Lensler Optisyenlik Müesseselerinden Satın Alınmalıdır!

TC Sağlık Bakanlığı Türkiye ilaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu , “LENSLER OPTİSYENLİK MÜEESESELERİNDEN SATIN ALINMALIDIR “sloganı ile resmi facebook sayfasından görsel bir afiş paylaştı.

Lensler Optisyenlik Müesseselerinden Satın Alınmalıdır!
11 Ekim 2016 Salı 13:41

Sağlık Bakanlığı TİTCK nun bu uyarısını çok yerinde buluyor ve destekliyoruz. Yasa gereği her türlü  (numaralı ve renkli kozmetik) kontak lens, her türlü gözlük camı çerçevesi, LVA ,inter ocüler lensler  hekim reçetesi ile sadece optisyenlik müesseselerinde satışı yapılabilir.
 
Tartıştığımız konunun öznesi ticaret değil insan, insan sağlığı göz ve görme sağlığıdır,
-Gözlükçülük /Optisyenlik Bulgaristan, Danimarka, Yunanistan, ispanya, Türkiye, Kıbrıs Rum kesimi, Finlandiya, İtalya, Slovenya, İsveç, İngiltere sağlık koruma mesleği olarak düzenlenmiş.
- Avusturya, çek cumhuriyeti, Almanya, Hollanda, polonya, İsviçre, Belçika, Fransa, İrlanda, Norveç, Slovakya, Macaristan gibi ülkelerde elsanatı ticaret sağlık karma bir meslek olarak düzenlenmiş.
-Portekiz de bir yasal düzenleme yoktur, meslek büyük veya küçük kapsamda ulusal kanunlar ile doğrudan hükümetçe veya hükümete bağlı bir özerk kuruluş üzerinden dolaylı olarak kanunen tanınmıştır.
 
İNTERNET OPTİSYENLİK MÜEESSESİ DEĞİLDİR.
Avrupa da 25 milyon, Türkiye’de   850.000 kontak lens kullanıcı mevcuttur.
Bakanlığımızın sahte ve taklit ürünleri önlemek amacıyla, AB'de bulunmayan muhteşem projesi başarı ile uygulanıyor. 
Ülkemizde İlaç Takip Sistemi (İTS) yürürlüğe girdiğinden, eczanelerde sahte ilaç sakıncası kalmamıştır. Üreticiden ve ithalatçıdan tüketiciye kadar ilaçların kat ettiği yollar bilinmektedir.
ÜTS 2017 yılı içerisinde optik ürünler içinde hayata geçecektir.
İnternet  ve optisyenlik müessesesi dışında her hangi bir mecrada optik ürün satışı Kamu sağlığını bozar. Herhangi bir mal değildir ki internet üzerinden satılabilsin.
İnternet hızlı kolay ucuz ve fazla zaman ayırmadan her türlü ürüne ulaşma imkânı sağlıyor. Kozmetik Renkli ve numaralı, Kontak lensler, güneş gözlüğü optik ürünler ilaçlar en fazla sahte taklit ürünler yeterli kontrol ve denetim sağlanamadığı için internet üzerinden kolaylıkla temin edilebiliyor.
1)İnternet yada müessese dışındaki herhangi bir mecrada satışı, Kişinin göz muayenesi olmak için göz hekimine gitmeyi bırakması ve lenslerini yenilemek için güncel olmayan bir reçete üzerinden e-sipariş vermesi de göz sağlığını riske atar.
2) Yurtdışı dağıtım kanalları 'gri pazar'  olarak bilinen (sahte) ürün ve risk içermektedir. Vergi katma değer vergi kaybı, dolandırıcılık büyüktür.
3)Kontak lensin yapısal bütünlüğünü etkileyebilecek taşıma sırasında aşırı sıcaklık değişimlerine, maruz kalabilir. Sıcaklıklar yaz aylarında yüksek 30 ° C aralığında ve kış aylarında -30 ° C'ye kadar düşük gidebilir. Donma çözülme kontak lensi kullanılmaz hale getirir. Yaz aylarında ısı da bir husustur. Optisyenlik müesseselerinde uygun koşullarda muhafaza edilir.
4)Yırtık hasarlı lenslerin, yanlış numaralı lenslerin değişimi çok zordur.
 İnternet üzerinden elde edilecek sağlık bilgileri her zaman güvenilir değildir. Bilgiler doğru olsa bile göz hekimi ve optisyen gibi sağlık profesyonellerinin atlanması yok sayılması kalıcı çok sayıda sağlık problemine sebep olur.
 
Avrupa'da ilaç satış güvenliğine ilişkin önlemler geliştirilmesine rağmen, internet siteleri üzerinden sahte ilaç satışı ve bu konudaki güvenlik açığının devam ettiğine işaret ediyor, İngiltere'de son 5 yılda 14 bin web sitesinin sahte ilaç sattıkları için kapatıldığını ya da bu sitelerin yayını durduruldu. Zincir eczaneler çok yaygındır
Aynı durum Sahte kontak lens için de mevcuttur. İngiltere’de kozmetik lensler, numaralı lensler için reçete istenmektedir. Tüm yasal düzenlemelere rağmen ilaçta olduğu tam bir güvenlik sağlanamamıştır.5.000 paunt ceza olmasına rağmen ,güzellik salonlarında ,kuaförlerde satılmaktadır .
 
İnternetten ya da optisyenlik müessesesi dışında bir mecrada sağlık ürünü satılarak 5193 sayılı kanunun amaç bölümünde emredilen toplumun ve fertlerin sağlığının korunması nasıl sağlanacak? İnternet üzerinden ve optisyenlik müessesesi dışında her hangi bir mecrada satış yapılacaksa mesleğimizin önce ticaret mesleğine dönüştürülmesi gerekir.


 
Türkiye de 2017 yılında hayata geçirilecek ürün takibi sistemi bütün problemleri aşmamızı sağlayacaktır.

Taylan KÜÇÜKER
Ege Gözlükçüler ve Optisyenler dernekleri Federasyonu eğitim Komisyonu Bşk 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.