SGK Gözlük Yenileme Hakkı Nasıl Sorgulanır?

Vatandaş gözlük çerçevesini ve camını kaç yılda bir yenileyebilir?

SGK Gözlük Yenileme Hakkı Nasıl Sorgulanır?
17 Şubat 2019 Pazar 10:55

Gözlük çerçevesi ve camı yenileme süresi ve sorgulama

Gözlük çerçevesi ve camı için devletin ödediği belirli bir miktar bulunmaktadır. Ancak bu rakam her seferinde değil, belli periyotlarla ödenmektedir. Peki vatandaş gözlük çerçevesini ve camını kaç yılda bir yenileyebilir? Gözlük sorgulaması nasıl yapılır?

ÖNCELİKLE

Öncelikle şunu hatırlatmak isterim ki; vatandaş elbette istediği zaman gözlük alabilir, cam değiştirebilir ya da çerçeve yenileyebilir. Kimse buna sınır koyamaz.

Ancak bu yazının konusu olan sınırlama, devletin verdiği DESTEK ile ilgilidir. Yani GSS’li vatandaş gözlük almak istediğinde devlet ona katkı yapmakta ve çerçeve için ya da cam için belirli bir miktar parayı gözlükçüye ödemektedir.

Örneğin 200 liralık bir çerçeve beğenen vatandaş, devleti kaç lira veriyorsa, bunun üstünü optisyene ödemektedir. Ya da 300 liralık cam beğenen kişi de yine devletin verdiğin desteğin üzerini gözlükçüsüne ödemektedir.

İşte bu anlamdaki yani devletin çerçeve ve zam parası ödeyeceği süreyi ifade eden gözlük yenileme süresi, hem çerçeve hem de cam için 3 yıldır. Bu sürenin altında yenilemenin ancak bazı istisnai hallerde mümkün olduğunu aşağıda belirttik.

Sağlık uygulama tebliği

Öncelikle bir ön bilgi vermek isterim. Bu yazı güncelliğini bir gün yitirebilir ya da konuyla ilgili farklı şeyleri merak edebilirsiniz.

İşte gözlük çerçeveleri ya da camları hakkında resmi bilgi edinebileceğiniz mevzuatın ismi “Sağlık Uygulama Tebliği”dir. SGK tarafından çıkarılan bu tebliğ her sene güncellenmektedir.

Gözlük çerçevesi kaç yılda bir yenilenir?

Bunun için bakmamız gereken yer, sağlık uygulama tebliğinin 3.3.3.A başlığıdır. Buna göre gözlük çerçevelerinin yenilenme süresi 3 yıldır.

Yani devletin, göz doktorunca yazılan gözlük için belirli bir miktar katkıyı vermesi, en erken 3 yılda bir olmaktadır.

Ama büyüme çağındaki çocuk söz konusu ise ve doktordan bir sağlık raporu alınarak, çocuğun gelişimi ve büyümesi nedeniyle çerçeveyi kullanamadığı belirlenirse, 3 yıl beklenmeden de çerçeve değiştirilebilir.

Gözlük camı yenileme süresi

Gözlük çerçeveleri gibi camları da belli periyotlarla yenilenebilmektedir. İşte gözlük camları da 3 yıllık yenileme süresine tabidir.

Ancak bunun iki istisnası vardır. İlk olarak yukarıda belirttiğimiz büyüme çağındaki çocuklar için geçerli olan kural, gözlük camlarında da geçerlidir.

İkinci olarak ise; eğer gözünüzdeki bozukluk en az 0,5 diyoptri miktarınca değişmişse, 3 yılı beklemeden cam alınması mümkündür. Örneğin gözünde 1,5 miyop olan kişinin derecesi 1’e düşerse, 3 yıl beklemeden cam desteği alması mümkündür.

Gözlük hakkı nasıl sorgulanır?

Bunun için her şeyden önce bir optik mağazasına gitmeniz yeterlidir. Ancak internet kullanmayı biraz bilen birisi için daha kolay bir yöntem de vardır. Ayrıca SMS ile sorgulamak da mümkündür.

E-devlet ile gözlük hakkı sorgulama

E-devlet şifreniz varsa, çok basit bir şekilde gözlük hakkınızın olup olmadığını sorgulayabilirsiniz. Bunun için E-devlete giriş yaptıktan sonra önce aşağıdaki gibi ARAMA bölümüne GÖZLÜK yazın.

Ardından arama yapın ve resimde de görülen “Sosyal Güvenlik Kurumu/Medula Optik Cam ve Çerçeve Bilgisi Sorgulama” yazısına tıklayın.

Kısa bir süre bekledikten sonra karşınıza aşağıdaki gibi bir ekran çıkacaktır.

Bu ekrandan görebileceğiniz üzere örneğin bu vatandaşın UZAK çerçeve hakkı için 3 yılının dolacağı tarih 26/08/2020’dir. Yakın çerçeve alma hakkı ise vardır.

Aynı vatandaşın UZAK cam için de, hem sağ hem de sol camda geçerli olmak üzere, yine 26/08/2020 tarihine kadar beklemesi gerekecektir.

SMS ile gözlük hakkı sorgulama

Öncelikle bu hizmetin ücretli olduğunu belirtmeliyim. Türk Telekomun sitesinde ve Vodafone sitesinde yazan rakam bu hizmet için 1 TL. Turkcell’e dair bilgi bulamasam da, onların da aynı ücreti alma ihtimalinin yüksek olduğunu söyleyebiliriz.

Cam sorgulama için 5502’ye CAM yazıp boşluk bırakıp TC Numaranızı yazıp boşluk bırakıp AİLE Sıra No yazıp göndermeniz gerekir.

Çerçeve sorgulama için 5502’ye CERCEVE yazıp boşluk bırakıp TC Numaranızı yazıp boşluk bırakıp AİLE Sıra No yazp göndermeniz gerekir

Kaynak: https://iscidunyasi.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.