Opak Lens Son Kullanıcı Fiyatları Anket Sonuçları

"Son kullanıcı fiyatlarını anket raporunda netleşen çoğunluğun talebine göre belirleyeceğiz."

Opak Lens Son Kullanıcı Fiyatları Anket Sonuçları
22 Ekim 2020 Perşembe 09:23

ANKETE GELEN CEVAPLAR

1 Ekim 2020 tarihinde Opak Lens, tek soruluk bir anket düzenleyerek whatsapps mesajı ile müşterilerine ilettiklerini Optik Gazete aracılığıyla duyurmuştu.

Aynı duyuru kapsamında Opak Lens,  2021 Fiyat Kataloğunu 2020 Aralık ayında yayınlayacağını ve dağıtılacağını da bildirdi. 2021 kataloğunda uygulayacağı kontak lens tavsiye edilen son kullanıcı fiyatlarını müşterisi olan optisyenlik müesseselerinin gereksinimleri doğrultusunda belirleyeceğini bildiren Opak Lens’in mini anketi tek soru içeriyordu:

Opak Lens 2021 Fiyat Kataloğundaki kontak lens tavsiye edilen son kullanıcı fiyatlarını

  • 2020’de olduğu gibi kar marjı düşük ama rekabetçi şekilde sürdürmeyi talep ediyorsanız “EVET”,
  • rekabetçi olmak yerine, kar marjı yüksek bir fiyatlamayı tercih ediyorsanız “HAYIR” olarak cevaplayınız.

Anketin 21. Gününde yaptıkları değerlendirme üzerine Opak Lens Yönetim Kurulu Başkanı Erol Harbi Optik Gazete’ye şu açıklamayı yaptı:

“1 Ekim 2020’de yaptığımız ankete cevaplar son 1 haftadır azalarak kesildi. 6956 optisyenlik müessesesine birebir gönderilmiş olan ve Optik Gazete’den de duyurulmuş olan ankete gelen cevap sayısı oransal olarak çok düşük. O nedenle anketi tamamlanmış olarak değerlendirmemiz mümkün değildir. Ancak yaklaşık 1 haftadır artık cevap gelmediğine göre anket tamamlanmasa da gelen cevapların raporunu inceledik.

Öncelikle ankete katılarak cevap veren tüm meslektaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Ayrıca not yazarak açıklama yapanlar da var, bu notları dikkatle okuyup değerlendireceğimize emin olabilirler, bunu da buradan bildirmek istiyorum.

Bu tek soruluk anketi farklı platformlar üzerinden 6956 optisyenlik müessesesine gönderdik ve Optik Gazete’den de duyurduk.  Email, SMS, whatsapps mesajlarını ve Optik Gazete’nin duyurduğu telefona gelen mesajları bir araya getirdiğimizde toplam 659 cevap geldiğini görüyoruz.

Eskiden olsa şaşırıp kalırdım, şimdi yaşaya yaşaya şaşırmamaya alıştım. Optik Gazete duyurusu hariç 6956 noktaya doğrudan gönderiyoruz, 21 günde cevaplama oranının %9.4 olduğunu görüyoruz.

“Evet” ve “Hayır” cevaplarına ek olarak 659 cevabın %5.6’sı oranında da ayrıca not yazarak neden evet, neden hayır dediğini anlatan meslektaşlarımız da var. Bu notlar sayıca az da olsa yol gösterici olduğu kesin.

Ankete gelen cevaplar çoğunlukla doğrudan whatsapps üzerinden gönderilmiş. Ve 524 cevabın 12 tanesinde ne “Evet” ne de “Hayır” cevabı bulunmuyor, sadece not yazarak bilgi vermişler. Notlardan “Hayır” mı, “Evet” mi dedikleri belli oluyor ama biz yine de bu %2’lik oran neticeyi değiştirmediğinden cevapsız olarak kategorize ettik. Ve elbette notlarını ayrıca tek tek okuyarak değerlendirmeye alıyoruz.

524 cevabın %81 gibi büyük bir oranı sorumuza “Hayır” cevabı vermiş. Not yazanların da kaleminden net bir şekilde “karlılığımızdan vazgeçmek istemiyoruz ve tavsiye edilen son kullanıcı fiyatlarını düşürünce zorlanıyoruz” sonucu çıkıyor.

%17 gibi bir oranda da “internetle mücadele için tavsiye edilen son kullanıcı fiyatlarının düşürülmesiyle ilgili uygulamayı doğru buluyorum, aynen 2020’deki gibi devam ediniz” cevabı verilmiş.

