Optik Sektörünü Bekleyen İki Tehlike

Bir gün gelecek ne kadar haklı olduğum ortaya çıkacak, inşallah o gün iş işten geçmemiş olsun.

Optik Sektörünü Bekleyen İki Tehlike
28 Mayıs 2020 Perşembe 16:41

Bir gün gelecek ne kadar haklı olduğum ortaya çıkacak, inşallah o gün iş işten geçmemiş olsun,

Yıllardır yazıyorum, her yerde söylüyorum sektörümüzü bekleyen çok tehlikeli iki konu var.

1- Internet’ten kontak lens ve gözlük satışı

2-Optometri

Bu yazım ticari endişe ile yazılmış bir yazı değildir. Tüm dünyayı neredeyse dolaşıp optik sektörünü incelemiş ve Türkiye’deki en büyük lens ve cam deposunu kurmuş, Antalya ve İzmir’de cam üretim tesisi olan, kısacası tam 45 yıldır bu sektörün her kademesinde bulunmuş bir gözlükçü olarak yazıyorum.

  • Internet’ten optik ürünlerin satışı ve optometri, global sermayeli büyük şirketlere hizmet eder ve onların daha da zenginleşmesine imkan sağlar.
  • Bunun neticesinde sağlık anlamında vatandaşımız mağdur olur, gözlükçü meslektaşımız da dükkanını kapatmak zorunda kalır.

Yıllardır bu konu ile ilgili Sağlık Bakanlığı’na birçok dilekçe yazdım ve internet satışlarının serbest bırakılmasının getireceği sorunları anlatmaya çalıştım. İnternet ten satış yasal hala geldiğinde  Google ile Amazon ile yabancı zincir mağazaların gücü ile rekabet edemezsiniz. Ama maalesef bazı yabancı sermayeli firmaların uşaklığını yapan bazı dernekçiler ve kooperatifçiler hiçbir girişimde bulunmamıştır (göstermelik girişimlerde bulunup  bizleri kandırmışlardır)ve bu kişiler bu sektörün en büyük düşmanlarıdır.)

Optometri, dünyadaki sermaye gruplarının ticari olarak ortaya çıkardığı bir sistemdir ve tamamen sermaye ye hizmet eder. Bir bilim dalı değildir.

Optometri de vaat edilen nedir? Göz doktorlarının olmadığı yerlerde optometristler reçete üretecek ve işlerimiz artacak.

Gerçekte ise eğer siz Türkiye’ye optometriyi getirirseniz olacaklar şunlardır:

  1. Göz sağlığımız 6 yıl tıp tahsili yapmış ve Tıpta Uzmanlık Sınavını kazanarak göz hekimliği konusunda 4 yıl ihtisas yapmış doktor yerine, 2 sene optisyenlik + 2 sene optometri eğitimi almış optisyenlerin eline kalır! Siz kendi gözünüz için hangisini tercih edersiniz? (Ayrıca siz göz doktoruna muayene olduğunuz da sırf göz kusurunu incelemiyorlar, gözümüz de bulunan damarlar vücudumuzda çıplak görünen tek damarlardır dolayısı ile birçok hastalığı da buradan tespit etmek mümkündür.)
  2. Göz doktorları muayenehanelerini kapatıp hem gözlükçü hem de optometrist olabilir. Böylece hem göz doktoruna muayene olup hem de ondan gözlük alabilirsiniz. Bu durumda siz kendi gözünüz için hangisini tercih edersiniz?
  3. Şu an ülkemizde de olan global sermayeli zincir optikler optometrinin gelmesi ile anında kulis yaparak dünyanın bir çok ülkesinde olduğu gibi optometristi işyerlerinin içine alacaktır. Geniş mağazalarının bir kısmını düzenleyip, ölçüm cihazlarını da satın alıp optometrist çalıştırdıklarında yurdum gözlükçüsü ne yapacak?
  4. Optometri geldiğinde artık büyük firmalar kendi optik ürünlerinin satılması için pazarlamayı daha kolay yapacaktır. Göz doktorlarına ulaşmak hastanelerde daha zor olduğu için, imkanları daha kısıtlı olan yerli üreticinin rekabet şansı hiç kalmayacaktır.

Yukarıdaki gibi optometri ile ilgili daha birçok problem gösterebilirim.

Sözün özü optometri ve internetten kontak lens ve gözlük satışı kapitalizmin bir silahıdır ve lütfen uyanık ve dikkatli olalım ki o silaha biz mermi olmayalım.

Kalın Sağlıcakla,

H. Erol Harbi
Opak Lens Yönetim Kurulu Başkanı


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.