Optik Camda Reçete İle Markaya Yönlendirme İçin Son Uyarımızdır

Bu haksızlığı oluşturan sac ayağının bir bacağı bazı yabancı optik cam firmalarıyken, ikinci bacağı bazı göz hekimleri, üçüncü bacağı da maalesef bazı optisyenlik müesseseleridir.

Optik Camda Reçete İle Markaya Yönlendirme İçin Son Uyarımızdır
10 Haziran 2021 Perşembe 16:19

Optik Camda
Marka, Doktor, Gözlükçü Sac Ayağına Karşı

SON UYARIMIZDIR!

Değerli Meslektaşlarım,

Bu kez daha kısa, daha net yazacağım.

İsteyenler daha önce sayfa sayfa yazdıklarımızı da okuyabilirler. İşin özü ayrıntılı, ama sonucu çok vahimdir!

Maalesef tüm uyarılarımıza rağmen bazı yabancı optik cam tedarik firmaları yönetmeliğe aykırı olmasına rağmen, diğer tüm optisyenlik müesseselerinin hakkına göz dikerek, fütursuzca reçetede marka yönlendirmesi yapmaya devam etmektedirler.

Bu haksızlığı oluşturan sac ayağının bir bacağı bazı yabancı optik cam firmalarıyken, ikinci bacağı bazı göz hekimleri, üçüncü bacağı da maalesef bazı optisyenlik müesseseleridir.

Bana yabancı sermayeli firmalar hakkında neden bu kadar çok karşı yazı yazdığımı soranlar oluyor. İşte tam da bu nedenden! Bugüne kadar elimize gelen “marka yönlendirmeli reçetelerden” tek bir tanesi dahi yerel cam tedarikçilerine ait değildir. Hepsi yabancı cam tedarik firmalarına aittir!

Maalesef bazı yabancı tedarik firmalarının ülkemizin yasalarına, yönetmeliklerine uymadan, ara yollar geliştirmek ve başkalarını mağdur etme konusunda hiç çekinceleri yok! Doktoru da, gözlükçüyü de bu amaçlarına alet ederek haksız kazanç peşinde gitmekten zerre kadar sıkıntı hissetmiyorlar!

Aynı, yasal olmadığı halde internetten online kontak lens satışında olduğu gibi, bu marka yönlendirmeli reçete konusunda da sadece yasalar değil, insan sağlığı ve etik değerler de hiç sayılıyor!

Bu tür işlerin yürütülmesinde mesele beceride değil, anlayıştadır! Konu “yapmak” ise internetten kontak lens satışının da, reçete ile marka yönlendirmesinin de âlâsını ben yaparım. Bunu gerektirecek beceri, güç, akıl, yöntem, alt yapı ne gerekiyorsa hepsine sahip bir konumdayım. Ama o haksız kazancın hesabını kendi vicdanıma nasıl verebilirim? Önemli olan önce değerlerdir.

Maalesef maddi kazanç, bazı kişi ve kurumlar için ticari ahlakın önünde yer alıyor ve onlar başkalarının hakkını göz göre göre çiğnemeyi kendilerine hak görüyorlar!

Çok açık!

Optik camda reçete ile markaya yönlendirmeye ilişkin durum TİTCK tarafından 08.12.2014 tarihli 1448093 sayılı yazı ile net olarak belirtilmiştir.  Bu konu optik sektöründe ciddi bir haksız rekabete yol açmaktadır.

Tıbbi Deontoloji Nizamnamesi’nin 8. Maddesi, 12. Maddesi ve 44. Maddesinde bulunan hükümlere aykırı hareket eden göz hekimleri de maalesef bu kurumların haksız rekabet koşulları içinde mesleklerinin yüceliğini göz ardı ediyorlar. “Doktor çalışması” adı altında yürütülen görüşmelerin ardından bu temiz olmayan ticari işbirliğinin ortağı haline geliveriyorlar.

Eline markalı optik cam reçetesi geçen optisyenlik müessesesi de “ben sattığım ürüne bakarım” diyerek olan bitene göz yumunca, olan maalesef sektörün dürüst, namuslu kesimine oluyor.

