Kontak Lens Mi Gözlük Mü Hangisi Daha Kullanışlı?

Gözlük veya lens tercih edenler, başta rahatlık olmak üzere, tarz, bütçe ve benzer pek çok faktörü göz önünde bulundurarak karar veriyor.

Kontak Lens Mi Gözlük Mü Hangisi Daha Kullanışlı?
23 Ekim 2023 Pazartesi 11:02

Görme kusurlarını düzeltmek ve daha konforlu bir görüş deneyimine sahip olmak adına gözlük veya lens tercih edenler, başta rahatlık olmak üzere, tarz, bütçe ve benzer pek çok faktörü göz önünde bulundurarak karar vermektedir.

Buna göre her iki tıbbi cihazın da avantajlarının ve dezavantajlarının olduğunu söylemek mümkündür. Özellikle yıllar boyunca gözlük kullanmaya alışmış kişilerin, lens kullanımına geçerken zorlandığı ve kısa bir süreliğine de olsa alışma evresinden geçtiği bilinmektedir.

İlk kez lens kullananların yanı sıra başından beri tercihini kontak lensten yapmış kişiler ise bu ürünlerin sunduğu rahatlığa alıştıkları nedenle çoğunlukla gözlük kullanımı fikrinden uzak durmaktadır. Her iki ihtimalde de gözlük veya lens kullanım talimatlarının detaylıca bilinmesi ve kişilerin yaşam tarzına göre en uygun olanını seçmesi tavsiye edilmektedir.



Kullanıcılar için gözlük mü daha avantajlı kontak lens mi?

Avantajları bakımından ele alındığı zaman kontak lenslerin veya numaralı gözlüklerin tercih edilme sebepleri birbirlerinden ayrılmaktadır. Burada kullanıcının yaşı, yaşam şekli, gelir düzeyi, el becerisi ve daha birçok konu dikkate alınmaktadır. Öte yandan kontak lenslerin gözlük kullanımına oranla en öne çıkan avantajı elbette ki kullanım kolaylığıdır. Görme bozukluğuna yönelik olarak kişiye özel reçete edilen lensler, gözün eğriliğine uyum sağlayarak çok daha geniş ve net bir görüş alanı sunmaktadır. Bunların yanı sıra aşağıdakiler de dahil olan üzere çoğu unsurun, kişilerin kontak lens tercih etme sebebi olduğu bilinmektedir:



- Kontak lensler gün içerisindeki hareketli yaşama ve spor aktivitelerine çok daha rahat uyum sağlayabilmektedir. Bu sayede günün her anında kişilerin iyi bir görüş deneyimi elde etmesi mümkün olmaktadır.

- Kontak lenslerle birlikte modern güneş gözlüklerini kullanmak da mümkündür. Bu da hem görme sorunu hem de estetik kaygısı bulunan kişiler için önemli bir avantajdır.

Kontak lensler yalnızca görme bozukluğunu düzeltmek amacıyla üretilmemekte, bununla birlikte farklı göz renklerine sahip olmak isteyen kişiler için kozmetik amaçlı bir kullanım olanağı da sunmaktadır.

- Kontak lens ile göz arasında, gözlükteki gibi bir boşluk bulunmamaktadır. Bu da odak noktası dışında kalan alanın bulanıklaşması sorununu ortadan kaldırır.

- Birçok kişinin estetik amaçlı kontak lens tercih ettikleri de bilinmektedir. Bu anlamda kontak lensler, gözlükler gibi burun kemerine baskı yapmamakta, yüzün belli bir oranda kapanmasına neden olmamakta ve özellikle kadınlar için çok daha rahat makyaj yapılmasını sağlamaktadır.

- Aynı anda farklı görme kusurlarını tek bir lensle çözmek günümüzde mümkündür. Torik ve multifokal lensler sayesinde kişilerin gün içinde birden fazla gözlük kullanmasına da gerek olmamaktadır.

- Lensin bakım ve hijyenine daha az zaman ayırmak isteyen kişiler içinse günlük kullan-at lensler oldukça kullanışlıdır.

