Mavi Işık Önleyici Gözlükler İşe Yarıyor mu?

Bu gözlüklerin özel amacı elektronik cihazlarımızın ekranlarından yayılan mavi ışığı engellemektir.

Mavi Işık Önleyici Gözlükler İşe Yarıyor mu?
12 Şubat 2022 Cumartesi 12:57

Mavi Işık Önleyici Gözlükler Aslında Ne İşe Yarıyor?

Gün içinde ekranlarımıza bakarak geçirdiğimiz süre boyunca, mavi ışık önleyici gözlükleri ve bunların göz yorgunluğunu önlemeye nasıl yardımcı olabileceğini muhtemelen duymuşsunuzdur. Ortalama bir kullanıcı, cep telefonlarına, televizyona ve bilgisayarına bakarak günde sekiz saatten fazla zaman harcıyor, bu nedenle mavi ışıklı önleyici gözlüklerin bu kadar popüler hale gelmesi şaşırtıcı değil.

Bu gözlüklerin özel amacı elektronik cihazlarımızın ekranlarından yayılan mavi ışığı engellemektir. Çok fazla maruz kaldığımız mavi ışık gözlerimizi tahriş edebilir ve uyku düzenimizi ve doğal sirkadiyen ritmimizi bozabilir ( Cleveland Clinic'e göre). Bu özel ışık gece geç saatlerde gözümüze çarptığında, hava karardığında beynimizde salınan bir hormon olan melatonin üretimini etkili bir şekilde durdurur (Mayo Clinic'e göre)

Birçoğumuz iş ve günlük yaşam için bilgisayar ve telefonlarımızı oldukça uzun saatler kullanmak zorunda kalıyoruz ve mavi ışık engelleyen gözlükler, uzun süre ekran başında geçirdiğimiz zamanlarda ihtiyacımız olan rahatlamayı sağlayabiliyor. Peki, bu gözlükler gerçekte nasıl çalışıyor?

Mavi ışık engelleyen camlar hakkında bilmeniz gereken her şey

Mavi ışık, insan gözüyle görebildiğimiz görünür ışık spektrumunun bir parçasıdır. En kısa dalga boyuna ve en yüksek enerjiye sahiptir. Güneş ışığı, LED ışıklar, floresan ışıklar ve bilgisayar ve telefon ekranları gibi yapay kaynaklar aslında en önemli mavi ışık kaynaklarıdır.

Güneşten gelen mavi ışık, ruh halimizi iyileştirmek ve sabahları uyanmamıza yardımcı olmak gibi bazı faydalar sağlıyor. UC Davis Health'e göre, dijital cihazlarımızın sürekli kullanımı mavi ışığa aşırı maruz kalmamıza neden oluyor. Araştırmacılar odaklanmamış ışığın daha kolay dağıldığını, kontrastı azalttığını ve göz yorgunluğuna katkıda bulunduğunu buldular. Daha az göz kırpma, kuru gözler ve yoğun odaklanma ve konsantrasyon da zamanla göz yorgunluğu sorunlarına yol açabiliyor. Esasen bu, mavi ışığın göz rahatsızlığınızın tek suçlusu olmayabileceği, ancak önemli bir faktör olduğu anlamına geliyor.

Rahatsızlığı önlemek amacıyla bu özel ışık türünü engellemek için tasarlanmış mavi ışık engelleyici gözlükleri denemek, göz yorgunluğu sürekli hissediyorsanız iyi bir fikir olabilir. Gece geç saatlerde uyku sorunları ile uğraşan sosyal medya kullanıcıları, akşamları gün karardıktan sonra ekran başında geçirdikleri süre boyunca mavi ışık önleyici gözlük kullanarak bu sorunlarından kurtulabilirler.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.