Reçete İle Optik Cam Markasına Yönlendirme…

Neden TOGB ve bölge odalarına yazıyorum?

Reçete İle Optik Cam Markasına Yönlendirme…
28 Mart 2022 Pazartesi 17:29

Türk Optisyen-Gözlükçüler Birliği ve
Türk Optisyen Gözlükçüler Odalarına

AÇIK MEKTUP !

Değerli Meslektaşlarım,

Bu mektubu hepinizin huzurunda Türk Optisyen-Gözlükçüler Birliği ve tüm Türk Optisyen Gözlükçüler Odalarına açık olarak yazıyorum.

Mektubumun konusu nedir?

Reçete İle Optik Cam Markasına Yönlendirme…

Neden TOGB ve bölge odalarına yazıyorum?

Birlik ve odalarımızı sadece STK olarak düşünmeyiniz! Bir dönem kendi çıkarlarını düşünmekten başka bir şey yapmayan bazı dernek yöneticilerinden yaka silkmiştik. İşte TOGB ve bölge odalarımız o dönemde “derdimizi ancak birlik ve oda oluşumu çözer” düşüncesi ile benimsediğimiz, kanunla kurduğumuz ve her yıl ciddi miktarlarda aidat ödediğimiz, “kamu tüzel kişiliğine sahip kamu kurumu niteliğindeki” meslek kuruluşlarıdır.

Yani TOGB ve bölge odalarımız, optik sektörünün tüm sorunlarına eğilecek, her türlü haksız rekabeti önleyecek ve sektörün gelişimini sağlayacak en üst dereceden temsilcilerimizdir ve kendilerine inancımız tamdır.
 

Reçete ile optik cam markasına yönlendirmek neden yasal değildir?

  • Optik camda reçete ile markaya yönlendirmeye ilişkin durum TİTCK tarafından 08.12.2014 tarihli 1448093 sayılı yazı ile net olarak belirtilmiştir.  Bu konu optik sektöründe ciddi bir haksız rekabete yol açmaktadır.
  • Tıbbi Deontoloji Tüzüğünün 9 uncu maddesinin “Tabip ve diş tabibi, gazete ve sair neşir vasıtaları ile yapacağı ilânlarda ve reçete kâğıtlarında, ancak ad ve soyadı ile adresini, Tababet İhtisas Nizamnamesine göre kabul edilmiş olan ihtisas şubesini, akademik ünvanını ve muayene gün ve saatlerini yazabilir.” Hükmü sevk olunmuş olup bu hükme göre tabipler reçetelerde gözlük cam markası ismi ve özelliğini yazamaz.
     

Reçete ile optik cam markasına yönlendirmenin negatif sonuçları nelerdir?

  1. Kamu yararına bir uygulama değildir. Hekimler korneaya doğrudan temas eden kontak lensi hasta gözünde deneyerek, uygun buldukları için reçeteye kontak lens markası yazarlar -ki bu yönetmeliğe uygundur. Ve bu şekilde hastalarının yararına hareket etmiş olurlar. Ancak cam markasının doktor muayenesinde hiçbir fonksiyonu yoktur, denemesi yapılmaz ve markanın göz sağlığı ile ilgisi bulunmamaktadır. Bilin ki reçeteye cam markası yazılıyorsa bunun ticari bir altyapısı vardır. Hekimlerin sağlık mesleğini icra ederken ticari bağlantılara girmesi kaygı verici bir durumdur.
     
  2. Haksız rekabete yol açar.
    1. Yabancı dünya devi markaların sahibi üreticiler “doktor çalışması” adı altında, finansal güçlerini kullanarak reçeteye marka yazılmasını sağlarlar. Bu yolla yerli üreticilere karşı haksız ve orantısız rekabet uygulama şansından faydalanarak pazar hakimi olmaya çalışırlar.
    2. Elinde marka yönlendirmeli reçete bulunan son kullanıcı ile karşılaşan optik mağaza, o marka ile çalışmıyorsa haksız rekabete maruz kalır. O marka ile çalışıyorsa ve bu yasal olmayan duruma göz yumuyorsa, bu uygulamaya katılarak diğer mağazalara karşı haksız kazanç üretmiş olur.

Bu konuda TOGB ve bölge odalarımızdan beklentilerimiz nedir?

  1. Tıbbi Deontoloji Tüzüğünün 9 uncu maddesine aykırı hareket eden hekimler şikayet edildikleri takdirde mensup oldukları Tabip Odaları İdare Heyetleri tarafından Haysiyet Divanına sevkedilirler. Ve aşamalı olarak yazılı ihtar, yüklü para cezası, 15 gün-6 ay arası mesleği icra etmekten men cezası ve tekrarı durumunda o alanda çalışmaya men cezasına kadar varan cezalar alırlar.

