Mehmet Bayram: Nöbetçi Gözlükçü Uygulaması Bizi Mağdur Edecek

"Bu nöbetçi uygulaması bizim mesleğimiz için uygulanacak bir şey değil."

Mehmet Bayram: Nöbetçi Gözlükçü Uygulaması Bizi Mağdur Edecek
07 Mayıs 2021 Cuma 10:58

BAYRAM: NÖBETÇİ GÖZLÜKÇÜ UYGULAMASI BİZİ MAĞDUR EDECEK

17 günlük tam kapanma dönemi boyunca uygulanan sokağa çıkma kısıtlamaları sırasında Optisyenlik müesseseleri, yani gözlükçülerin faaliyetlerine geçici olarak ara verildiği duyurulmuştu.

Bu karar sonrası gözlükçüler, verdikleri hizmetin kesintiye uğramaması için kapanma süresi boyunca çalışmaları gerektiğini dile getirdi.

BAKAN SOYLU’YA SORULDU

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ’ya en sık sorulan sorulardan biri olan “Tam kapanmada gözlükçüler açık mı?” sorusuna Soylu, “Gözlükçüler için nöbetçi gözlükçü uygulamasını öneriyorum” sözleri ile genelge yazısı olmamasına rağmen bu uygulamaya geçildi.

BAŞKAN BAYRAM ANLATTI

Ancak gözlükçüler ‘Nöbetçi gözlükçü’ uygulamasına tepkili. Kocaeli Optisyen ve Gözlükçüler Odası Başkanı Mehmet Bayram, tam kapanmada gözlükçü muamması hakkında gazetemize açıklamalarda bulundu. Bayram, “Büyük bir bilgi kirliliği var. Ortalık kaos ortamına döndü. Nöbetçi kavramı bizim mesleğimize uygulanabilecek bir uygulama değil. Bu uygulama ile biz ve vatandaş mağdur olacak” dedi.

“BİLGİ KİRLİLİĞİ VAR”

Gözlükçüler Odası Başkanı Bayram, açıklamasında şu sözlere yer verdi: ,“Bu konuda büyük bir bilgi kirliliği var. Şimdi bize Sağlık bakanlığı 28.04 günü ‘Optikler tıbbi cihaz satıcı yerlerdir. Bu yüzden tam kapanmada optikler açıktırlar” genelgesi geldi. Sonra 2 gün sonra bir genelge daha yayınlandı. Bu genelgede ise “Bulaş riskini önlemek adına optikler 17 gün boyunca kapalı olacak” dendi.

“KAYMAKAMLIKLAR YANLIŞ YORUMLADI”

Ancak İçişleri genelgesinin ek 6. maddesinde ‘tıbbi cihaz satan yerler açıktır’ yazıyor. Ama İçişleri Bakanlığı kapalı diyor. Bu konuyu gazeteciler Süleyman Soylu ‘ya soruyorlar. Bakan Soylu ise “Gözlükçüler kapalı ama. Ben gözlükçülere nöbetçi uygulamasını öneriyorum” diyor. Kaymakamlıklar ise bunu yanlış yorumluyor. Genelge yazısı olmaksızın odamızı bilgilendirmeden, Kaymakamlıklar nöbetçi uygulamasına geçiyor.

“YAZIDA AÇIK VE NET GÖRÜLÜYOR”

Nöbet sisteminin optisyen-gözlükçü mevzuatına uygun olmadığına ve aynı zamanda e-61749811-000-307441 sayılı ve 01.04.2021 tarihli sağlık bakanlığın Türkiye ilaç ve tıbbi cihaz kurumunun göndermiş olduğu yazıda açık ve net olarak nöbet uygulamasının yapılamayacağını optisyenlik müesseselerine belirtmiştir.

“NÖBET UYGULAMASI İMKANSIZ”

Yani anlayacağınız ortalık kaos. Bu nöbetçi uygulaması bizim mesleğimiz için uygulanacak bir şey değil. Biz hastalarımız ile en az yarım saat birebir temasla gözlük beğendiriyoruz. Montaj ediyoruz. Eğer nöbet uygulaması olursa, her vatandaşın gözlük numarası değişiyor. Bazen çok yüksek numaralar oluyor. Biz elimizde olmayan camlar için sipariş veriyoruz. Camlar 2-3 gün sonra geliyor. 3 gün sonra ben dükkanımı nasıl açacağım? Bu yüzden nöbet uygulaması imkânsız.

“REÇETELERİN SÜRESİ 10 GÜN”

Sağlık Bakanlığı’nın geçtiğimiz aylarda yayınlanan “Optik gözlükçüler nöbetçi olamaz” kararı var. Ama şimdi Sağlık Bakanlığı nöbet uygulaması var diyor. Bu uygulama yanlış, ortada bir kaos var. Meslektaşlarımızla konuşuyoruz. Bizim müesseselerimizin ya tam açılması ya da tam kapatılması gerekiyor. Doktorlar gözlük reçetesi yazıyor. Ama gözlüğün alınacağı yer kapalı. Reçetelerin ise 10 gün süresi var. 17 gün tam kapanmada bu iş nasıl olacak?

“FATURALARIMIZ ÇÖPE GİDECEK”

Biz her ay sonu müşterilerin reçetelerinin faturasını kesiyoruz. Faturayı 7 gün içinde kesmemiz gerekiyor. Bizim bu kapanma yüzünden bir ay boyunca yaptığımız faturaların hepsi çöpe gitmiş olacak. Her türlü biz ve vatandaş mağdur oluyor.

“KANUNA AÇIKÇA MUHALEFET EDİLİYOR”

5193 sayılı Optisyenlik hakkında kanun ve 28886 Sayılı Optisyenlik hakkında kanun incelendiğinde Nöbet uygulamasının neden uygulanamayacağı çok acık. Yayınlanan duyuruların kanuna açıkça muhalefet ettiği, Halk sağlığı açısından telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracağı çok açık.

“BULAŞ RİSKİ ARTACAK”

Burada yapılması gereken Türkiye’de 8.000 Optisyenlik müessesesi faaliyet gösteriyor. Nöbet uygulaması sayıyı minimuma indirecek ancak vatandaşları kısıtlı sayıda faaliyet gösteren Optisyenlik müesseslerine yığılmasına sebep olacak bu da bulaş riskini arttıracaktır. Bakanlığın sivil toplum örgütlerimiz ve sektör temsilcilerimizin görüşü alınmadan yayınladığı bu duyuru, sahada sorunlara sebep olmuştur.”

Kaynak:www. kocaeliparaf.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.