Miyopi Artışı Nasıl Kontrol Altına Alınabilir?

Miyop olan insan sayısı endişe verici bir hızla artıyor…

Miyopi Artışı Nasıl Kontrol Altına Alınabilir?
08 Mayıs 2023 Pazartesi 11:51

Miyopi Artışını Nasıl Kontrol Altına Alabiliriz?

Prof. Dr. Banu Coşar

Miyopi, uzağı görememeye yol açan bir göz kusurudur. Miyop olan insan sayısı endişe verici bir hızla artıyor… 2000 yılında dünya nüfusunun yaklaşık %25'i miyoptu. Araştırmalar, 2050 yılına kadar dünya nüfusunun kabaca yarısının miyop olacağını gösteriyor… Miyopi genellikle çocuklukta başlar ve 18-21 yaşa dek ilerler.

Miyopinin gelişimi ve ilerlemesi, çeşitli faktörlerden etkilenir:

• Genetik: Bir kişinin ebeveynlerinden biri miyop ise, miyop olma riski üç kat daha fazla olabilir. Her iki ebeveyn de miyopsa, altı kat daha fazla riskleri olabilir.

• Yakına bakmak: Okuma ve dijital ekran süresi gibi uzun süreli yakın çalışma, miyop olma ihtimalinin daha yüksek olmasıyla ilişkilidir.

Miyopiyi Kontrol Etme

Miyopinin ilerlemesini yavaşlatmak için:

• Çocuklarda gözlük derecesi TAM verilmeli, yani derece DÜŞÜK TUTULMAMALI.

• Miyopi kontrol gözlükleri – Belirli bifokal, progresif diğer özel olarak tasarlanmış gözlük camları miyopi ilerlemesini yavaşlatabilir.

• Düşük doz atropin damla kullanımı ilerlemeyi yavaşlatır. (Ancak atropin damlanın ışık hassasiyeti, yakın görüşte zorlanma, alerji ve bırakılınca miyopinin daha da hızlı ilerlemesi gibi yan etkileri vardır.)

• Gece takılan ortokeratoloji kontakt lensleri ilerlemeyi yavaşlatır. (Ancak ortokeratoloji kontakt lenslerinin gözün mikrop kapması gibi riskleri vardır.)

Multifokal (çok odaklı) yumuşak kontakt lens kullanımı miyopinin ilerlemesini yavaşlatır.

• Açık havada vakit geçirmek miyopiden korur. Araştırmalar, günde en az 90 dakika açık havada vakit geçirmenin miyopi gelişme riskini azalttığını gösteriyor.

Ebeveynler ayrıca çocukları yakına baktıkları cep telefonu/bilgisayar/okuma boyunca 20 dakikada bir 20 saniye uzağa bakarak mola vermeye (20-20 kuralı) teşvik etmelidir.

Miyopi kontrol stratejileri teker teker veya kombinasyon halinde kullanılabilir.

Kaynak: www.hurriyet.com.tr

EyeArt MyoControl gözlük camları hakkında detaylı bilgi için lütfen tıklayınız:

https://www.eyeart.com.tr/multifocal


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.