Sferik Ne Demek? Silindirik ve Sferik Görünüm Ne Anlama Gelir?

Göz muayenesinde silindirik ve sferik görünüm ne anlama gelir?

Sferik Ne Demek? Silindirik ve Sferik Görünüm Ne Anlama Gelir?
12 Mart 2023 Pazar 11:12

Sferik Ne Demek? Göz Muayenesinde Silindirik ve Sferik Görünüm Ne Anlama Gelir?

Tıp alanında kullanılan çok sayıda terim vardır. Sferik kavramı ise göz hastalıklarında kullanılan önemli bir terimdir.

Gözde Sferik görünüm ne demek sorusu da merak edilenler arasındadır. Miyop ve hipermetrop düzelmesi kapsamında göz muayenesinde silendirik ve sferik görünüm ne anlama gelir? 

Sferik kelimesinin tıp alanında ne anlama geldiği çok sık merak edilmiştir. Özellikle göz hastalıklarında kullanılan sferik terimi günlük hayatta çok sık duyulmasa da anlamı merak edilen bir terimdir.

Sfer sözcüğünden türemiş olan bu kavram miyop ve hipermetrop durumları üzerinden ele alınan ve göz muayenesinde kullanılan bir kavram olarak karşımıza çıkar. Çağımızın en büyük sorunu olan bu iki hastalığın tedavi yöntemleri çeşitlilik gösterir. Sferik ise bu göz muayenesinde sıklıkla kullanılır. Peki göz muayenesinde silindirik ve sferik görünüm ne anlama gelir?

Sferik Ne Demek?

Sferik kavramı göz hastalıklarında kullanılan ve tıp alanında değerlendirilen bir terimdir. Tıp alanında küremsi ya da küresel anlama gelmekle beraber birçok alanda bu terim kullanılır. Sferik hipermetrop veya miyop düzelmesi noktasında, gözün tüm meridyenlerinin eşit olması şeklinde bilinir. Yakını veya uzağı görme durumunda öne çıkan sorunlar karşısında eşitliği anlatır.

Gözde Sferik Görünüm Ne Demek?

Sferik kavramı miyop veya hipermetrop düzeltmesinin gözün tüm meridyenlerine eşit olduğunu anlatır. Gözde sferik görünüm tıpta doktorların kullandığı bir tanımdır. Sferik cam ise göz hastalığı tedavisinde kullanılan, kırıcı gücü her eksende eşit olan merceklerdir. Bunlar ise kendi aralarında ince veya kalın olarak ikiye ayrılır. Sferik gözlük ise gözde kırma kusurunu düzeltmek için lensin (camın) gücünü gösterir. Değer yükseldikçe, miyop camlarının kenarları ve hipermetrop camlarının ortası kalınlaşır.

Kaynak: www.sabah.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.