Prof. Dr. Özkırış: Katarakt, gençlerde de görülebiliyor!

GÖZ hastalıkları uzmanı Prof.Dr. Abdullah Özkırış, genellikle ilerleyen yaşla birlikte görüldüğü düşünülen katarakt hastalığının, erken yaşta da ortaya çıkabildiğini belirterek, "Buğulu bir cam arkasından bakıldığı hissine neden olan hastalık, kısa sürede tedavi edilmediği takdirde görme kaybına neden olabiliyor" dedi.

Prof. Dr. Özkırış: Katarakt, gençlerde de görülebiliyor!
01 Ekim 2016 Cumartesi 09:57

Memorial Kayseri Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü'nden Prof.Dr. Abdullah Özkırış, katarakt hastalığının, göz bebeğinin arkasındaki görmeyi sağlayan doğal merceğin saydamlığını kaybederek matlaşması sonucu ortaya çıktığını söyledi. Göz merceğinin anatomik yapısında kataraktın 3 tipi bulunduğunu vurgulayan Prof.Dr. Özkırış, şöyle dedi:

"Gözün çekirdeğinden başlayan tipine 'Nükleer katarakt', korteksten başlayana 'kortikal katarakt', göz merceğinin zarından başlayana ise 'kapsüler katarakt' deniliyor. Katarakt, çıkış türüne göre ikiye ayrılır. Doğumsal katarakt doğumdan itibaren görülen, lensin tek veya çift taraflı saydamlığını kaybetmesi ve opaklaşmasıdır. Annenin gebelik sırasında geçirdiği enfeksiyonlara ya da kullanılan ilaçlara bağlı ortaya çıkan doğumsal katarakt, bazen hiçbir nedene bağlı olmayabilir. Yaşlılık kataraktı ise 50-60 yaş üzerindeki hastalarda görmenin giderek azalmasıyla kendini belli eder."

''DİYABET HASTALARINDA KATARAKT HIZLA İLERLİYOR''

Prof.Dr. Abdullah Özkırış, kataraktın gelişme riskinin, diyabet hastalarında yüzde 60 daha fazla olduğunu da vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Bu hasta grubunda hızlı ilerleyen katarakt, 30'lu ya da 40'lı yaşlarda da önemli bir göz sorunu haline gelebilir. Ayrıca gözün uvea bölgesinin iltihabı olan uveit hastalığının tedavisinde kullanılan steroid damlalar da katarakt oluşumu riskini arttırmaktadır. Ayrıca miyop ve Down sendromu gibi erken yaşlanmaya sebep olan hastalıklar da katarakta yol açabilmektedir. Hastalar, genelde 'sisli ya da dumanlı görme' şikayetiyle göz doktoruna başvurur. Bu durum zaman içinde görmeyi önemli ölçüde bozar. Özellikle geceleri karşıdan gelen ışığın dağılmasına bağlı olarak gözlerde kamaşma, okuma zorluğu, yüzleri tanıma ve televizyon izlemede zorlanma, cisimlerin renklerini daha koyu veya donuk renkte görme, yakın gözlüğüne olan ihtiyacın azalması, düz kenarların eğik görülmesi gibi belirtiler kataraktın habercisidir."


Kaynak : bursadabugun.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.