Bu Renk Testi Gözleriniz Konusunda Sizi Şüpheye Düşürebilir

Aşağıdaki karelerde hangi renkleri görüyorsunuz: Yeşil mi yoksa mavi mi?

Bu Renk Testi Gözleriniz Konusunda Sizi Şüpheye Düşürebilir
19 Haziran 2022 Pazar 11:09

Bu Renk Testi Sizi Şüpheye Düşürebilir

Son zamanlarda internette sıklıkla optik illüzyonlarla ve çeşitli renk testleri ile karşılaşmaktayız. Hatırlarsanız bir kaç sene evvel de internette yayılan bir elbise fotoğrafının rengi siyah mı, beyaz mı, mavi mi yoksa sarı mı olarak tartışılıyordu. O denli ki bu testler insanları ikiye böldü kimileri diğer bir renk gördüklerini savunurken başka kişilerde buna şiddetle karşı çıkıp kendi gördükleri rengi savunuyorlardı. Sahiden paylaşılan fotoğraflarda bir hile mi var yoksa beynimiz ve gözlerimiz bizle dalgamı mı geçiyor?

Soru kolay: Aşağıdaki karelerde hangi renkleri görüyorsunuz: Yeşil mi yoksa mavi mi?

Gerçi bu o kadar kolay değil. İngiltere’den yapılan yeni bir göz testi, görünüşte kolay olan bu testi göründüğünden çok daha güç hale getiriyor. Optical Express’ten uzmanlar bu küçük testi geliştirdiler. Sizden beş farklı karenin renklerini listelemenizi istiyorlar. 1 ve 3 numaralarının tonları birçok insan için en kolay olanıdır: Bu ikisi açıkça mavidir. Fakat diğer tonlar birçok insan için biraz daha sıkıntı hale geliyor.

SİZ HANGİ RENKLERİ GÖRÜYORSUNUZ?

Uzmanlar bin bireyden fotoğraftaki beş rengi tanımlamalarını istedi. Bilhassa ikinci ve dördüncü renk birçok insana güç geldi. Sorulan kümenin üçte biri ikinci rengin mavi olduğundan emin olduklarını söyledi. Dördüncü renk için, insanların beşte ikisi de mavi gördüklerini söyledi. Ancak bu yanıtlar yanlış zira hem 2 hem de 4 yeşil.

BU YENİ GÖZ TESTİ İNSANLAR ARASINDA BÜYÜK SES GETİRDİ

Testi tasarlayan uzmanlara göre dördüncü karede öne çıkan renk yeşildir, lakin içinde biraz Tifanny mavisi de vardır. Birçok insan gibi siz de  yanıldınız ise gerilmenize gerek yok zira bu, gözlerinizde bir sorun olduğu yahut renk körü olduğunuz manasına gelmiyor. Göz tabipleri, herkesin farklı renkleri farklı hallerde algıladığını açıklıyor. Araştırmacılardan biri, “Bir objenin rengini, gerçek rengin kendisine değil, etrafındaki gölgelerle karşılaştırmaya dayanarak algılarız” diye açıklıyor. Mavi bir karenin yanında yeşil bir kare gördüğümüzde beynimiz yeşili daha kolay yeşil olarak tanımlayabiliyor.

Kaynak: www.onkafa.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.