Retina Testi Kalan Ömrünüzü Belirliyor

Gözün arkasındaki zar, orta yaşta bozulmaya başlayan ışığa duyarlı hücreler içerir.

Retina Testi Kalan Ömrünüzü Belirliyor
20 Ocak 2022 Perşembe 10:36

EAST MELBOURNE, Avustralya (StudyFinds.org) — Basit bir göz testi doktorlara ne kadar ömrünüz kaldığını gösteren bir ipucu verebilir. Uluslararası bir ekip, bir kişinin retinasının biyolojik yaşı ile ölüm riski arasında bir bağlantı keşfetti.

Gözün arkasındaki zar, orta yaşta bozulmaya başlayan ışığa duyarlı hücreler içerir. Yaklaşık 47.000 yetişkin üzerinde yapılan bir araştırma, retinaları gerçek yaşından "daha yaşlı" olan kişilerin önümüzdeki on yılda ölme olasılığının daha yüksek olduğunu buldu.

Bu keşif, Alzheimer hastalığı da dahil olmak üzere yaşamı tehdit eden bir dizi hastalık için rutin bir tarama aracını ortaya çıkartabilir.

Avustralya Göz Araştırmaları Merkezi'nden ilgili yazar Dr. Mingguang He bir medya bülteninde, “Retina, artan ölüm riskleriyle ilişkili sistemik vasküler ve nörolojik hastalıkların altında yatan patolojik süreçleri değerlendirmek için benzersiz, erişilebilir bir 'pencere' sunuyor” diyor. .

Bir 'retina yaş boşluğunu' ortaya çıkarmak

Araştırmacılar, 40 ila 69 yaş arasındaki katılımcıları ortalama 11 yıl boyunca izledi. UK Biobank çalışmasının bir parçası olarak herkesin fundusu - gözün arka yüzeyi - tarandı. Uluslararası ekip, her bir retinanın “biyolojik yaşını” o kişinin kronolojik yaşıyla karşılaştırdı ve birçok katılımcıda “retina yaş farkı” keşfetti.

Büyük boşluklar, kardiyovasküler hastalık veya kanser dışındaki herhangi bir nedenle yüzde 49 ila 67 daha yüksek ölüm riskleri ile ilişkilendirildi. Bu, yüksek tansiyon, vücut kitle indeksi (BMI), yaşam tarzı alışkanlıkları ve etnik köken gibi potansiyel olarak etkili faktörleri hesaba kattıktan sonra yapıldı.

"Yeni bulgularımız, retina yaş farkının, özellikle kardiyovasküler olmayan hastalıklar/kanser dışı ölümler olmak üzere, artan ölüm riskinin bağımsız bir göstergesi olduğunu belirledi. Bu bulgular, retina yaşının yaşlanmanın klinik olarak önemli bir biyobelirteç olabileceğini düşündürmektedir” diyor araştırmacılar.

Bilim adamları, yaş aralığındaki her bir yıllık artış için, herhangi bir nedenden veya belirli bir nedenden ölüm riskinde sırasıyla yüzde iki ve üç artış buldular. Bulgular, retinadaki küçük damar ağının vücudun dolaşım sistemi ve beyninin genel sağlığının güvenilir bir göstergesi olduğuna dair kanıtlara katkıda bulunuyor. Ekibe göre, hastalık ve ölüm riskleri yaşla birlikte artarken, aynı yaştaki insanlar arasında önemli ölçüde farklılık gösterdiği açık.

Yapay zeka, yaşam sürenizi tahmin etmenize yardımcı olur

Biyolojik yaşlanma bireye özgüdür ve mevcut ve gelecekteki sağlığın daha iyi bir göstergesi olabilir. Çalışma yazarları, bir kişinin retina yaşını fundus görüntülerinden doğru bir şekilde tahmin etmek için "derin öğrenme" olarak bilinen gelişmiş bir AI türü (yapay zeka) kullandı.

Yeni teknoloji, çalışma yazarlarının etik ve mahremiyet sorunlarıyla dolu olduğunu söylediği biyolojik yaşlanmanın benzer doku, hücre ve kimyasal testlerinden farklıdır. Bu testler ayrıca invaziv, pahalı ve zaman alıcıdır.

Ekip, sağlık durumu nispeten iyi olan 11.052 katılımcının sağ gözünden alınan yaklaşık 19.200 fundus görüntüsünü kullanarak tarama modelini doğruladı. Bu, tahmin edilen retina yaşı ile gerçek yaş arasında, üç buçuk yıl içinde genel bir doğrulukla güçlü bir ilişki olduğunu gösterdi.

Sol göze uygulanan aynı işlem benzer sonuçlar verdi. Bilim adamları daha sonra kalan 35.917 gönüllüdeki retina yaş farkını değerlendirdi. Çalışma süresi boyunca 1.871 (%5) katılımcı öldü. Bu gruptan 321'i (%17) kardiyovasküler hastalıktan, 1.018'i (%54.5) kanserden ve 532'si (%28.5) demans dahil diğer nedenlerden öldü.

20 kişiden 1'inde 10 yıllık retina yaş farkı var

Katılımcıların yarısından fazlası "hızlı yaşlananlar" kategorisine giriyor - retinaları gerçek yaşından daha yaşlı görünenler - yüzde 51'inde üç yıldan fazla retina yaş aralığı, yüzde 28'i beş yıllık bir boşlukla ve yüzde 4,5'i. 10 yıldan fazla bir boşlukla.

Dr. Daha önceki çalışmaların retinal görüntülemenin kardiyovasküler risk faktörleri , kronik böbrek hastalıkları ve sistemik biyobelirteçler hakkında bilgi içerdiğini söylüyor. Önceki araştırmalarla birleştirilen yeni bulgular, “retinanın yaşlanma sürecinde önemli bir rol oynadığı ve ölüm riskini artıran yaşlanmanın kümülatif zararlarına duyarlı olduğu hipotezine” ağırlık katıyor.

Çalışma yazarları, "Bulgularımız, retinal yaş farkının, ölüm riskiyle yakından ilişkili, yaşlanmanın potansiyel bir biyobelirteç olabileceğini ve retina görüntüsünün risk sınıflandırması ve özel müdahalelerin sunulması için bir tarama aracı olarak potansiyelini ima ettiğini gösteriyor" diye yazıyor.

İngiliz Oftalmoloji Dergisi .


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.