Miraç Kandiliniz Mübarek Olsun

Recep ayının 27. Gecesi olan Miraç Kandili, kelime anlamı olarak öğe çıkma, yükselme olarak bilinir.

Miraç Kandiliniz Mübarek Olsun
27 Şubat 2022 Pazar 08:48

Miraç Kandili Anlamı Ve Önemi Nedir?

Recep ayının 27. Gecesi olan Miraç Kandili, kelime anlamı olarak göğe çıkma, yükselme olarak bilinir. Müslüman Âlemi için bu gecenin anlam ve önemi nedir? Miraç gecesi neler olmuştur?

Miraç Kandili Anlamı ve Önemi

Miraç İslamiyet’te Hz. Muhammed'in (S.A.V) göğe yükselmesidir. Miraç kelime olarak Arapçada yükseğe çıkma anlamına gelir. Ayrıca, merdiven anlamına gelen uruc kökünden geldiği bilinmektedir.

Dinimizde Miraç olayı hicretten bir yıl ya da on yedi ay önce Receb ayının 27. gecesi gerçekleşmiştir. Miraç olayının iki aşaması vardır. Birinci aşamada Peygamberimiz (s.a.s) Mescidül – Haram’dan Beytü’l-Makdis’e (Kudüs) götürülmüştür ve bu aşamaya Kuran’da gece yürüyüşü anlamında olan “İsra” adını almıştır. İkinci aşamayı ise Peygamberimiz’in Allaha yükselişi oluşturmuştur. Miraç olarak anılan bu yükselme Kuran’da geçmese de birçok hadiste yer almaktadır.

Miraç olayının Müslümanlara hediyesi ise; Allah'a ortak koşmayan kimselerin günahlarının bağışlanacağı, sonunda cennete girecekleri müjdesi ve Bakara süresinin son iki ayetidir.

Miraç Kandili Hadisleri

Resûlullâh miraça çıkmadan sadrının temizlenmesini şöyle anlatır: “Ben Kâbe’nin Hatîm kısmında yatıyordum. Uyku ile uyanıklık arasında bana biri geldi, şuradan şuraya kadar (göğsümü) yardı. (Bu sözünü söylerken boğaz çukurundan kıl biten yere kadar olan kısmı gösteriyordu.) Kalbimi çıkardı. Sonra bana, içerisi îman ve hikmetle dolu, altından bir kab getirildi. Kalbim (çıkarılıp su ve Zemzem ile) yıkandı. Sonra içerisi îman ve hikmetle doldurulup tekrar yerine kondu…” (Buhârî, Bed’ü’l-Halk 6, Enbiyâ 22, 43; Müslim, Îman 264)

Hadîs-i şerîflerinde buyurur: “(O gece) göğe yükseltildim. Öyle bir makâma çıktım ki, orada kalemlerin gıcırtıla­rını duyuyordum.” (Buhârî, Salât, 1)


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.