SGK'dan Açıklama!

" SGK'Lİ OLMUŞUZ AMA NE YARAR"

SGK'dan Açıklama!
26 Şubat 2015 Perşembe 08:57

Geçtiğimiz günler'de bir internet sitesinde yayınlanan " SGK'LI OLMUŞUZ AMA NEYE YARAR" haberine SGK Şanlı Urfa İl Müdürlüğünden yazılı açıklama geldi.


Geçtiğimiz günlerde bir internet sitesinde yayınlanan, sağlık sorunlarını ele alan ve konusu özellikle gözlük almaya giden vatandaşların mağduriyetleri ile ilgili, sosyal güvenceleri olmasına rağmen SGK tarafından 30 TL gibi bir ücret gözlükçülere ödeme yapıldığını ve vatandaşların mağdur bırakıldığını yazan habere, Şanlı Urfa Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yazılı bir açıklama yapılarak bu ücretlerin alımının yasal olduğu bildirildi.


Yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler yar aldı: "


Bilindiği üzere 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 73 üncü maddesine göre sigortalılarımıza sunulan sağlık hizmetleri, sağlık hizmet sunucularıyla yapılan sözleşmelere göre Kurumumuz tarafından satın alınarak sağlanmaktadır.


Katılım payı; sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için sigortalılarımız tarafından ödenecek tutarı ifade etmektedir. Sigortalılarımızın ikinci ve üçüncü basamak resmi sağlık hizmet sunucularının (devlet hastanesi, eğitim ve araştırma hastanesi vb.) göz polikliniklerine müracaat etmesi halinde yürürlükte olan mevzuat gereği(Sağlık Uygulama Tebliği) sadece 5 TL muayene katılım payı tahsil edilecek olup bunun haricinde herhangi bir ilave ücret alınmayacaktır.


Durum böyleyken sigortalılarımızın Kurumumuzla sözleşmeli özel sağlık hizmeti sunucularının göz polikliniklerine yaptıkları müracaatlarda yürürlükte olan mevzuat gereği 12 TL muayene katılım payı alınmaktadır. Ayrıca Kurumla sözleşmeli; vakıf üniversiteleri ile özel sağlık kurum ve kuruluşlarınca; Kurumca belirlenen oranı geçmemek kaydıyla (Mevcut uygulamada bu oran kurumumuzca % 200 olarak belirlenmiştir.) sağlık hizmetleri işlem bedellerinin tamamı üzerinden Kuruma fatura edilebilen tutarlar esas alınarak kişilerden ilave ücret alınabilmektedir. Yani kurumumuzla sözleşmeli özel sağlık hizmeti sunucularının kurumumuzun ödemiş olduğu tutarlar üzerinden bu tutarın 2 katına kadar da ilave ücret alma hakları yasal olarak mevcuttur. Buradaki inisiyatif tamamen özel sağlık hizmeti sunucusunda bulunmaktadır. Dolayısıyla özel sağlık hizmeti sunucularına müracaat eden sigortalılarımız bu tutarları ödemeyi göze alarak müracaat etmektedirler.

Mevcut uygulamada gözlük cam ve çerçeve bedelleri, Sağlık Uygulama Tebliği ekinde yer alan fiyatları aşmamak üzere Kurumumuzca karşılanmaktadır. Kurumumuzun ödemiş olduğu camlar ile hasta tarafından talep edilen farklı özelliklere sahip camlar arasında oluşacak fark ücreti Kurum tarafından karşılanmaz. Kurumla sözleşmeli optisyenlik müesseseleri, kişinin talep ettiği görmeye yardımcı malzemenin bedeli ile Kurumca ödenen görmeye yardımcı malzeme bedeli arasında oluşacak fark ücretini kişilerden talep edebileceklerdir. Yani gözlük cam ve çerçeveleri için kurumumuzca ödenecek bedel belirlenmiş olup hastaların kurumumuzun ödemiş olduğu cam ve çerçeveyi tercih etmesi halinde herhangi bir fark ücreti alınmayacaktır. Ancak hekimin reçetede belirtmiş olduğundan ve kurumumuzun karşılamış olduğundan farklı özelliklere sahip malzemelerin talep edilmesi halinde aradaki fark tutarlarının yine hasta tarafından karşılanması gerekmektedir.

Özetle muayene katılım payı, ilave ücret alımı ve fark ücretlerinin tahsili hususları yasal çerçevede belirlenmiş olup haberde belirtilen durum konusunda herhangi bir usulsüzlük bulunmamaktadır.

Kamuoyuna saygıyla arz olunur. "İfadeleri kullanıldı.

Şimdi soruyoruz, SGK neden en ucuz ve kullanılması halinde kırılması veya arızalanması gözlük bedeli ödüyor.Böylelikle SGK yaptığı açıklamada bile kendi haksızlığını ortaya çıkarmış oluyor..

 

Kaynak:urfahaber.net


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.