Miyopi Artışı Önlenebilir Mi?

Miyopi takibi ve artışını önleyici tedaviler, göz sağlığınızı korumak ve daha iyi bir görme deneyimi yaşamak için önemli bir adımdır.

Miyopi Artışı Önlenebilir Mi?
27 Nisan 2024 Cumartesi 10:28

Miyopi Artışını Önleyici Tedaviler Var mıdır?

Çocuk göz hastalığı uzmanları, miyopi takip ve önleyici tedavileri için yanı başınızda… Çocuk göz sağlığı ve miyopi takibi ile miyopiyi önleyecek tedavi ve girişimler uygulanarak miyopi artışı önlenebilmektedir.

Miyopi, günümüzde giderek daha yaygın hale gelen bir görme bozukluğudur. Günümüzde miyopi takibi ve artışını önleyici tedaviler, bu durumu yönetmek ve göz sağlığınızı korumak için etkili yöntemler sunmaktadır.

Miyopi Nedir?

Miyopi, görüntünün retina önüne düşmesi nedeniyle uzakta belli mesafeden sonraki objelerin bulanık görünmesi durumudur. Miyop kişiler, yakındaki nesneleri net bir şekilde görebilirken, uzaktaki nesneleri bulanık veya net olmayan bir şekilde görebilirler. Bu durum, genellikle göz küresinin normalden daha uzun olması veya korneanın fazla dik olması nedeniyle oluşur. Miyopi, çocukluk ve ergenlik döneminde başlar ve zamanla artar.

Miyopi Takibi Nedir?

Miyopi takibi, miyopinin ilerlemesini izlemek ve miyopi seviyesinin kontrol altında tutulmasını sağlamak için düzenli göz muayeneleri ve takipler yapılmasıdır. Miyopi, zamanla artabilir ve ilerlemesini takip etmek, gerektiğinde uygun tedbirleri almak için önemlidir.

Miyopi Takibi Nasıl Yapılır?

Miyopi takibi sırasında göz doktorunuz aşağıdaki adımları izleyecektir:

1. Göz Muayenesi: Miyopi takibi için düzenli göz muayeneleri yapılmalıdır. Göz doktoru, gözlerinizin genel sağlığını değerlendirecek ve miyopi ilerlemesini takip edecektir.

2. Görme Keskinliği Testi: Göz doktoru, her göz için ayrı ayrı görme keskinliğinizi test edecek ve miyopi seviyenizi belirleyecektir.

3. Miyopi Derecesi Ölçümü: Miyopi takibi sırasında göz doktoru, miyopi derecenizi ölçecek ve ilerlemesini izleyecektir. Refraksiyon testi ile göz doktoru, gözlük veya kontakt lens reçetesi ihtiyacınızı belirleyecek ve miyopinin düzeltilmesine yardımcı olacaktır.

4. Gözün ön-arka aksında uzamanın ultrason ile değerlendirilmesi ile miyopiye bağlı gözün ön arka akstaki uzaması takip edilir.

Miyopi Artışını Önleyici Tedaviler Nedir?

Miyopi artışını önlemek için kullanılan bazı etkili tedaviler bulunmaktadır:

1. Açık Havada Daha Fazla Zaman Geçirmek: Araştırmalar, açık havada daha fazla zaman geçirmenin miyopi riskini azaltabileceğini göstermektedir.

2. Yakın çalışma: Uzun süreli bilgisayar veya akıllı telefon kullanımı, küçük harfli kitaplarla uzun süre çalışmak miyopi riskini artırabilir. Gözümüzün uzun süre odaklanmasını gerektiren çalışmalarda kısa süreli dinlenmeler gereklidir.

3. Özel çok odaklı kontak lenslerin (periferik ayrı odağı olan) ve gözlüklerin faydalı olduğunu gösteren çalışmalar bulunmaktadır.

4. Miyopi artışını önlemek için, çocuklarda belli bir süre bazı damlaların göz doktoru kontrolünde kullanılmasının yararlı olabileceği gösterilmiştir.

Özellikle çocuklarda düzenli göz kontrolleri ile miyopi miktarı değerlendirilerek bu önlem ve tedavilerin hangi sırada, hangi şekil ve dozda ayarlanacağını çocuk göz doktorunuz belirleyecektir.

Miyopi Takibi ve Artışını Önlemek Neden Önemlidir?

  1. Miyopi İlerlemesinin Önlenmesi sağlanır: Miyopi takibi ve artışını önleyici tedaviler, miyopinin ilerlemesini kontrol altında tutarak daha iyi bir görme deneyimi sağlar. Çocuklarda okul başarısında düşüklüğünün altında çoğu zaman fark edilmeyen bir kırma kusuru olabilir. Çocuklarda kırma kusurunun düzeltilmesi okul başarısını, koordinasyonu ve bir çok aktiviteye uyumu arttıracaktır.
  2. Düzenli göz muayeneleri ve miyopi takibi, göz sağlığınızın korunmasına yardımcı olur ve potansiyel göz sağlığı sorunlarının erken tespit edilmesini sağlar. Miyopi artışının önlenmesiyle yüksek miyopinin risk oluşturduğu glokom, retina incelmesi, retina dekolmanı gibi sorunlardan da hastalar korunabilir. Kontrol edilmeyen glokom, retina incelmesi ve retina dekolmanı, körlükle sonuçlanabilecek göz sağlığı sorunlarıdır. Yüksek miyop hastaların bu patolojiler açısından düzenli göz muayenesi ve göz dibi kontrolü yaptırması gerekmektedir.
  3. Doğumdan itibaren normal insanlarda gözün kornea, lens, sklera gibi yapıları, kırma kusurunu azaltacak biçimde değişikliklere uğramaktadır. Emetropizasyon denen bu süreçte, çocuk göz hekimlerinin dikkatli göz muayene ve takiplerinde, verdikleri yaşa ve patolojilere uygun gözlüklerle gözün gelişimine etkileri son derece önemlidir.
  4. Yaşam Kalitesi Artar: Çocuklarda düzenli göz kontrolleri ile altta yatan miyopinin düzeltilmesi okul ve spor aktivitelerde başarıyı arttıracaktır. Miyopi artışının önlenmesi de ileri yaşlarda spor uğraşıları ve meslek seçimlerinde avantajlar sağlayacaktır.

Miyopi takibi ve artışını önleyici tedaviler, göz sağlığınızı korumak ve daha iyi bir görme deneyimi yaşamak için önemli bir adımdır. Göz doktorunuzun yönlendirmesiyle düzenli olarak göz muayenelerine gitmek, miyopinin ilerlemesini takip etmek ve uygun tedavilerle miyopinin ilerlemesini azaltmak mümkündür.

Kaynak: www.saglikpersoneli.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.