Tüm bu avantajlarının yanı sıra kontak lenslerin bazı dezavantajları da vardır. Ancak performans ve kullanıcı memnuniyeti göz önünde bulundurulduğunda, bu dezavantajların üzerinde çok durulmadığını da söylemek mümkündür. Gözlüklere oranla biraz daha masraflı olan lensler, bugün için yaygınlaşan ürün seçenekleriyle çok daha ulaşılabilir hale gelmiştir.





Numaralı gözlük kullanımının avantajları ve dezavantajları

Günümüzde birçok kişi kontak lens kullanımını çok daha konforlu bulsa da gözlüklerin avantajları ve dezavantajları üzerinde durmak da yararlı olacaktır. Buna göre, gözlük kullanmaya yeni başlayan kişilerin herhangi bir alışma evresinde geçmiyor oluşu, kontak lens kullanıcılarına göre en önemli avantajlardan biri sayılabilir. Bununla birlikte bakım ve temizlik gereksinimi minimumda olan gözlüklerin, yanlış kullanımda herhangi bir enfeksiyona yol açmadığı da bilinmektedir. Ancak burada altını çizmek gerekir ki kontak lensler de doğru kullanıldığı ve yeterli şekilde dezenfekte edildiği sürece oldukça güvenlidir. Bakımı çok daha kolay olan gözlükler ayrıca, herhangi bir göz kuruluğuna yol açmamakta ve göz hassasiyetinin artmasına neden olmamaktadır.

Hasar görmedikçe ve kullanıcının göz numarası değişmedikçe, mevcut gözlüklerin kullanımına devam edilebilir. Bu özellik de gözlükleri, lenslere oranda çok daha az maliyetli hale getirmektedir. Öte yandan gözlükler toz, kir, rüzgar gibi çevresel faktörlere karşı da koruma sağlamaktadır. Tüm bu avantajlarının yanı sıra gözlükle ilgili dezavantajlara bakıldığında ise şunları söylemek mümkündür:

• Aktif yaşam tarzına sahip kişilerin, özellikle spor ve benzeri aktiviteler esnasında gözlük kullanması çok daha zordur.

• Yakın ve uzağı görememe sorununu aynı anda yaşayan kişilerin birden fazla gözlük kullanması gerekmektedir. Bu da yaşam kalitesini ve görme deneyimini olumsuz etkileyebilir.

• Gözle uzaklığı yaklaşık 12mm olan gözlüklerin odak noktası dışında kalan alanlar, kullanıcı tarafından her daim bulanık görülecektir. Bu da çevresel görüşün kalitesizleşmesi anlamına gelir.

• Bazı insanlar için gözlük kullanımı, estetik açıdan kaygı yaratabilmektedir. Özellikle belli numaranın üzerinde göz bozukluğuna sahip kişiler için giderek kalınlaşan gözlük camları, dış görünüşü büyük oranda etkileyebilmektedir.

• Sonbahar ve kış aylarında başlayan yağışlar, açık alanlarda gözlük kullanımını oldukça zorlaştırabilmektedir. Bununla birlikte değişen ısı şartlarında buğulanan camlar da görüş netliğini bozabilir.

• Bazı çerçevelerin burun kemerine ve kulak arkasına baskı yapması sonucunda kullanıcıların baş ağrısı yaşadığı da bilinmektedir. Ayrıca gün içindeki hareketlilikle birlikte gözlüğün kayması veya düşmesi de rahatsız edici olabilir.

Bahsi geçen olumsuzlukları yaşamak istemeyen ve kontak lens konforu ile tanışmayı hedefleyen herkes için en uygun seçenekler bulunmaktadır.

Kış aylarında kontak lens tercih etmek neden daha konforlu?

