Ray-Ban Üreticisi GrandVision'dan Sonra Gözünü Başka Fırsatlara Dikti

Şirket şimdi de genişlemek için gözünü Asya, Afrika ve Latin Amerika’ya çevirdi.

Ray-Ban Üreticisi GrandVision'dan Sonra  Gözünü Başka Fırsatlara Dikti
15 Ağustos 2019 Perşembe 13:12

EssilorLuxottica “Perakende Firmaları Satın Alma” Planlarında İlerlemek İçin Anlaşmanın Onayını Bekliyor.

Başkan yardımcısı, 8 milyar dolarlık GrandVision anlaşmasının 'ilk adım' olduğunu söyledi.

Wall Street Journal, Türkiye’ de Atasun Optik adıyla hizmet veren küresel perakende zinciri GrandVision’ın EssilorLuxottica tarafından satın alınmasıyla ilgili anlaşmanın 31 Temmuz 2019 tarihinde gruplar arasında onaylandığını bildirdi.

“Ray-Ban üreticisi EssilorLuxottica, Avrupa rekabetinde söz sahibi olmak için $6.1 Milyar Dolar’ı Masaya Koydu” başlığıyla haber yapan Wall Street Journal, EssilorLuxottica’nın Grandvision’ı satın almasıyla birlikte Avrupa’da bulunan yaklaşık 5,300 mağazaya doğrudan erişebileceğini bildirdi.

EssilorLuxottica, Grandvision’ın bağlı bulunduğu HAL Holding ile tüm işlemler tamamlandığında, Grandvision anlaşmasının 7.15 Milyar Euro  (8 Milyar Dolar) üzerinde bir rakamla tamamlanacağını bildirdi.

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki LensCrafters ve Pearle Vision gibi perakende markaları da dahil olmak üzere 9.000'den fazla mağazaya sahip olan EssilorLuxottica, GrandVision ile yapılan anlaşma sonucunda Avrupa’da da hakimiyetini sağlamlaştıracak bir küresel mağaza zincirine sahip olmuş olacak.

Kuzey Amerika'da LensCrafters ve Pearle Vision gibi markaların yanı sıra, Asya ve Latin Amerika'nın bazı bölgelerinde de geniş bir ağ ve büyük bir varlığa sahip olmasına rağmen, bu anlaşmaya kadar İtalya hariç, Avrupa'daki perakende ağı nispeten dar olan EssilorLuxottica’nın Grandvision’ı satın alması tüm dünyada perakende konusunda büyük bir hakimiyete ulaşması açısından çok önem taşımaktadır.

Avrupa çapında yaklaşık 5,300 mağaza işleten ve 7.200'den fazla mağazadan oluşan küresel bir ağa sahip olan GrandVision, 40'tan fazla ülkede Brilleland ve For Eyes olarak bilinen zincirleri kanalıyla daha düşük fiyatlı gözlük satmaktadır. GrandVision İngiltere’de Vision Express’in de içinde bulunduğu 30 mağazaya sahiptir. Almanya’da Apollo isimli zinciri işleten Grandvision’ın Türkiye’de de Atasun Optik adıyla bulunmaktadır.

Anlaşmanın tamamlanmasıyla birlikte, EssilorLuxottica perakende alanında küresel olarak genişleyecek, 37.000 çalışanıyla yılda yaklaşık 3,7 milyar Euro gelir üretecek hale gelmiştir.

Bu arada GrandVision da daha geniş bir müşteri kitlesine ulaşmak için, EssilorLuxottica’nın ABD’de bulunan büyük perakende ağına erişimden faydalanacaktır.

Bu anlaşma kapsamında, ayrıca online alışveriş yapan son kullanıcıların artması için iki şirketin e-ticaret konusundaki güçlerini birleştirerek daha büyük ölçekte iş yapmaları ve internet alışverişini büyütmeleri planlanmaktadır.

Bloomberg’in bu konuda 7 Ağustos 2019 tarihinde yayınladığı haber ise, gözlük devi EssilorLuxottica’nın, bu konudaki iç güç mücadelesini etkisiz hale getirip Hollandalı perakendeci GrandVision için 8 Milyar Dolar’lık anlaşmasını yapmasının hemen ardından, şimdi de bir sonraki hamlesini planladığı bildirilmektedir.

Başkan Yardımcısı Hubert Sagnieres Bloomberg ile yaptığı telefon röportajındaki açıklamada, "GrandVision sadece ilk adımdı. Burada durmayacağız. Daha fazla satın almalar yapmak için gerekli her türlü olanağımız var.” demiştir.

Hubert Sagnieres

Fotoğrafçı: Eric Piermont/AFP Getty Images üzerinden

Sagnieres'e göre, yatırımcılar EssilorLuxottica'nın cam ve güneş gözlüğü üretimindeki operasyonlarının yanı sıra, perakende ve internette online satış operasyonlarında da büyük bir sıçrama bekleyebilirler. Şirket şimdi de genişlemek için gözünü Asya, Afrika ve Latin Amerika’ya çevirmiş durumdadır.

İki grup arasında imzalanan satın alma anlaşması halen çeşitli yasal onaylara tabi olduğu için hem EssilorLuxottica hem de GrandVision anlaşmanın hemen ardından finansal sonuçlarını açıklamışlardır.

EssilorLuxottica Başkan Yardımcısı Hubert Sagnieres, yaklaşık 53 milyar Euro (59 milyar dolar) piyasa değeri ve 4,7 milyar Euro net borcu olan EssilorLuxottica'nın daha fazla satın almalar için finansal güce sahip olduğunu söylemiştir.

Grupların anlaştığını bildirdiği 31 Temmuz günü EssilorLuxottica’nın hisse senetleri ise Paris’te %1.6 oranında artmıştır.

Biz de Optik Gazete olarak dış kaynaklardan aldığımız bu bilgiler ışığında EssilorLuxottica’nın perakende alanında yapacağı bir sonraki hamleyi merakla bekliyor, Türkiye yerel bağımsız optisyenlik müesseselerine etkilerinin neler olacağını gözlemleyerek ileriki tarihlerde sizlerle paylaşmaya hazırlanıyoruz.

Kaynaklar:

Bloomberg

https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-08-07/ray-ban-maker-looks-to-further-deals-after-grandvision-purchase

Wall Street Jornal

https://www.wsj.com/articles/ray-ban-maker-essilorluxottica-strikes-6-1-billion-deal-for-european-rival-11564564407


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.