    Bu bilgi kapsamında Türk Optisyen-Gözlükçüler Birliği’nin derhal Türk Tabipleri Birliği ile iletişime geçerek uyarı yazısı yazılmasını istemesi ve tespit edilen marka yönlendirmeli reçetelerle şikayette bulunmasını bekliyoruz. Aynı şekilde her bölge odasının, aynı bölgedeki Tabipler Odaları ile aynı iletişimde bulunması gerektiğini düşünüyoruz.

     
  2. Şu anda bu haksız rekabete konu olan yasa dışı uygulamada bu uygulamayı yürüten üretici ve tedarikçilere herhangi bir cezai yaptırım uygulaması yoktur. Bu nedenle de yabancı sermayeli gözlük camı üreticileri hiçbir zorlukla karşılaşmayacaklarını bildikleri için göz hekimlerini ve optisyenleri riske atarak gayet rahat bir şekilde, reçete ile marka yönlendirmesi konusundaki doktor çalışmalarına ara vermeden devam etmektedirler.

    Bu bilgi kapsamında TOGB ve bölge odalarımıza düşen görev Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihazlar Kurumu tarafında gereken çalışmaları yaparak gerekli cezai yaptırımların belirlenmesi ve devreye alınmasıyla ilgili adımları atmalarıdır.

     

Reçete ile optik cam markasına yönlendirme konusunun geldiği nokta nedir?

Aylardır bu konuda hem Optik Gazete’ye, hem de ilgili mercilere yazı yazıyorum. Maalesef hiçbir kurum henüz bu konuya gereken hassasiyeti göstermedi. Ve en kötüsü de yozlaşma başladı. Sistemdeki çatlaklar daha fazla suyun geçmesiyle büyüyor, genişliyor.

Bu hafta aldığım bir duyum beni çok üzdü. Bugüne kadar yabancı sermayeli üreticilerin kullandığı bu yöntemin bazı yerli cam üreticileri tarafından da benimsenerek bu konuda hazırlık yapıldığına ilişkin bilgiler aldım. Ve bu da sektörümüzde yozlaşmanın başladığını göstermektedir.

Yabancı sermayeli firmaların yöntemleri ticaridir, sağlık onlar için gelir kaynağıdır. Biz yerli üreticiler buna karşı durmaya çalışırken, sistemdeki çatlaklar maalesef yetkili kurumlar tarafından kapatılmaya çalışılmadığı için yerlilere de bir hareket alanı kalmamaya başlıyor.

Değerli meslektaşlarım,

Bulunduğumuz nokta köprüden en son çıkış noktasıdır. Ya TOGB ve bölge odalarımız derhal bu işe odaklanarak, engel olmak üzere gereken aksiyonları alır, ya da bu yasa dışı uygulama herkes tarafından benimsenerek hepimizi “gününü kurtaran tüccara” dönüştürür! Çünkü buna kimse “dur” demezse bizim de yapabileceğimiz bir şey kalmaz maalesef. Yönetmeliğin değiştirilmesi ise işini bilen (!) hak hukuk tanımayan tüccarların işine yarayacaktır. Opak Lens olarak yasaların gücüne her zaman inanmış ve etik değerlere inanmış biri olarak   sonuna kadar bu konuda mücadele içinde olacağım..

Bu gidişe engel olmak için TOGB ve bölge odalarının yöneticilerine sesleniyor ve durumun vahametini bu açık mektupla onlara bildiriyorum. TOGB ve odalarımız sektörümüzün temsilcisi olarak bu haksız rekabeti önlemekle yükümlüdür. Bu yönetmelik korunmazsa ve cezai işlemler uygulanmaz ise sektörümüz yozlaşacak, bazı doktorlar ile bazı optikler kirli bir ticaret peşine düşeceklerdir. Kendilerinden bu konuda uygulayacakları acil hareket planını bizlere bildirmelerini beklediğimi hepinizin huzurunda buradan duyuruyorum.

Daha önce de yazdım, yine tekrar ediyorum: Sektör olarak kalkınmamız ve ilerlememiz için adil rekabet ortamı içinde çalışmamız esastır. Bunu baltalayan kurum ve kuruluşların her zaman karşısında olacağız ve mücadeleye devam edeceğiz.

Kalın sağlıcakla,

H. Erol Harbi

Yönetim Kurulu Başkanı

Opak Lens

Akay Optik

Cihan Medikal

Optik Gazete

Harbi Optik


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Çağlar görgün - 2 yıl önce
Kesinlikle destekliyorum.artik bir şeylere dur demek gerek.