Gözlük kullanan kişileri fazlasıyla rahatsız eden en büyük sorunlardan biri, kış aylarının gelmesiyle birlikte başlayan yağışlar sonucunda sürekli ıslanan, buğulanan ve bu sebeple de görüş netliğini bozan gözlük camlarıdır. Bununla birlikte bere veya şapka kullanımında kulak arkasına baskı yapan gözlük sapları, cilt hassasiyeti olan kişilerin problem yaşamasına da neden olabilmektedir. Kötü hava koşullarında sık sık kirlenen gözlük camlarını gün içerisinde birçok kez temizlemek ise aktif yaşam tarzına sahip kişiler için tam anlamıyla vakit kaybı olmaktadır. Başta basit gibi görünse de kullanıcı deneyimi açısından negatif yorumlanan bu ve benzeri durumlar, kişilerin kontak lensi tercih etmelerinde etken olmaktadır. Dinamik hayata tamamen uyum sağlayan ve kusursuz bir görüş sunan lensler, tıpkı yaz aylarında olduğu gibi kış aylarında da kullanıcılarını yormadan fayda sağlamaktadır.

Göz sağlığı ve bakımı açısından gözlük ve kontak lens kıyaslaması

Lens kullanımında bakım, temizlik ve saklama talimatlarına birebir uyulması oldukça önemlidir. Uygun solüsyonlarla düzgün olarak temizlenmeyen lensler, göz ile doğrudan temas etmeleri nedeniyle birçok sağlık sorununa neden olabilmektedir. Bununla birlikte zamanı dolan kontak lenslerin yenisi ile değiştirilmesi, lensle uyunmaması, duş alınmaması, yüzülmemesi ve çok nemli ortamlara girilmemesi de önemlidir. Kontak lensler tamamen kişiye özel ürünlerdir. Sadece kozmetik amaçlı kullanılıyor olsa bile asla başka biri ile paylaşılmamalıdır. Tüm bu unsurlara dikkat edilmesi ile enfeksiyon riski azaltılmış olur.

Gözlük bakımında ise en önemlisi, görüş netliğinin bozulmaması açısından gözlük camlarının düzenli olarak temizlenmesi ve olası çizilmelerden korunmasıdır. Gözlüklerin yüz ile uyumlu olması, hafif modellerin tercih edilmesi ve görme açısını tam anlamıyla kaplaması da tavsiye edilmektedir. Ayrıca gözlüğün deforme olmaması adına kullanılmadığı zamanlarda uygun bir gözlük kabında saklanması gerekir.

Genel anlamda bakıldığında kontak lenslerin, gözlüğe oranla çok daha fazla bakıma ihtiyaç duyduğunu söylemek mümkündür. Ancak, günlük yaşamda bu bakımın bir rutin haline getirilmesi ile kullanıcılar tam anlamıyla alışkanlık kazanmakta ve çok kısa sürede ideal hijyeni sağlayabilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken ise ihtiyaca yönelik en uygun lensin resmi bir optik firmasından alınması ve göz muayenesi sonrası yazılacak reçete olmaksızın lens alışverişinin yapılmamasıdır.

İnternetten lens satın almak doğru mu?

Yalnızca gözlük numarası ile internet üzerinde lens satın alınması oldukça yanlıştır. Gözlük ve lens reçeteleri birbirinden farklılık göstermekte ve kişiler muayene olmadan hangi tür bir lense ihtiyaç duyduklarını çoğunlukla tam olarak bilmemektedir. Öte yandan popüler markaların dışında çok daha ucuza satılan ve yetkili olmayan firmalardan alınan lenslerin ise ileri aşamada göz sağlığına olumsuz etkileri olduğu bilinmektedir.

Bu nedenle :

  • Lens almadan önce mutlaka uzman bir göz doktoruna muayene olunmalı ve uygun lens reçetesi alınmalıdır. Reçete olmadan lens alınması, göz sağlığını riske atacaktır.
  • Lensinizi mutlak resmi bir optik firmasından satın almalısınız. Bu resmiyet, firmanın Sağlık Bakanlığı tarafından denetlendiğini de gösterir ve satın aldığınız lensi gönül rahatlığı ile kullanmanızı sağlar.
  • Lens satın almadan önce optik mağazada uzman optisyen ile iletişime geçmek de faydalı olacaktır. Bu sayede reçeteye en uygun lens çeşitleri detaylı olarak öğrenilebilir ve incelenebilir.

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.