Gözlük Takmak Gelirinizi Artırabilir?

Yapılan yeni bir araştırma, gözlük takmanın yalnızca geliri artırdığını göstermekle kalmadı, aynı zamanda yaşam kalitesini de yüzde 16 oranında artırabileceğini gösterdi.

Gözlük Takmak Gelirinizi Artırabilir?
29 Nisan 2024 Pazartesi 10:34

Okuma gözlükleri sadece görüşü iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda gelirinizi %33'ün üzerinde artırabilir: İşte bu alanda yapılan ilk çalışma

Numaralı gözlük veya okuma gözlüğü takıyor musunuz? Birisi size okuma gözlüğü takmanın gelirinizi artırabileceğini söylerse nasıl hissedersiniz? Hiç bunun gerçek olabileceğini düşündünüz mü? Bu bir tez değil, yeni bir çalışmanın ortaya koyduğu bir gerçek! Bu araştırma, gözlük ile gelir arasındaki bağlantıyı araştıran toplumun çeşitli kesimlerden insanlar ile yapılan kontrollü bir çalışma olarak il defa yapıldı.

THRIVE (Esnaf ve El İşçileri Vizyonu Güçlendirilmiş Ekonomi için Kırsal Girişim) olarak bilinen deneme, bir çift okuma gözlüğünün düşük gelirli topluluklardaki insanların ortalama gelirini yüzde 33,4 oranında artırdığını ortaya çıkardı. Bulgular yakın zamanda PLOS One dergisinde yayınlandı.

Çalışma Nasıl Yürütüldü?

Queen's University Belfast'tan araştırmacılar, uygun fiyatlı gözlük ve göz taraması sağlayan bir sosyal girişim olan VisionSpring ve Bangladeş merkezli bir uluslararası kalkınma kuruluşu olan BRAC, çalışmayı Bangladeş'in kırsal kesimlerinde zanaatkarlar, mikro işletmeler, tarım ve vasıflı ticaret dahil olmak üzere çeşitli mesleklerde gerçekleştirdi.

Bilim adamları, Bangladeş'in 15 bölgesindeki 59 köyden düzeltilmemiş presbiyopisi olan 824 katılımcıyı kaydetti. Yaşlandıkça gözlerin yakındaki nesneleri görme yeteneğinin kademeli olarak kaybolması presbiyopi olarak bilinir. Katılımcılar 35 ila 65 yaş grubundaydı ve ortalama yaş 47 idi.

Katılımcıların yüzde 52'si erkek, yüzde 48'i kadındı. Katılımcılar iki gruba ayrıldı: müdahale ve kontrol. Müdahale grubunda 423, kontrol grubunda ise 401 katılımcı vardı.

Müdahale grubuna anında ücretsiz okuma gözlüğü verilirken, kontrol grubuna sekiz ay sonra gözlük verildi.

Çalışmanın Bulduğu Şey

Çalışma, müdahale grubu için aylık ortalama gelirin sekiz ay içinde yüzde 33,4 artarak 35,3 ABD Dolarından 47,1 ABD Dolarına yükseldiğini buldu. Okuma gözlüğüne ihtiyaç duyan ancak çalışma süresi boyunca gözlüğe sahip olmayan kontrol grubunun medyan geliri değişmedi.

Araştırmanın başlangıcında ekonomik olarak aktif olmayan kişiler bundan en çok fayda gördü; bu da okuma gözlüklerine toplum temelli erişimin insanların işe geri dönmesine yardımcı olduğunu öne sürüyor.

İnsanların bağımsızlık duygusu ve cep telefonu ekranını okumak ve hazırladıkları ve yedikleri yiyecekleri görmek gibi günlük görevleri yapma kolaylığı gibi faktörleri ölçen yakın görüş yaşam kalitesi endeksinde yüzde 16'lık bir iyileşme görüldü.

Araştırma, ayrıca okuma gözlüklerinin sadece okumak için olmadığını gösterdi; çünkü katılımcıların yalnızca yüzde 35'i okuryazar olmasına rağmen, okuryazar olanlarla olmayanlar arasında gelir veya yaşam kalitesi açısından önemli bir fark yoktu.

Okuma gözlüklerinin yardımıyla insanlar iğneye iplik takmak, dokumak ve tahılları ayıklamak gibi iş ve ev işlerini daha iyi yerine getirebildiler.

Çalışmanın Neden Önemli

Presbiyopi dünya çapında görme bozukluğunun önde gelen nedenidir ve dünya çapında bir milyardan fazla insan net görmek için ihtiyaç duydukları gözlüğe sahip değildir. Okuma gözlüğü olmayan 826 milyondan fazla kişi, rutin görevleri yerine getirmede ve gelir elde etme potansiyellerini en üst düzeye çıkarmada zorluk yaşıyor.

Okuma gözlüklerinin, bu gözlükleri alan katılımcılar arasında gelir ve yaşam kalitesinin artmasına yardımcı olması, gözlüklerin yoksullukla mücadelede bir çözüm olduğunu gösteriyor.

Yazarlar, okuma gözlüğü sağlanmasının yakın görüş odaklı mesleklerde çalışan kişiler arasında geliri artırdığı ve şu anda işsiz olanların işe geri dönmelerine yardımcı olabileceği sonucuna vardı.

Kaynak: https://news.abplive.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.