Sarılık Nedir, Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Gözünüzün beyaz kısmı olan skleranın sarıya döndüğünü fark ettiyseniz endişelenmeniz doğaldır.

Sarılık Nedir, Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?
06 Nisan 2024 Cumartesi 10:55

Sarı Gözlere Neden Olan Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Sarı Gözlerin Yaygın Nedenleri

Gözünüzün beyaz kısmı olan skleranın sarıya döndüğünü fark ettiyseniz endişelenmeniz doğaldır. Sarı gözler altta yatan bir sağlık durumunun işareti olabilir ve göz doktoruna ziyareti gerektirebilir.

Sklera Ne İşe Yarar?

Sklera gözün büyük bir kısmını kaplayan sert bir bağ dokusudur. İç gözü yaralanmalara karşı korur ve göz kürenizin yuvarlak şeklini korumasına yardımcı olur. Sklera normalde beyaz olmasına rağmen, çeşitli hastalıklar ve durumlar onun sarı görünmesine neden olabilir.

Skleranızın Bir Kısmı Sarı mı? Pinguecula'nız Olabilir

Pinguekulalar, ultraviyole (UV) ışığı engelleyen güneş gözlüğü takmadan açık havada çok fazla zaman geçirmeniz veya rüzgar veya toza maruz kalmanız durumunda gelişebilen, sklerada sarımsı büyümelerdir. Pinguekulalar zararsız olmasına rağmen pterjiyum adı verilen daha büyük oluşumlara dönüşebilirler.

Tüm Skleranız Sarıysa Nedeni Sarılık Olabilir

Göz aklarınızın sarı olmasının nedeni sarılık olabilir. Bu durum her yaştan insanı etkiler ancak özellikle yeni doğan bebeklerde yaygındır. March of Dimes'e göre sarılık yenidoğanların yaklaşık %60'ında görülür.

Aşırı miktarda bilirubin, sarılık durumunda gözlerinizin sarı bir renk almasına neden olur. Bilirubin, karaciğerde eski kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasıyla oluşan sarı bir pigmenttir. Hücreler daha sonra vücudunuzu idrarınız ve dışkınızla terk eder.

Karaciğer eski hücreleri uzaklaştırma konusunda iyi bir iş çıkarmazsa veya onları çok yavaş uzaklaştırırsa, bilirubin birikmesi nedeniyle gözleriniz sarı görünebilir.

Yaygın sarılık nedenleri şunlardır:

  • Safra taşları. Safra taşları, sindirim sıvısı olan safranın sertleşip taşa dönüşmesiyle oluşur. Safra karaciğer tarafından üretilir ve safra kesesinde depolanır. Safra taşları karaciğer ile safra kesesi arasındaki safra kanallarını tıkarsa, bilirubin kan dolaşımınızda birikir ve sonunda göz aklarınızın sarıya dönmesine neden olabilir. Safra kanallarına taşınan safra taşlarına safra kanalı taşları denir. Family Practice dergisinde yayınlanan bir kohort çalışmasına göre, sarılığı olan 45 yaş ve üzeri yetişkinlerde yapılan bir çalışmada sarılık vakalarının %92'sinden bu taşlar sorumluydu.
  • Hepatit. Hepatit karaciğeri iltihaplandırarak organın işini yapmasını zorlaştırır. Enfeksiyon, hepatit A, B veya C virüsüne yakalanmışsanız ortaya çıkabilir, ancak aynı zamanda aşırı alkol kullanımı, toksinler veya steroid veya penisilin gibi bazı ilaçların kullanımı nedeniyle de meydana gelebilir.
  • Parazitler. Bu hoş bir düşünce değil ama görünüşünüzdeki değişikliğin nedeni parazit istilası olabilir. Yuvarlak kurtlar safra kanallarınızı veya karaciğer parazitlerinizi tıkarsa sarılık oluşabilir.
  • Siroz. Alkolle ilişkili siroz veya alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı, karaciğerinizdeki hücreleri öldürebilir ve bunların yerini yara dokusuyla değiştirerek karaciğerin normal fonksiyonunu etkileyebilir.
  • Doğum kusurları. Bazı insanlar, vücudun bilirubini parçalama yeteneğini etkileyen bir doğum kusuru veya durumu nedeniyle sarılık geliştirir. Sarılık riskini artırabilecek hastalıklar arasında Dubin-Johnson sendromu, Crigler-Najjar sendromu ve Gilbert Sendromu yer alır.
  • Gebelik. Bazı durumlarda hamilelik hormonları safra kesesinde safra akışını yavaşlatabilir ve sarılığa neden olabilir.
  • Kanser. Karaciğer, pankreas, safra kesesi veya safra kanallarındaki kanserli bir tümör safranın normal akışını engelleyerek bilirubinin kan dolaşımınızda birikmesine neden olabilir.
  • Diğer Nedenler. Sıtma, hemolitik anemi, otoimmün bozukluk veya pankreatitiniz varsa sarılık nedeniyle sarı gözler de oluşabilir.

Sarı Göz Tedavileri Nelerdir?

Sarı gözlerin tedavisi nedene bağlı olarak değişir. Pinguekula veya pterjiyum, görmeyi engellemediği veya çirkin görünmediği sürece genellikle çıkarılmaz. Sarılığı olan yenidoğanlara, vücutlarının fazla bilirubini uzaklaştırmasına yardımcı olan özel ışıklar uygulanır. Sarılık genellikle bebeğin karaciğeri kan hücrelerini işleme konusunda daha becerikli hale geldikçe düzelen geçici bir sorundur.

Eğer göz doktorunuz sarı gözlerinizin sarılıkla ilgili olduğundan şüpheleniyorsa, sizi bir pratisyen hekime yönlendirecektir. Hepatit, safra taşı, pankreatit, anemi veya parazitler gibi altta yatan durumların tedavisi gözlerinizi normal rengine döndürebilir. Kan testleri veya bilgisayarlı tomografi (BT) veya manyetik rezonans görüntüleme (MRI) gibi diğer testler, doktorunuzun sarı gözlerinizin nedenini belirlemesine yardımcı olacaktır.

Gözlerinizin görünümünde bir değişiklik olmasından endişeleniyorsanız en kısa zamanda göz doktorunuzdan randevu almanız gerekebilir.

Kaynak: https://www.familyeyecareofmarylandheights.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.