Pinhole Göz Testi ve Pinhole Gözlükler

Hipermetrop, miyop, yakını görememek gibi bir sorununuz varsa, pinhol ile daha net görebilirsiniz.

Pinhole Göz Testi ve Pinhole Gözlükler
18 Haziran 2022 Cumartesi 11:13

Pinhole Göz Testi ve Pinhole Gözlükler

Pinhole; yunanca küçük açıklık veya iğne deliği anlamına geliyor. Optik biliminde ve gözde pinhole terimini 1.2 mm çapındaki delikler için kullanıyoruz. Pinhole göz testi en önemli özelliği yaklaşık miyoplarda 5 numaraya kadar hipermetroplarda 3 numaraya kadar göz bozukluklarını düzelterek görüntüyü netleştirmesi. İdeal pinhole çapı 1.42 mm ancak 1 ile 2 mm arasındaki tüm çaplardaki delikler pinhol olarak kabul edilir. Bizim göz muayenesi kutusunda bulunan pinhole ise 1.2 mm.

Pinhol muayenesi, birçok zaman göz hekimlerinin maksimum görme keskinliğini saptaması için çok önemli bir test olarak önemini korumaktadır.

Göz testi – Pinhole testi

Bu göz testi evde kolaylıkla uygulanabilir. Bir kağıtta küçük delikler oluşturun, tek gözünüzü kapatıp diğer gözünüzle bu deliklerden bakın. Hipermetrop, miyop, yakını görememek gibi bir sorununuz varsa, pinhol ile daha net görebilirsiniz. Kağıt kalem de yoksa, elinizle minicik bir delik oluşturup bakarsanız, görüntünün netliğini test edebilirsiniz.

Göz Bozukluğu Testi

Pinhole hem göz bozukluğu olanlarda hem de 40-50 yaşından itibaren yakın görme bozukluğu olan presbiyopi olan kişilerde görüntünün netleşmesini sağlar.

Göz muayenesi sırasında görmesi bir türlü netleşmeyen hastalarda, pinhole ile görmesi tama ulaşıyorsa, bu gözün retina ve optik sinirinin sağlıklı olduğunu, gözde düzeltilmemiş bir göz bozukluğu olduğunu gösterir.

Sizin de evde yaptığınız pinhole test sonucunda, eğer pinhole ile bakarak elde ettiğiniz görme normalde gördüğünüzden iyiyse, bir göz bozukluğunuz olabilir.

Pinhole ile görme performansı, katarakt gibi bir ortam opasitesi olduğunda dahi artabilmektedir.

Bu yazı Doç. Dr. Halil Hüseyin Çağatay tarafından bilgilendirme amaçlı olarak hazırlanmıştır. Bu makale bir göz muayenesi yerine geçmez, lütfen şikayetleriniz için bir göz hekimine muayene olmayı ihmal etmeyiniz.

Kaynak: www.halilhuseyincagatay.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.