Luxottica A.Ş. Firmasına açılacak dava hakkında

Benim tek amacım Luxottica ve benzeri satış politikası uygulayan firmaların rekabet ilkelerine açıkça aykırı bu politikalardan vazgeçmelerini sağlamaktır.

Luxottica A.Ş. Firmasına açılacak dava hakkında
26 Şubat 2015 Perşembe 10:57

Sevgili meslektaşlarım,


İlk yazımdan sonra konuyla ilgili çok sayıda olumlu dönüş almam bizleri sektörümüzün geleceği açısından umutlandırdı. Öncelikle mailleriyle, telefonlarıyla, gönderdikleri vekâletlerle yanımızda olduklarını bildiren tüm meslektaşlarıma ve sesimizi duyuran optik haber portallarımıza teşekkürlerimi iletirim.


1977 yılından beri perakende gözlükçülük sektörünün içindeyim. O yıllardan itibaren Luxottica (Standart) firması, İzi ve Berti beylerle çalışmaya başladım. Luxottica firmasıyla, Berti beylerin devretmesinden sonra İtalyanların getirdikleri ağır satış politikaları nedeniyle sorunlar yaşamaya başladık. Hiçbir ithalatçı-toptancı firmayla alıp veremediğim kişisel hiçbir konu yada sorun yoktur.


Benim tek amacım Luxottica ve benzeri satış politikası uygulayan firmaların rekabet ilkelerine açıkça aykırı bu politikalardan vazgeçmelerini sağlamaktır. Ankara Ticaret Odası Gözlükçüler Meslek komitesinde Meclis üyesi olarak meslektaşlarımı temsil etmekteyim. Komitemize sizlerden gelen, bu konularla ilgili olarak şikâyetlerden sonra sessiz ve kayıtsız kalmamız beklenemezdi.


Ülkemizdeki 5700 meslektaşımdan herhangi biri, Luxottica firmasından sadece bütçesi kadar peşin ödemeli 40-50 adet Ray-Ban markasını bırakın almayı sipariş bile verebilmiş mi ? Bir gözlükçünün Ray–Ban markasını sat(a)maması fırıncının ekmek sat(a)mamasıyla eşdeğerdir. Neden sadece Luxottica'dan Ray-Ban ya da başka bir markayı alamıyoruz?


Logo İstanbul firmasından, Doğan Optiğin dikta ettiği markaların siparişini vermeden sadece 20-30 adet Tag–Heuer markasını almayı başarmış bir gözlükçü var mı? Neden Doğan Optiğin istediği markaları almadan Logo İstanbul firmasından sadece Tag-Heuer markasını alamıyoruz? Doğan Optik ve Logo İstanbul firması aslında aynı firma değil mi? Ortak değiller mi? Satış ekibi bile aynıyken, iki firma arasında virman yapılırken, bunlar açık bir şekilde ortadayken minareyi kılıfa uydurma çabası neden?


Luxottica bizleri A-B-C-D-Top ve Key Account olarak sınıflandırmış durumda. Çalışma Planı adı altında bizlere imzalattıkları belgelerle bütün bir yıl boyunca bazı satın almalara mecbur kılıyorlar. Her nedense bu çalışma programını kendi yöneticilerinin isimleri yazmasına rağmen imzalamıyorlar! Bizlere de bu belgelerin asıllarını değil fotokopilerini veriyorlar!


Bu çalışma programının en alt sınıfında yer alan, Ray-Ban ve( Luxottica'nın almaya mecbur bıraktığı) Vogue, Top –Ten ve Yanks markalarını alan bir gözlükçü Bvlgari markasından da almak istese alamıyor. Neden? Çünkü yasak! 'Sen sınıfını bil elindekiyle yetin yoksa onu da alamazsın!' Böyle bir satışı hiçbir ithalatçı firmanın yapmaya hakkı yok. Her meslektaşımın istediği markayı istediği miktarda bedeli karşılığı almaya hakkı var.


Perakende Gözlükçüler için Rekabet Kurumu üzerinden Luxottica firması hakkında müracaat edeceğimiz yasal işlemler bir başlangıç ve diriliş olacaktır. Şimdi Luxottica firmasıyla çalışmış ya da çalış(a)mamış tüm meslektaşlarımdan destek bekliyorum. Sayımızı katlayarak, hep beraber birlik olarak yasal haklarımızı savunalım.

 

Bu amaç uğruna da tüm meslektaşlarımla beraber elimden ne geliyorsa yasal çerçevede yapmaktan vazgeçmeyeceğim. Bu süreçte yanımda olan yüzlerce meslektaşım olduğu gibi en yakınımda görüp yasal ve haklı mücadelemi baltalamak ve zarar vermek adına yalan yanlış yorumlarda bulunan arkadaşlarımda oldu. Ben zaten bu yola çıkarken ithalatçı firmaları karşıma aldığımda bu tarzda ürün verdikleri bazı meslektaşlarımın davaya zarar vermeye çalışacaklarını biliyordum.


Bu mücadelede menfaat arayan arkadaşlarıma söylemek isterim ki, Rekabet Kurumu biz gözlükçüleri haklı bulduğu takdirde kazanan sadece gözlükçüler olacaktır. Şimdi hepinizden rica ediyorum mağazanızdaki ürünlerinize bir göz gezdirin. Mağazalarımız marka çöplüğüne dönmüş ve stoklar şişmiş durumdadır. Eğer bu haklı mücadelemizi elele verip kazanırsak bize dikta edilerek zorla satılan bu ürünler için her birimiz ayrı ayrı dava açabileceğiz.


Bu yolda bizlerle hareket edecek hiçbir meslektaşımın ismi yer almayacak, dava Akın Özel ve ...... sayıda meslektaşı olarak açılacak. Av.Ali İhsan Ünver beye verilecek vekalette (Rekabet Kurumuna Açılacak Dava için) ibaresi yer alacak ve tamamen sınırlı bir yetkilendirme olacak. Şimdi harekete geçme zamanı! Bundan sonrasında tek vücut halinde her platformda sessimizi daha gür bir şekilde duyurabilmemiz için tüm meslektaşlarımın desteklerini bekliyorum.


Saygılarımla,


Akın ÖZEL

Ankara Ticaret Odası 66.Gözlükcüler Meslek Komitesi Meclis Üyesi

Adres: Tunalı Hilmi Cad. 108/5 Kavaklıdere / Ankara

Tel: 0532 242 91 51


Vekalet Bilgileri
Av.Ali İhsan Ünver
Çankaya V.D. 16720206486
Atatürk Bulvarı No:151/508 Çankaya / ANKARA

( Rekabet Kurumuna dava açılmak üzere vekâlet veriyorum.)


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.