Masa Başı Çalışanlarında Göz Problemlerine Dikkat!

Bilgisayar kullanımının, göz sağlının etkileyen en önemli etken olduğunu belirten Op. Dr. Şeyda Atabay, masa başı çalışanlar da göz probleminin daha fazla olabildiğini söyledi.

Masa Başı Çalışanlarında Göz Problemlerine Dikkat!
27 Kasım 2017 Pazartesi 10:21

Bilgisayar kullanımının, göz sağlının etkileyen en önemli etken olduğunu belirten Op. Dr. Şeyda Atabay, masa başı çalışanlarında göz probleminin daha fazla olabildiğini söyledi.

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Şeyda Atabay, "Teknoloji ilerlerken artık kitapları bile bilgisayardan okuduğumuz, notlarımızı bilgisayar üzerinde belirlediğimiz bir dönemdeyiz. Hemen hemen herkesin elinde bir cep telefonu, evlerde mutlaka tablet ve bilgisayarlarımız mevcut. Asansörde, yemekte elimizden düşürmediğimiz akıllı telefonlarımızın yerini iş yerlerinde ve evlerde bilgisayarlar devralıyor. İşi için sürekli bilgisayar başında olan kişi de, sosyal medyada dolaşan kişi de çeşitli sebeplerle göz problemleri yaşamaktadır. Bu durum günümüzde, göz hastalıklarına zemin hazırlar veya zemindeki gizli bir bozukluğun ortaya çıkmasına sebep olmaktadır.  Masa başı çalışanlarının göz problemlerine daha çok dikkat etmesi  gerektiğini" söyledi.

Masa Başı Çalışanlarında Göz Problemleri

Yoğun bilgisayar kullanımı ile gözünün bozulduğunu söyleyen bir kişide sebebin çoğunlukla alttaki gizli hipermetrop veya astigmatizmanın ortaya çıkması olduğunun ifade eden Op. Dr. Atabay, "Daha önce fark etmediği ve göz kasları ile tolere edilebilen bu rahatsızlıklar yoğun bilgisayar kullanımı ile ortaya çıkabilmektedir. Bu hastalarımıza önerilerimiz her zaman olmasa da bilgisayar kullanırken gözlüğünü takabileceği bu sayede göz yorgunluğunun nispeten rahatlayacağıdır. Gözlük camı seçerken antirefle özellikte olanları tercih etmek daha rahatlatıcı olacaktır. Ayrıca bilgisayar ekranlarının ışığından koruyan farklı camlar mevcuttur. Bankacılık sektöründe çalışan hastalarımızda bu rahatsızlıklar sık olarak izlenmekte ve rahatlama sağlayabilmekteyiz. Ayrıca göz kırpma refleksinin azalmasına bağlı göz kuruluğu nedeniyle batma ve yanma rahatsızlığı olabilmektedir. Bu durumda suni gözyaşı damlaları önermekteyiz" diye konuştu.

Göz bozukluklarının ilerlemesinin 20'li yaşlarda azaldığı durduğu bilinirken son yıllarda yoğun tablet ve telefon kullanımına bağlı kas spazmları ile gözlük numaralarında ilerleme ile karşılaşılmakta olduğunu kaydeden Op. Dr. Atabay, "Hastalarımıza önerilerimiz, bilgisayar, tablet ve akıllı telefon başında geçirdikleri süreyi azaltmaları ve gece uyku sürelerine ve uyku saatlerine dikkat etmeleri gerekliliğidir" açıklamalarında bulundu.
 

Gözlerde Oluşan Kuruluğa Dikkat

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Şeyda Atabay, halk arasında sıkça bilinen göz kuruluğu hastalığı, gözümüzde gözyaşı salgısının yetersiz olması veya kalitesiz olması olarak tanımlandığını belirterek, “Gözyaşı, gözümüzün ön yüzeyini ıslatıp nemlendirerek korur ve daha net bir görüntü sağlamak için mutlak suretle yeterli ve kaliteli olmalıdır” dedi.

Çeşitli nedenler ile gözyaşı salgısının azalabildiğini veya komponentlerinden birinin bozulabileceğini anlatan Op. Dr. Şeyda Atabay, "Bu sebeple gözde batma hissi, refleks olarak aşırı sulanma, ağrı, yanma ve görmede bulanıklık oluşturmaktadır. Gözyaşı üretimi iki şekilde olmaktadır. Birinci sistem, sürekli olan gözyaşı salgı sistemidir. Burada gün içinde sürekli bir gözyaşı salgısı olmaktadır. Oluşan gözyaşı, gözümüz ön kısmında bir gözyaşı filmi oluşturmaktadır. Bu tabaka 3 komponentten meydana gelir. Gözümüz ile göz kapaklarımız arasında kayganlaştırıcı bir tabaka görevi görürken göz ön kısmını nemlendirir ve korur. Diğer üretim şekli ağladığımızda, gözümüze bir şey battığında refleks olarak oluşan yoğun gözyaşıdır." diye konuştu.
 
Göz kuruluğu sebepleri sıklıkla ileri yaş ve kadın cinsiyet olduğunu dile getiren Op. Dr. Şeyda Atabay, "Diabet hastalığı yani şeker hastalığı bir diğer kuru göz hastalığı sebebidir. Menapoz gibi hormonal değişimler bu hastalığa neden olmaktadır.
 
Uzun süreli kontak lens kullanıcılarında, uyku düzeni bozuk olan kişilerde, uzun süreli bilgisayar ve telefon ekranı kullanan kişilerde, klimalı ve sigaralı ortamlarda yoğun kalan kişilerde, daha erken yaşlarda bile göz kuruluğu oluşabilmektedir. Ayrıca romatizmal hastalıkların varlığında oluşan kuru göz hastalığı çok daha ağır seyretmekte ve ekstra tedavilere ihtiyaç duyulmaktadır" dedi.
 
Op. Dr. Şeyda Atabay, göz kuruluğu varlığını anlamak için yaptıkları birkaç test olduğunu, bunların muayenehane şartlarında yapılabilen kolay testler olduğunu ifade ederek, "Göz kuruluğu tanısı alan hastalarımıza öncelikle suni gözyaşı damlalarından reçete etmekteyiz. Hastalığın ağırlığına bağlı olarak ilaçlarımız daha güçlü olabilmektedir. Bazı durumlarda hastanın kendi kanından elde ettiğimiz serumlar ile hazırladığımız bir damla tedavisi uygulaması olabilmektedir. Çok ileri vakalarda ise girişimsel müdahaleler uygulanabilmekteyiz" dedi.

Kaynak: Sabah.com
  


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.