Optisyenler Geleceklerinden Kaygılı!

40 okul yılda 2400 mezun veriyor...

Optisyenler Geleceklerinden Kaygılı!
22 Nisan 2015 Çarşamba 07:45

Optisyenler Geleceklerinden Kaygılı!

Önlisans Optisyenlik Programı öğrencileri ve mezunları olarak, son yıllarda yaşananlarla birlikte mesleğimiz konusunda ciddi kaygılarımız var. Optisyenlik Programı 4 yıl önce 7 okul-bölüm olup yılda 300 mezun verirken, sınavsız geçişin kalkması ve Özel Üniversitelerin ardı ardına açılmasıyla birlikte günümüze 40 okul-bölüm olup yılda 2400 mezun vermektedir. Optisyenlik Programı sayısı ve kontenjan artışına bakıldığında önümüzdeki yıllarda [...]

Önlisans Optisyenlik Programı öğrencileri ve mezunları olarak, son yıllarda yaşananlarla birlikte mesleğimiz konusunda ciddi kaygılarımız var.

Optisyenlik Programı 4 yıl önce 7 okul-bölüm olup yılda 300 mezun verirken, sınavsız geçişin kalkması ve Özel Üniversitelerin ardı ardına açılmasıyla birlikte günümüze 40 okul-bölüm olup yılda 2400 mezun vermektedir. Optisyenlik Programı sayısı ve kontenjan artışına bakıldığında önümüzdeki yıllarda işsizliğin, mesleğimizin en önemli sorunlarından biri haline geleceği çok açıktır. Mevcut okullarımızın bile altyapı (hoca kitap laboratuar vs.) imkânlarının yetersiz olduğu gerçeğini bilmekteyiz Yök'ün derhal bu ÜNV sayılarını düşürmesi gerekmektedir . Ülkemizde Cumhuriyet döneminden gelen Gözlükçülük/Optisyenlik 2014 yılına kadar toplam 5700 kişi sayısına ulaşmış iken, bu yıldan itibaren yılda 2400 Optisyen mezun verilmesi Optisyenlik Mesleğini yok olmaya mahkum bırakmaktadır.

1992'den bu yana Optisyenlik programları mezun veriyor ama halen Devlet kadrolarında Optisyen yok. Hem genel sağlık anlamında hem göz sağlığı anlamında aldığımız Dersler-Eğitim aşağıda belirtilmiştir. İl Sağlık Müdürlüklerinde bizi denetleyenlerin eczacı, ebe yada müdürün eski şoförlerin olması hayret vericidir örnek verelim: Eczacı ve Ebeler Optik Mağazadaki aletlerin kullanımı denetleyecek peki bunun eğitimini almadan nasıl denetleyecek soruyorum sizlere görevlerini nasıl laiki ile yerine getireceklerdir artık pess diyoruz ya Hastanelerin Göz Poliklinikleri reçete yazım kurallarını ve refraksiyon tanıları bilmeyen Hemşireler yada Tıbbi Sekreterler yada Şirket elemanlarının çalıştırılması büyük sorumsuzluk mu değil mi bu sistem Halkın sağlığını taa muayene esnasında riske atmaktadır ve son olarak Sgk birimlerinin reçete inceleme mercilerinde reçete eğitimini almış Optisyenler Kadro beklerken ilgisiz bölümden memurların çalıştırılması sık sık bu ilgisi olmayan memurların kendi hataları ve bilmemezlikleri ile Optik Mağazalara verdikleri cezalar kontrolün ayaklar altında olduğunu açık ara göstermektedir ve bunca branşımız olduğu halde ataması olmayan tek Sağlık Bölümü ne yazık ki Optisyenliktir.


Temel ve Göz Sağlığı adına dersler-eğitim aşağıda belirtilmiştir.

 GÖZ ANATOMİ VE FİZYOLOJİSİ

OPTİK ALETLER KULLANIMI

OPTİSYENLİK PAKET PROGRAMI

KONTAKT LENS

GÖRME OPTİĞİ

GÖZ HASTALIKLARI

REFRAKSİYON KUSURLARI VE LABORATUVAR

TIBBİ TERMİNOLOJİ

İLK YARDIM

HALK SAĞLIĞI


5193 SAYILI OPTİSYENLİK KANUNU: MADDE 1.FERTLERİN VE TOPLUMUN SAĞLIĞINI KORUMAK DERKEN, SAĞLIK BÖLÜMÜ OLAN OPTİSYENLİĞİN SAĞLIĞI BOZAN SADECE ÖZEL SEKTÖRE MAHKUM EDİLMESİNİ ISRARLA ANLAMIYORUZ...

Optisyenler olarak sağlık hizmeti veriyoruz ve özel sektörün beraberinde devlet kadrosunda da çalışma hakkımızın olduğunu düşünüyoruz. Optisyenlerin Kamuda istihdamı göz ve görme sağlığı açısından kalitesi daha yüksek bir sağlık hizmeti sunumuna imkân vereceği gibi, kamu kayıp ve kaçakları ile de daha etkili bir mücadelenin yürütüleceği kanısındayız.

MAYISIN İLK HAFTASI GİBİ DÜŞÜNÜLEN 2015 SAĞLIK BAKANLIĞI ATAMASINDA SAĞLIK BÖLÜMÜNDE TEK KADROSU OLMAYAN OPTİSYENLİK PROGRAMINA KADRO VERİLİP BU ADALETSİZLİĞİN ORTADAN KALKMASINI YETKİLİ MERCİLERDEN HEM GÖZ SAĞLIĞI İÇİN HEM OPTİSYENLİK MESLEĞİNİN GELECEĞİ İÇİN HEM DE KAMU YARARI İÇİN TALEP EDİYORUZ...

Kaynak: medihaber.net


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.