Phoenix99 Sayesinde Körlük Tarihe Karışabilir Mi?

University of South Wales’de çalışan bir grup araştırmacının geliştirdiği Phoenix99, dünyanın ilk sinirsel uyarıcı sistemine sahip biyonik gözü.

Phoenix99 Sayesinde Körlük Tarihe Karışabilir Mi?
19 Şubat 2016 Cuma 12:06

 Avustralyalı bilim adamları göz çukuruna yerleştirilebilir yeni bir biyonik göz için deneylere başladı. Bu yeni teknolojinin, hastanın görüş yeteneğini arttırması yanında, piyasada bulunan diğer teknolojilerden de daha üstün olması bekleniyor.

University of South Wales’de çalışan bir grup araştırmacının geliştirdiği Phoenix99, dünyanın ilk sinirsel uyarıcı sistemine sahip biyonik gözü. Klinik öncesi denemelerde şimdiden başarılı olan cihaz, yüklü miktarda fonlamayla aradığı desteği çoktan buldu. Projenin ortaklarından biri olan Greg Suaning, cihazın çalışmasına oldukça mutlu olduklarını söylüyor. Ayrıca, işitme engellilerin kullandığı işitme cihazları gibi, biyonik gözün de bir öğrenme süreci olduğunu belirtiyor. Elektrik sinyallerini hissetmeye ve algılamaya yavaş yavaş alışılacağımız söyleniyor.

University of South Wales çalışanları 1997′den beri biyonik göz teknolojisi üzerine çalışıyor. Özellikle de ülkemizde tavuk karası olarak bilinen retinitis pigmentosa hastalığı üzerine araştırmalar yapıyorlar. 2012 yılında başka bir ekibin ürettiği biyonik gözle, 24 elektrot dizilimine sahip bir çip kullanılarak, kör bir hasta için basit düzeyde görüş elde edilmişti.

Phoenix99′un yaratıcılarından Nigel Lowell, önümüzdeki 2 yıl içerisinde 12 hastaya cihazı yerleştirmek ve gözlemlemek istiyor. 2-3 saat civarı süren bir ameliyatla yerleştirilen göze, kulak arkasında bulunan ufak bir diskle elektrik ve veri yollanıyor. Milli Sağlık ve Tıbbi Araştırma Kurulu’nun 1,1 milyon$ bağışından sonra yapılan açıklamaya göre, projenin tamamıyla bitmesi ve her kesim için kullanılabilir duruma gelmesi için 10 milyon$ daha yardım gerekiyor.

University of New South Wales

Kaynak: tekdozdijital.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.