Sahte Güneş Gözlükleri Görme Bozukluğuna Yol Açabilir

Modelini beğendiniz diye taklit gözlük kullanmayın

Sahte Güneş Gözlükleri Görme Bozukluğuna Yol Açabilir
29 Haziran 2016 Çarşamba 09:01

Yaz aylarıyla birlikte kendini gösteren güneş ışınları insanları güneş gözlüğü almaya itiyor. Güneş gözlüğü almak isteyen insanların kesinlikle sertifikalı gözlük alması gerektiğini ifade eden Optisyen Oktay Kenger, sahte güneş gözlüklerinin görme bozukluğuna kadar yol açabileceğini söyledi.

Açıklamalarda bulunan Kenger, alınacak güneş gözlüklerinin kesinlikle sertifikalı olması gerektiğini belirtti. Tuhafiye, Pazar gibi yerlerde satılan gözlüklerin ucuz ve güzel modelli olmasının insanları yanıltmaması gerektiğini ifade eden Kenger, pahalı olması nedeniyle sahte gözlük kullanmanın mantıksız olduğunu söyledi. Vücutta yedeği olmayan nadir organlardan birisinin de göz olduğunu vurgulayan Kenger, bu nedenle alınacak güneş gözlüğünün kaliteli olması gerektiğini söyledi. Güneş gözlüğü de olsa normal gözlükte kesinlikle optikçiden alınması gerektiğini ifade eden Kenger, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Tuhafiyelerde ve pazarlarda satılan gözlükleri kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Bunları kullanmaktansa, hiç gözlük kullanmamak daha mantıklıdır. Güneş gözlüğünü optisyenlik mesleği icra eden yerlerden alınmalıdır. Güneş gözlüklerinde aranacak özellik sertifikası olmalıdır. Ultraviyole ışığından koruyan UV Filtresini barındırmalıdır. Alınacak güneş gözlüklerinin kesinlikle sertifikalarına dikkat etmek gerekiyor. Bunun dışında diğer türlü ürünleri tavsiye etmiyoruz. Bununla ilgili sağlık bakanlığı ve göz doktorlarının hummalı çalışmaları var. Kamu spotu reklamları falan yapıyorlar. Doktorlarımızda, gidip pazardan gözlük almaktansa hiç alınmaması gerektiğini söylüyorlar. Güneş gözlüklerini insanlar çok pahalı olduğu gerekçesiyle almıyorlar. Bunu da düşünmesinler. Bütün gözlük firmalarında kampanyalar var, fiyatlar uygun, dışarıdan sahte gözlük almak yerine çok az miktar ekleyerek güneş gözlüğü alabilirsiniz.”

GÖZLÜKLER OPTİKÇİDEN ALINMALIDIR

Normal gözlükte, güneş gözlüğü de kesinlikle optikçiden alınması gerektiğini vurgulayan Kenger, vatandaşları gözlük fiyatlarına pahalı gözle bakmaması gerektiğini dile getirdi. Kenger şunları kaydetti: “Gözlük almak istiyorsanız, vereceğiniz fiyat sağlınızdan önemli olmamalıdır. Vücutta yedeği olmayan, nadir organlardan birisi de gözdür. Sahte gözlükler yapılırken kullanılan hammaddeler atık hammaddelerden oluşuyor. Bu da güneş ışınlarının koruması yerine daha fazla güneş ışınlarını çekiyor. Dolayısıyla gözdeki kornea tabakasına çok zarar veriyor. Bunlarında belirtileri gözde aşırı derece de kaşınma, iltihaplanma hatta ilerleyen yıllarda görme kaybına kadar gidebilir. 70-700 TL arasında gözlükler elimizde bulunuyor. Amacımız gözlerimizi korumak ve cebimizi yormamak ise bu fiyatlar gayet idealdir. Bütün firmalarda bu fiyatlara gözlük mevcuttur. Güneş gözlüğü olsun, normal gözlük olsun kesinlikle optikçiden alınır.”

MODELİNİ BEĞENDİNİZ DİYE TAKLİT GÖZLÜK KULLANMAYIN

Kenger sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Sağlık Bakanlığı, ithal güneş gözlükleri için sertifika mecburiyeti getirmiştir. Sahte olmayan güneş gözlüklerinin UV ışınlarını süzdüğüne dair bir sertifikası vardır. Gözlük alırken bu belge soruşturulmalı, sertifikası olmayan güneş gözlükleri alınmamalıdır. Sahte gözlükler, güneşten gelen zararlı ışınlara karşı gözü korumadığı gibi, aksine gözbebeğini genişleterek göze gelen zararlı ışınların miktarını artırıp göz sağlığını daha da bozmaktadır.Sahte gözlük takmaktansa hiç takmamak daha iyidir. Bu nedenle, güneş gözlüğü alırken ve seçerken çok dikkatli olunması gerekir. İyi bir koruma sağlayabilmesi için güneş gözlüğünün çerçevesi de kişinin yüz yapısına uygun olmalı ve göz çevresini kapatarak, gözlere yakın durmalıdır, gözü üstten ve yandan gelen ışınlara karşı da koruması gerekir. Güneş gözlüğü takamayan küçük çocuklar için ise alınacak önlemler; güneşin çok etkili olduğu 10.00 – 17.00 saatleri arası direkt güneşe çıkartmamak ve geniş ön siperli şapkalar kullanmak olmalıdır.”

GÖZLÜĞÜNÜZÜN UV KORUMALI VE POLARİZE CAM OLMASINA ÖZEN GÖSTERİN

Güneş gözlüğü seçimi dikkat gerektiren, estetik görünüm dışında, göz sağlığını etkileyecek ciddi bir iştir. Güneş gözlüğünün koruma sağlayabilmesi için yüksek derecede (en az yüzde 70-80) UV süzen bir camdan yapılması gereklidir. Polarize camlar rahatsız edici parlama ve yansımaları yüzde 99 oranında ortadan kaldırır, yüzde 100 UV korumalı polarize güneş gözlükleri gözlerimizi zararlı ışınlardan korur, aynı zamanda da çok daha net ve rahat bir görüş sağlayabilir.

Kaynak: marasmanset.com
 
 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.