Kontak Lens Kullanıyorsanız Duş Alırken Dikkat Edin!

Yeni araştırmalara göre yüz binlerce kişi duş alışkanlığı nedeniyle kör olma riskiyle karşı karşıya.

Kontak Lens Kullanıyorsanız Duş Alırken Dikkat Edin!
24 Aralık 2023 Pazar 11:00

Duş alışkanlığının binlerce insanı kör olma riskine soktuğu beş belirtiye dikkat!

Uzmanlar bu hatadan kaçınmaları ve ciddi hastalık belirtisi olabilecek beş önemli belirtiye karşı dikkat etmeleri konusunda kontak lens kullanıcılarını uyarıyor.

Yeni araştırmalara göre yüz binlerce kişi duş alışkanlığı nedeniyle kör olma riskiyle karşı karşıya. Britanya Dispensing Optisyenleri Birliği'ne göre Birleşik Krallık'ta tahminen 3,6 milyon Kontak lens kullanıcısı var ve yakın zamanda yapılan bir araştırma, bunların %22'sinin lensleriyle duş aldığını ortaya çıkardı.

Lenslerle duş almak, kullanıcıyı genellikle 'Acanthamoeba Keratiti' olarak bilinen parazitik bir enfeksiyona yakalanma riski ile karşı karşıya bırakıyor. Bu nadir fakat ağrılı enfeksiyon, tedavi edilmezse görme kaybına neden olabilir.

Acanthamoeba Keratiti, gözün en dış kısmı olan korneayı etkileyen bir enfeksiyondur. Enfeksiyon, doğada yaygın olan ve genellikle su kütlelerinde, evsel musluk suyunda, yüzme havuzlarında ve jakuzilerde bulunan ve kornea yapısında yıkıcı değişikliklere ve görmede değişikliklere neden olan Acanthamoeba adı verilen mikroskobik bir organizmadan kaynaklanır.

Bu enfeksiyonun belirtileri, korneanın diğer enfeksiyonlarına benzediğinden ilk başta fark edilmesi zordur. Bu belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Göz ağrısı
  • Fotofobi (Işık Hassasiyeti)
  • Kızarıklık ve tahriş
  • Yabancı cisim hissi
  • Aşırı yanma

Bu semptomlar gözdeki diğer bakteriyel veya viral enfeksiyonlarda görülen semptomlara benzer ancak Acanthamoeba keratitinin şiddetli ve görmeyi tehdit eden doğası göz önüne alındığında, bu semptomlardan herhangi birini yaşarsanız derhal bir göz doktoruna başvurmanız önemlidir. Kontak lens kullanıcısı iseniz ve göz yaralanması veya kirli suya maruz kalma sonrasında, görmeyi tehdit eden bu tür bir enfeksiyonun olası komplikasyonlarını yaşıyorsanız gözde oluşacak zararları en aza indirmek için erken teşhis ve tedavinin kritik öneme sahip olduğunu dikkate almanız gerekir.

Kontak lens kullanıcılarının bu tür enfeksiyonlara yakalanma riskinin daha yüksek olmasının birkaç nedeni vardır

  • Mikrobiyal kontaminasyon : Kontak lensler doğal olarak nemlidir ve serbest yaşayan bir amip olan Acanthamoeba gibi mikroorganizmaların büyümesi için bir konakçı görevi görür. Su kütlelerinde bulunan bu parazit Kontak lensin yüzeyine yapışarak enfeksiyona neden olabilir.

  • Gözyaşı filmi korumasında azalma : Kontak lensler, göz yüzeyini kaplayan ve enfeksiyona karşı korumaya ve nem sağlamaya yardımcı olan doğal gözyaşı filmini potansiyel olarak bozabilir. Bu, parazitin korneaya nüfuz etmesi için bir 'geçit' görevi görür.

  • Mekanik hasar : Kontak lensler, özellikle de sert gaz geçirgen (RGP) olanlar gibi sert lensler bazen korneanın epitel tabakasında küçük aşınmalara veya mikro değişikliklere neden olabilir. Bu küçük yaralanmalar Acanthamoeba'nın korneayı enfekte etmesi için giriş noktaları sağlayabilir.

Kontak lensler uzun süreli kullanım için tasarlanmış olsa bile asla duş almayın, banyo yapmayın veya yüzmeyin. Kontak lensler suya maruz kaldıktan sonra bozulur ve derhal atılmaları gerekir. Benzer şekilde, eğer lens solüsyonunuz biterse, onu su yerine koymayın çünkü bu da aynı soruna ve ilgili risklere neden olur.

Duş almadan önce lenslerinizi çıkarmayı unutursanız, duştan çıkarken lenslerinizi temiz ellerle dikkatlice çıkarın. Günlük Kontak lens kullanıyorsanız, hemen atmanız gerekir. Aynı durum iki haftalık Kontak lensler veya aylık Kontak lensler için de geçerlidir.

Enfeksiyon belirtilerine dikkat edin ve ortaya çıkarsa derhal tıbbi yardım isteyin.

Kaynak: www.mylondon.news


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.