Sayıları çok az olup köşe başlarını tutmuş olan bu yanlış yoldaki birkaç optik yüzünden olan çoğunluğa oluyor. Ekmeğini kazanmak için uğraşan kişiler bu hak ihlali karşısında mağdur oluyorlar.

Buna artık bir son vermenin zamanı gelmiştir.

BU SON UYARIMIZDIR!

Bu yazı ile yaptığımız son uyarının ardından, bundan böyle halen bu tip optik cam marka yönlendirmeli reçetelerde yer almaya ısrarla devam eden her kişi ve kurum kendisine en kısa zamanda gelecek cezaları beklemeye başlayabilir.

İlgili kurumlara bu şikayetlerimizin muhatabı olarak göz hekimlerini, hastaneleri ve ürünün/markanın sahibini bildirmenin yanı sıra marka yazılı reçeteleri şikayet etmeden kabul ederek satış yaptığını tespit ettiğimiz işbirliğinde bulunan optikleri de şikayetimizin muhatabı olarak bildireceğiz ve onlara ürün tedariğimizi de keseceğiz.

VE HEPSİNİ DE DEŞİFRE EDECEĞİZ.

Bakınız, şu anda optik sektörümüzde üreticiler ile perakendenin birleşmesinden ortaya çıkan kartelleşmenin büyük bir risk yaratarak oluştuğu önemli bir dönemdeyiz. Bu durumun yaşandığını gören, bilen, fark eden optisyenlik müesseselerinden de rica ediyorum. Duruma seyirci kalmayınız lütfen. Bugün size küçük görünen bir problemin, ya da size etkisinin olmadığını düşündüğünüz bir problemin yarın öbür gün çok büyümüş bir şekilde önümüze geleceği kesindir.

Rekabet güzeldir, geliştiricidir, motive edicidir, ilham vericidir. Ama haksız rekabeti gördüğümüz anda “dur” demek hepimizin görevidir.

Burada tüm yerel bağımsız optisyenlik müesseselerimizden bu hak ihlaline karşı durmak için destek bekliyoruz. Sayıları az, kazançları çok olan bu optiklerin bu yanlışlarına seyirci kalmayınız.

Marka yönlendirmeli reçeteleri 0549-870 24 24 numaralı whatsapps hattımıza ya da [email protected] adresimize gönderdiğiniz takdirde biz bunların takipçisi olacağız.

Çok uzak değil; 26 Şubat 2021 tarihinde yazdığım yazıda “sektörümüze sahip çıkmak hepimizin görevidir. Ve yasalara uygun hareket etmek hepimizin sorumluluğudur. YABANCI SERMAYE VE ONLARIN ORTAKLARINI YASALARA UYMAYA, HAKSIZ REKABETTE BULUNMAMAYA DAVET EDİYORUM.” demiştim.

Bu konuda detayları incelemek isteyenler 26 Şubat’ta yayınlanan “Haksız Rekabet Yine Gündemde ve 21 Nisan’da yayınlanan “Reçete ile Yönlendirmede Hak Arayışı başlıklı yazıları okuyabilirler.

Ayrıca bu konuda Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihazlar Kurumu, Türkiye Oftalmoloji Derneği, Türk Optisyen-Gözlükçüler Birliği gibi resmi kurumlara yaptığımız tüm başvuruları, onlardan aldığımız cevapları bir kez de bu yazıyla yeniden aşağıda tekrar incelemenize sunuyoruz.

21 Nisan’da yayınlanan yazımda demişim ki; “Benimki bir hak arayışıdır. Ve elimden geldiğince de arayışıma devam edeceğim.” 26 Şubat’da yayınlanan son kısmını burada tekrar ederek bu yazımı da aynı şekilde kapatıyorum: “Sektör olarak kalkınmamız, ilerlememiz için adil rekabet ortamı içinde çalışmamız esastır. Bunu baltalayan kurum ve kuruluşların her zaman karşısında olacağız ve mücadeleye devam edeceğiz. “

Kalın sağlıcakla,

H. Erol Harbi

Yönetim Kurulu Başkanı

Opak Lens

Akay Optik

Cihan Medikal

Optik Gazete

Harbi Optik


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.