmaması önem taşıyor. Mevsim sebebiyle su içmek çoğunlukla unutulsa da gözleri nemlendirmek için yeterli miktarda su içilmesi tavsiye ediliyor.

Kaynak:www.aksam.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.