Anketin sonucu bundan sonra, ancak cevaplama oranının %9.4’den minimum %64 artarak %15.6’ya çıkmasıyla ve yeni gelen tüm cevapların “Evet” olmasıyla değişebilir. Ancak buna pek ihtimal vermek mümkün değil. Yine de Opak Lens yönetimi olarak 31 Ekim 2020 saat 12:00’ye kadar bekleyerek son raporlamadaki sonuçlara göre hareket etmeye karar verdik.

2021 Opak Lens Kataloğu fiyat listemizdeki kontak lens ürünlerinin tavsiye edilen son kullanıcı fiyatlarını o raporda netleşen çoğunluğun talebine göre belirleyeceğiz.

Bu bilgileri aktardıktan sonra kısaca bu anket sırasında bize iletilen notlara da değinmek istiyorum.

Notların bir kısmı katılımcıların kendi nedenlerini ve bakış açılarını anlatmak üzere yazılmış. Bir kısmı da “madem tavsiye edilen son kullanıcı fiyatları yasal olmayan internet satışlarıyla mücadele kapsamında düşük tutuluyor, müesseselerin karlılığı azaltılıyor, o zaman tedarikçiler de kendilerinden bir pay eklesinler, onlar da ellerini taşın altına koysunlar,” gibi bir çağrıda bulunuyorlar.

Bu noktada Opak Lens’in konumunu netleştirmek gerektiğine inanıyorum. Opak Lens tedarikçi değil, toptancıdır. Toptancı olarak çok düşük bir marj ile dağıtım yapmaktadır. Ve Opak Lens yalnızca ürün teslimatı gerçekleştiren düz bir lojistik firması olmayıp; çağrı merkeziyle, rutin servisleriyle, yüksek volümde stok bulundurmasıyla, hızlı teslimatı mümkün kılmak üzere açtığı birçok depoyu yönetmesiyle optisyenlik müesseselerine yüksek hızda ve yüksek kalitede servis veren bir toptancıdır. Bu anlamda yerel toptancılarla karşılaştırılamayacak kadar yüksek masrafı bulunmaktadır. Tedarikçilerden toplu alım yaparak sağladığı iyi fiyatları da ancak bu masrafları karşılayabilecek oranda çok az bir kar marjı ekleyerek optisyenlik müesseselerine yansıtmaktadır.

Tedarikçilerin kendilerine baktığımız zaman ise durum şekil değiştiriyor. Açıkçası zaten tedarikçiler yasal olmayan internetten kontak lens satışı yapan sitelere ürün tedarik etmeyi durdurdukları anda ortada bir sorun kalmaz. Herkes uygun kazanç oranlarıyla hizmetini vermeye devam eder. Bırakın ürün temin etmemeyi, bazı tedarikçilerin internet kontak lens satıcılarına ek pazarlama desteği sunduklarını biliyoruz.

Örneğin Opak Lens’in kardeş şirketi Cihan Medikal’in tedarik ettiği Elegance markalı ürünler yasal olmayan internet kontak lens satış sitelerinde satılamadığı için böyle bir problem, böyle bir gündem maddesi hiç oluşmamaktadır.

Bu vesileyle bize not yazarak bu konuya dikkat çeken meslektaşlarıma da buradan topluca cevap vermiş oluyorum. Ancak bu konuda daha fazla ayrıntı öğrenmek isteyen meslektaşlarım olursa beni arayabilirler, her zaman cevap vermeye hazırım.

Tekrar ankete katılım gösteren tüm meslektaşlarıma teşekkür ediyorum. Opak Lens olarak her zaman yerel bağımsız optisyenlik müesseselerinin yanında ve yakınında olduğumuzu bir kez daha yinelemek istiyorum.”


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Şenol ikizer - 4 yıl önce
Değerli düşünceleriniz ve yorumlarınız için çok teşekkür ederiz. Hepimiz internetten lens satılmaması için mücadele ediyoruz fakat bunun önüne malesef fiyatı düşürerek geçmemiz mümkün değil. Çünkü bizim alım fiyatımıza yakın satışlar gerçekleşiyor. Bunun önüne comfort gibi kaliteli ve internette satışı olmayan ve gelişi uygun olan bir lens çıktığı takdirde bizim yönlendirmelerimiz ile başa çıkabiliriz düşüncesindeyim. Comfort veya internet satışı olmayan farklı markayı biraz daha uyguna tedarik edebilirsek gerekli çalışmalarda ve yönlendirmeler de bizde yardımcı olarak bunun önüne geçebiliriz. İnternette tabiri caiz ise ayak altına düşen ürünlerin satışını azaltıp diğerlerine yöneldiğimiz takdirde bir taşla iki kuş vurmuş oluruz.
Saygılar